Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чайна троянда — що в ній особливого?

Це унікальна квітка, багато сортів якої виведені штучно. Вона має неймовірний аромат та буває різних кольорів. Саме насиченість запаху є основною відмінною рисою цієї троянди від усіх інших. Існує про неї ще декілька цікавих фактів:

  1. Чайна троянда - єдина, з якої можна приготувати чай.
  2. Це найдорожчий сорт троянд.
  3. Це улюблена квітка колишнього Президента США Теодора Рузвельта.

Крім унікального аромату, саме чайна троянда має й цілий ряд цілющих властивостей. Її використовують не лише в кулінарії, а й в косметології. Пелюстки чайної троянди - це особливий інгредієнт в косметиці, яку полюбляють мільйони жінок по всьому світу. Найбільш популярними є гідролати з чайної троянди, різноманітні маски на їх основі, засоби для догляду за волоссям.

Чому троянда називається чайною і як вона виглядає?

Цей сорт було завезено у Європу з Китаю у далекому 19 столітті. Саме через її пряні пахощі, які віддалено нагадують ароматний чай, вона й отримала свою назву. Ще одна версія, чому саме чайна, тому що її завозили на кораблях, які транспортували чай.

Стосовно зовнішнього вигляду квітки, то більшість стверджують, що вона найкрасивіша серед усіх сортів. Особливі відмінності чайної троянди:

  • тонкі, але міцні стебла;
  • висота може бути різною залежно від сорту (від 50 см до 2 метрів);
  • листя темно-зеленого кольору і овальної форми;
  • квіти пишні з великою кількістю пелюсток. В середньому на одній квітці до 60 пелюсток. Бутони можуть бути різної форми: круглі або подовжені;
  • традиційний колір — блідо рожевий, однак сучасні сорти виведені селекціонерами налічують й жовті квіти, червоні та інші.

В таблиці 1 наведемо кілька найпопулярніших чайно-гібридних сортів, які наразі вирощують в Україні.

Таблиця 1.

Назва сорту

Особливості

Sebastian Kneipp

Бутони круглої форми і ніжно кремового кольору з жовтувато-рожевою серединою. Троянда дуже витривала та росте у висоту до 1,2 метра.

Memoire

Популярний у всьому світі сорт, з пишними бутонами білого кольору. Кущі виростають до 70 см у висоту, не бояться морозів та шкідників.

Berolina

Дуже цікавий сорт завдяки унікальному кольору квітів, які спочатку стають насичено жовтими і навіть злегка бурштиновими, а потім блідо лимонними.

У дикому вигляді чайна троянда росте лише в кількох країнах: В’єтнам, Китай та Таїланд. Вирощувати її досить складно, адже це дуже теплолюбива квітка. Звісно, можна придбати гібридні сорти троянди, які стійкі до морозів. Однак, найбільшу кількість цінних властивостей має саме традиційна, дика і справжня чайна троянда, на основі якої і можна купити косметичні засоби, наприклад, гідролат.

Як використовують пелюстки троянд: кулінарія, косметологія, фармакологія

Акція
Хіт продажу
Гідролат "Троянда" Знижка
109 грн 76 грн
Гідролат "Троянда"
Акція
Гідролат "Трояндова вода" Знижка
105 грн 74 грн
Гідролат "Трояндова вода"
Іван-чай "Троянда"
249 грн
Іван-чай "Троянда"

Є два напрямки у яких найактивніше використовують пелюстки чайної троянди: кулінарія та косметологія. В першому випадку це смачні чаї, варення, мед і навіть оцет. Щодо косметології, то найпопулярнішим продуктом на основі троянди є гідролат, або як його ще називають рожева вода. Її використовують не лише для догляду за обличчям чи волоссям, а й за ротовою порожниною. Також, на основі гідролатів роблять багато ефективних масок, рожеву воду у чистому вигляді додають до кремів та шампунів. Це справжній еліксир молодості. Далі трішки детальніше розповімо, які властивості чайна троянда має для шкіри, волосся та організму в цілому.

Які властивості має чайна троянда?

