Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Бджолиний мед: особистий солодкий лікар

Бджолиний мед є унікальним продуктом. Цей лікувальний «коктейль», що складається з переробленого бджолою квіткового нектару, насичений мікроелементами, вітамінами, вуглеводами, протеїном, органічними кислотами та ферментами.

Всі ці компоненти позитивно впливають на організм людини, укріплюють його, надають необхідну енергію, допомагають швидше відновитися після хвороби або тяжкої фізичної праці. Також не можливо не сказати про те, що мед – це дуже смачно. Його полюбляють і дорослі, і малі. Цей продукт використовують не лише в лікувальних цілях, а й в косметології та кулінарії.

Цікаві медові факти

  • для того, щоб зібрати нектар, необхідний для вироблення 100 грамів меду, одна бджола повинна пролетіти 45 тисяч кілометрів;
  • при нагріванні меду вище 50°С більша частина його корисних властивостей втрачається;
  • у Древньому Римі мед використовувався як холодильник – в цього» завертали» м'ясо, яке не псувалось у спеку;
  • термін «медовий місяць» напряму пов'язаний із медом – вважалося, що подружжя у перший місяць спільного життя повинно обов’язково їсти багато меду та пити медові напої – квас чи медовуху;
  • мед обов’язково додають у меню космонавтів;
  • його склад схожий з мінеральним складом крові, завдяки чому на 95% засвоюється організмом;
  • стакан теплої води з медом зранку бадьорить краще, ніж чашка міцної кави.

Склад бджолиного меду

Речовини

Вміст

Вітаміны

Е, К, С, В, фолієвая кислота, А-каротин, провітаміны, пантотенова кислота

Мікроелементи

фосфор, залізо, кальцій, цинк, калій

Вуглеводи

фруктоза, глюкоза, сахароза

Який буває

Бджолиний мед може бути двох видів: падевим та квітковим. Перший – це результат збору бджолами пади (солодких виділень комах, особливо тлі), медвяної роси та роси з хвойних дерев, липи, осики, верби, дуба. Квітковий мед отримується після збору та переробки нектару з рослин. Може бути лісовим, гірським, луговим або степовим. Найбільш популярними сортами квіткового меду є липовий, гречаний, соняшниковий. Також мед може бути отриманий з пилку акації, шавлії, ромашки або герані. Справжні гурмани гідно оцінять продукт, якій отримується з таких медоносів як евкаліпт та помаранець (його ще називають чинотто). Проте найбільш ароматним і смачним вважають медове різнотрав’я. Бджоли «працюють» на відкритих полях та цвітучих лугах, збираючи пилок з різних трав – подорожника, кульбаби, чебрецю, душиці. Також різнотрав’я може класифікуватися у залежності від регіону, в якому проростають певні трави. Башкірський та Алтайський мед, до слова, завдяки унікальному складу є запатентованими продуктами. Їхній аромат та смак дійсно важко з чимось переплутати.

Корисні властивості

  1. укріплює організм, надає енергію, відновлює сили;
  2. підвищує імунітет та бореться з простудними захворюваннями;
  3. дезінфікує рани, сприяє їх загоєнню;
  4. є профілактикою серцево-судинних захворювань – достатньо вживати лише 1 столову ложку меду на день;
  5. лікує захворювання органів шлунково-кишкового тракту, покращує травлення;
  6. є антиоксидантом, допомагає впоратися з наслідками стресу та бореться з безсонням;
  7. підвищує кількість гемоглобіну в крові, лікує недокрів’я та авітаміноз;
  8. розширює судини, зменшує набряки та стабілізує артеріальний тиск.

Які захворювання лікує

Бджолиний мед, завдяки своєму багатокомпонентному складу, застосовується при лікуванні таких захворювань як гіпертонія, виразка шлунку, гастрит та хронічний закреп, серцеві недуги, кон’юнктивіт. У поєднанні з часниково-цибулевим відваром усуває сухий кашель, з молоком чи полуницею – високу температуру, а розведений у стакані теплої води – знімає кишкові спазми та усуває нудоту. Лікує фурункули, нариви, опіки та подряпини.

Кулінарія

Натуральний мед використовується у їжу в чистому видію Це дієтичний продукт, тому його можна вводити до раціону діабетиків, однак лише після консультації з лікарем. Також з меду виготовляють різноманітні кондитерські вироби, використовуючи в рецепті замість цукру (або замінюючи ним певну частину), додають в каші, сир, киселі, компоти, поєднують з фруктами, горіхами та твердим сиром. Також є основою для багатьох соусів, що подаються до м’яса, або для маринаду. Крім того, мед можливо використовувати при підсмажені кавових зерен – аромат готового напою буде просто фантастичним. Особливо цікавий продукт – медовий оцет, виготовлення якого вважається особливою майстерністю. Ще з «бурштинового золота» роблять різноманітні напої: медове вино, квас (пряний чи журавлиний), медовуху, узвар. З давніх часів та понині популярним вважається такий напій як збитень, у складі якого є вода, мед та прянощі. Можливо також додати відвар лікарських трав.

Косметологія

Мед – це відмінний помічник не лише для здоров’я, але і для краси. Усуває сухість та нормалізує сальність шкіри, розгладжує дрібні зморшки. Зацукрований мед, доречи, є відмінною альтернативою скрабам, що продаються в магазинах. Мед укріплює волосся, стимулює їх ріст, лікує лупу, допомагає позбавитися від целюліту. Та й в цілому очищує організм зсередини, виводячи зайву рідину та токсин.

Протипоказання

Абсолютно не рекомендовано вживання меду людям, які страждають на алергію. З особливою обережністю його використовують вагітні та жінки, що кормлять груддю, люди, які страждають на купероз, жовчнокам’яну хворобу, астму, гастрит та панкреатит, які знаходяться у гострій формі. Дітям віком до 1 року давати мед не слід – в їх організмі ще не вироблені ферменти, які допоможуть перетравити цей продукт.

Що у підсумку – користь або шкода?

Мед – це дійсно солодкий лікар, якій допомагає усунути застуду, відносити сили, укріпити серце, вилікувати виразку шлунку та гастрит, знизити рівень стресу та навіть схуднути, оскільки калорійність даного продукту нульова. Він лікує шкірні захворювання, усуває ненаситну «апельсинову шкірку», укріплює волосся, робить його м’яким та шовковистим.

А ще мед – це дуже смачно. У поєднанні з горіхами або пряним сиром, у каші, випічці або наливках. Та і в цілому, де би він не використовувався, мед надає «власну» особливу та неповторну нотку.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
23 + ? = 32
Введіть число*
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
08.11.2018

Ця унікальна рослина ні в чому не поступається, але багато в чому перевершує відому всім пшеницю.

21.03.2020

Така рослина як конопля, є сьогодні одним з найбільш суперечливих.

03.04.2020

При неправильному застосуванні можна завдати серйозної шкоди власному здоров'ю.

10.04.2020

Завдяки бджолам ми маємо кілька надзвичайно корисних продуктів.