Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Безглютенова дієта: користь чи фейк?

Хліб і каші завжди вважалися головними символами достатку та стабільного життя. Ця їжа була присутня на столі наших предків з давніх часів, тисячоліттями. Саме тому обурення багатьох викликала інформація про шкоду глютену, який міститься в злакових продуктах. Дискусії про небажану роль клейковини не вщухають вже кілька десятків років.

Хіт продажу
Олія насіння амаранту
448 грн
Олія насіння амаранту
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантове борошно органічне
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантові пластівці органічні

З розвитком комерції розгорнулася справжня боротьба між двома видами виробників - тими, хто пропонує покупцям безглютенову продукцію та постачальниками звичайних, традиційних злакових. Навчений реаліями капіталізму українець прекрасно розуміє: в суперечці про те, чи шкідливі продукти з глютеном, краще грунтуватися на думці неупереджених профі. Це вчені і дієтологи, висновки яких базуються на наукових фактах.

Три типу реакції на глютен

Глютеном називають суміш рослинних сполук - білок, що міститься в окремих видах злакових культур. Він практично не має кольору і смаку, а при контакті з водою набуває консистенції клею (звідси друга назва - клейковина). Саме ця речовина перетворює розсипчасте борошно на еластичне і пружне тісто. Без даного компонента було б неможливо приготування більшості видів випічки, а решта б не відрізнялася пишністю та красою. Однак з розвитком світової селекції глютен став уже «не тим» і все частіше викликає безліч проблем зі здоров'ям.

З кожним роком у пацієнтів по всьому світу стали все частіше спостерігатися подібні симптоми, які свідчать про порушення травлення або алергічні реакції. Після довгих досліджень причина була знайдена - непереносимість глютену. Остання класифікація даного патологічного стану була оновлена не так давно - в 2009 році. Сучасні вчені вважають, що така непереносимість може проявлятися в декілька спосібів:

Тип реакції на глютен

Суть захворювання

Симптоми

% хворих від загальної популяції

Целіакія - повна непереносимість.

Аутоіммунна патологія, що передається у спадок або придбана в результаті мутації генів.

Хронічна диспепсія або закрепи, блювання, зниження маси тіла, дерматити, анемія, затримка розвитку, м'язова слабкість, патології кісткової системи.

1%

Часткова непереносимість

Порушення ферментативних процесів.

Здуття живота, нудота, відрижка, відчуття важкості, розлад шлунку (пронос, закрепи).

7-16%

Атопічна алергія на глютен

Локальний прояв непереносимості.

Алергічні дерматити, напади бронхіальної астми, анафілактичні реакції.

2-9%

Якщо мова йде про хворого на целіакію, необхідно повністю виключити глютеновмісні продукти з раціону. Для людей з частковою непереносимістю та алергією достатньо обмеження злаків і борошняних страв в повсякденному меню. При цьому медики підкреслюють: для отримання достовірного діагнозу необхідно мати висновок лабораторії. За відсутністю такої можливості можна просто прибрати випічку і злаки зі свого столу на 14 днів, а після - знову повернутися до звичної їжі. Поява характерних симптомів стане підтвердженням непереносимості клейковини.

Безглютенова дієта: що не можна?

Під особливу заборону потрапляє жито та пшениця, ячмінь і овес, а також всі страви з них. Не дозволяється вживання хліба та здоби, печива і макаронів, лавашей, тортів і вафель. З напоїв заборонено пиво зі злаків з «чорного списку». Деякі вітчизняні та зарубіжні дієтологи є більш лояльними, коли мова не йде безпосередньо про целіакію. Людям з непереносимістю вони рекомендують включати до раціону страви (в тому числі, і випічку) з високорослих сортів пшениці. На їхню думку, виведення нових, сучасних сортів низькорослої пшениці спровокувало справжній бум атипових реакцій на клейковину. В сучасних селекційних сортах пшениці замість 12 хромосом знаходиться цілих 42! Імунна система людини не встигає адаптуватися до таких змін, однією з реакцій є непереносимість глютену. Альтернативою високоглютеновим сортам може послужити жито або спельта.

Інший варіант - вживання органічних, очищених круп. У каталозі нашого магазину представлено кілька різновидів такого продукту для безглютенової дієти. Принципово важливо виключити можливість присутності в їжі навіть залишків клейковини, що може спостерігатися при порушенні технології вирощування або процесу фасування. У багатьох країнах злаки намагаються засівати на полях, розташованих далеко від плантацій інших культур. Це допомагає уникнути перехресного запилення і бути впевненим у відсутності клейковини. Заради власного здоров'я варто забути про джанкфуд і фастфуд. Багато виробників грішать додаванням «клейкого ворога» не тільки в борошняні вироби, а й в ковбасну продукцію, морозиво, плавлені сирки. Глютен використовують як дешевий загущувач при виготовленні деяких сортів йогурту, вершкового масла, розчинної кави.

Продукти без глютену відомі всім

Дієта людини, яка вирішила відмовитися від клейковини, зовсім не відрізняється аскетичностью. До щоденного раціону можуть бути включені:

  • найрізноманітніші фрукти та овочі, зелень
  • птиця, риба і м'ясо
  • молочні та кисломолочні продукти
  • кукурудза, гречка, рис, амарант, кіноа та деякі інші крупи
  • бобові: квасоля, горох, сочевиця
  • яйця
  • рослинні олії та тваринні жири
  • горіхи і насіння

Хліб відомий як один з найпростіших і доступних джерел вітаміну В, тому варто подбати про його поповнення за допомогою іншої їжі (горіхи, м'ясо) або ж почати приймати біологічно активні добавки. Брак клітковини буде компенсований підвищеним вживанням овочів.

Сьогодні в Україні кожна восьма-дев'ята людина відчуває ті чи інші негативні реакції на глютеновмісні продукти. Рівень діагностики в нашій країні не дозволяє своєчасно та точно обстежити кожного. В результаті десятки тисяч пацієнтів безуспішно лікуються роками від бронхітів, розладів травлення та алергічних дерматитів і не підозрюють про реальну причину своєї недуги.

Акція
Хіт продажу
Амарантова олія органічна Знижка
997 грн 897 грн
Амарантова олія органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна

Але ж кожен з нас може самостійно з'ясувати свої взаємини з глютеном, влаштувавши відповідну дієту на 14 днів. Для здорової людини такий раціон не принесе шкоди, а багатьом хворим надасть неоціненну користь.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
36 + ? = 46
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантове борошно органічне
Амарантове борошно органічне
130 грн
Амарантові пластівці органічні
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Інші статті автора
21.04.2021

Чудовий очисний ефект на людську печінку мають деякі натуральні олії. Гастроентерологи згодні з цим твердженням.

19.03.2021

В Україні цей засіб популярний при лікуванні сечового міхура та нирок, а на Тибеті шипшиною полегшують симптоматику туберкульозу.

16.06.2020

З позиції здорового харчування, проблема глютену залишається відкритою.

Також радимо почитати
14.05.2020

Яка амарантова крупа підійде найкраще для самих маленьких гурманів.

17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

09.04.2020

За смаком він нагадує какао з молоком.

03.04.2020

При неправильному застосуванні можна завдати серйозної шкоди власному здоров'ю.