Пелюстки троянд містять велику кількість поживних макро та мікроелементів, вітамінів і мінералів. Це вітаміни групи В, К, С, Е, РР, а ще лимонна та яблучна кислота, кальцій, ефірні масла, каротин, флавоноїди, смоли та інше. Все це в сукупності має чудовий ефект як при зовнішньому використанні продуктів з троянди, так і внутрішньому.

Корисні властивості чайної троянди в косметології

Так як в косметології ця квітка використовується найчастіше, почнемо з цієї галузі. Троянда має відмінні протизапальні, тонізуючі та освіжаючі властивості. Рожева вода чи то гідролат, активно використовується не лише для догляду за шкірою, а й для розслаблюючої ванни, для домашніх ароматизаторів, які мають заспокійливий ефект, для лікування чи профілактики захворювань ротової порожнини. Цей водяний розчин отриманий з ефірної олії пелюстків троянд є по справжньому універсальним.

Якщо регулярно наносити трояндовий гідролат на шкіру обличчя, то можна отримати наступні ефекти:

  1. Підвищити пружність та еластичність шкіри.
  2. Вирівняти тон, позбутися сухості та надмірної жирності.
  3. Позбутися дрібного висипу і запальних процесів.

Трояндові гідролати можна використовувати для догляду шкіри навколо очей, яка є дуже ніжною та делікатною. З часом зменшуються мішки під очима, та розгладжуються дрібні зморшки.

Рожевою водою можна змивати макіяж, дезодорувати шкіру, освіжати її в спекотну погоду. Компреси з гідролатів допомагають швидко загоїти рани, усунути свербіння після укусу комарів, а ще зменшити неприємні відчуття після занадто сильної засмаги, коли шкіра червоніє та пече. Багато хто використовує гідролати для догляду за шкірою голови. Втираючи їх час від часу в корені волосся можна позбутися лупи, та надати косі блиску і міцності.

Лікувальні властивості троянди

В кулінарії та фармакології чайна троянда теж активно використовується. Найчастіше її вживають у вигляді чаю, або меду. Рідше, за допомогою гідролатів або ефірних олій роблять інгаляції при застудах. При внутрішньому прийомі троянда здатна:

  1. Очистити тіло від токсинів.
  2. Зменшити біль у горлі. Це відмінний природний антисептик.
  3. Допомагає відновити нормальну мікрофлору в кишківнику, що дуже актуально після прийому антибіотиків, інтоксикації або після отруєнь.
  4. Це засіб, який гарно очищає печінку, сприяє кращому відтоку жовчі.

Регулярне чаювання, або ж просто використання натуральних ароматизаторів в кімнаті допомагають побороти безсоння та апатію. Щоб ефект від користування “трояндовими” продуктами був належним, важливо купувати виключно справжні, натуральні гідролати, які не мають домішок та зайвих компонентів. Це саме стосується й чаїв, меду, варення та інших товарів.

З чого розпочати знайомство із чайною трояндою?

Ми рекомендуємо розпочати з продуктів для зовнішнього застосування, а саме ефірні олії або гідролати. Вони практично не мають протипоказань, підходять для більшості типів шкіри та мають унікальні властивості. До слова, відмінність гідролату від ефірної олії в тому, що перший можна використовувати у чистому вигляді, що дуже зручно.

Акція
Хіт продажу
Гідролат "Троянда" Знижка
109 грн 76 грн
Гідролат "Троянда"
Акція
Гідролат "Трояндова вода" Знижка
105 грн 74 грн
Гідролат "Трояндова вода"
Іван-чай "Троянда"
249 грн
Іван-чай "Троянда"

Трояндова вода була популярною ще за часів Древнього Єгипту. Не минає її актуальність й у наш час, незважаючи на широкий асортимент різноманітних косметичних засобів від бюджетного до люксового сегменту.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
20 + ? = 24
Введіть число*
Рекомендовані товари
Гідролат "Трояндова вода" Знижка
Акція
Гідролат "Трояндова вода"
105 грн 74 грн
Гідролат "Троянда" Знижка
Акція
Хіт продажу
Гідролат "Троянда"
109 грн 76 грн
Іван-чай "Троянда"
Іван-чай "Троянда"
249 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

28.08.2022

Дослідження показують, що Іван-чай з цієї рослини має безліч рідкісних і цілющих властивостей.