Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Аронія - вітамінна бомба в одній ягоді

Ягоди аронії чорноплідної мають терпкий (за рахунок наявності дубильних речовин), але все ж таки приємний смак. За вмістом корисних речовин та властивостей вона може посперечатися з будь-якою рослиною. Список вітамінно-мінерального складу довгий до непристойності.

З плодів черноплідки варять смачний і ароматний джем, варення, соки та мармелад. Натуральний сік аронії є основою для отримання біологічно активного барвника, що використовується в кондитерському виробництві.

Самі ягоди, зовні схожі на плоди горобини, також використовують й в висушеному вигляді, виготовляють з них лікувальні настоянки, що допомагають впоратися з атеросклерозом, ламкістю судин, хворобою щитовидної залози та цукровим діабетом.

Але, з цією ягодою потрібно вести себе вкрай обережно, адже не дарма її називають підступною.

Цілющі властивості ягід чорноплідної

Ця корисна рослина багата різними вітамінами і микоелементами. У складі ягід вітаміни груп А, Р, Е, К, також аскорбінова і фолієва кислота, високий вміст йоду, магнію, марганцю, міді, заліза, є фруктоза і глюкоза, а також сорбіт (циклічний спирт).

Масова частка цукровмісних компонентів не перевищує 10% від загальної маси, що дозволяє вводити аронію в раціон діабетиків.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з ягід ялівцю Знижка
159 грн 143 грн
Олія з ягід ялівцю
Олія з ягід аронії
140 грн
Олія з ягід аронії

Ароматні плоди аронії чорноплідної при регулярному і дозованому вживанні надають:

  1. гіпотензивну дію і нормалізують тиск;
  2. чинять кровоспинний ефект;
  3. зміцнюють стінки капілярів;
  4. йод, що входить до складу плодів аронії, є відмінною профілактикою захворювань щитовидної залози;
  5. лікувальні чаї на основі цієї рослини показані людям, що страждають сильними кровотечами та поганим згортанням крові.

Чим ще корисні плоди аронії

Ягоди чорноплідної низькокалорійні (в 100 грамах міститься всього 52 калорії), вони показані для дієтичного харчування. Крім того, запобігають виникненню новоутворень, регулюють травний процес, зміцнюють судини, посилюють відтік жовчі, активізують роботу печінки. Особливо хочеться відзначити позитивний вплив аронії на роботу шлунково-кишкового тракту.

Це відмінна, а головне натуральна профілактика гастриту, супроводжуючогося низькою кислотністю, гіпертонії, серцево-судинних захворювань. 

Ягоди чистять кров, прибирають «поганий» холестерин. Крім того, їх вживання посилює дію вітаміну «Е», допомагаючи нормалізувати стан шкіри, сприяє кращій регенерації шкіри і швидкому загоєнню ран і екзем. Живильні маски можна доповнити іншими компонентами – наприклад, медом, який чудово живить суху шкіру. Вживання соку аронії чорноплідної сприятливо впливає на нервову систему, нормалізує сон.

Вживання ягід при вагітності

Аронія чорноплідна, назва якої з грецької мови перекладається як «користь», вважається дуже корисною ягодою для жінок, що знаходяться в цікавому стані. І ось чому.

  • Черноплідка є повноцінним полівітамінним комплексом, що забезпечує організм матері вітамінами і мінералами, необхідними для правильного розвитку плоду (особливо цінними є вітаміни групи В і аскорбінова кислота). Насичення антиоксидантами відбувається на клітинному рівні.
  • Відзначають також той факт, що яскраві ягоди аронії чинять протизапальний ефект за рахунок вмісту в них антоціанів. В ягодах немає пестицидів, крім того, вони гіпоалергенні і підвищують рівень гемоглобіну в крові. Для цього рекомендується вживати їх не менше 3 разів на тиждень, поєднуючи зі злаками (наприклад, кашею) або медом. Відмінним рішенням стане вживання крем-меду – натурального продукту, що має ніжну структуру і яскравий смак.
  • Пектини та дубильні речовини, які містить аронія чорноплідна, виводять з організму токсини, нормалізують тиск у вагітних жінок, які страждають гіпертонією, полегшують роботу печінки.

Протипоказання до застосування

При всій корисності даної рослини вживати її з обережністю необхідно тим, хто страждає гіпертонією, гастритом, що супроводжується саме підвищеною кислотністю, виразкою шлунка, поганим згортанням крові, оскільки аронія може дати зовсім протилежний ефект. Як було згадано раніше, аронію чорноплідну не даремно називають «підступною». Вся справа в тому, що, незважаючи на явні протипоказання, людині, яка страждає одним з перерахованих вище захворювань іноді, за рішенням лікаря, все ж призначають її вживання, але в малих кількостях, і з особливою обережністю. Існує думка, що такий «обманний» ефект подіє правильно, і спровокує позитивну динаміку.

Оскільки вживання аронії у рідкісних випадках може викликати настільки суперечливу дію, важливо дотримуватися рекомендованої добової норми і не перевищувати період лікування.

Бажаний ефект

Дозування

загальнозміцнюючий

2-4 столових ложки сухих ягід

гіповітаміноз та недокрів’я

250 грамів сухих ягід

гіпертонія

до 50 грамів соку аронії

Аронія чорноплідна – яскрава і дуже смачна ягода, в складі якої міститься багато корисних компонентів. Її вживання позитивно позначається на загальному стані організму, допомагає нормалізувати тиск, налагодити роботу кишківника і печінки, знизити кислотність та активізувати дію шлункового соку. Її можна також вживати діабетикам, оскільки низький вміст фруктози і сахарози не спровокує стрибок інсуліну в крові. Йод допомагає запобігти захворюванням щитовидної залози, а аскорбінова кислота зміцнить організм і допоможе протистояти застудним захворюванням.

Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули

Але, як і будь-яку лікарську рослину, чорноплідну аронію рекомендується приймати дозовано, відзначаючи реакцію організму на компоненти рослини. Та, в разі необхідності, припинити прийом.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
1 + ? = 11
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з ягід аронії
Олія з ягід аронії
140 грн
Олія з ягід ялівцю Знижка
Акція
Олія з ягід ялівцю
159 грн 143 грн
Олія з листя розмарину
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
13.05.2020

У перекладі з грецького її назва трактується як «користь» або «допомога».

20.07.2019

Дихати, їсти або пити. А може втирати? В медицині багатьох країн використовується як лікарська сировина.

12.04.2020

Майже неможливо перерахувати всі варіанти застосування календули лікарської.

09.04.2020

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря».