Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чим цікавий кріп крім запашної користі

Така рослина як кріп жителями України використовується давно, причому не тільки в кулінарії, але й в медицині і косметології в якості відварів, екстрактів, різних віддушок. Хоча, наприклад, в Древньому Римі в ньому бачили лише елемент букета, який дарували прекрасній дамі або яким прикрашали голову переможця.

Батьківщина кропу - Середземномор'я. Згадку про нього знаходимо в єгипетських папірусах. У Стародавньому Єгипті його вважали засобом від головного болю. В Україні в культурі кріп з'явився в десятому столітті як пряний овоч. Багатовіковий досвід використання кропу як лікарської рослини закарбований у травниках. Його плоди застосовували як легкий снодійний засіб у разі безсоння, для стимуляції лактації у годувальниць, у разі судом, а листя і плоди - у разі запалення сечового міхура і захворювань печінки, при наявності сечо-кам'яної хвороби, стенокардії, як відхаркувальний, сечогінний та вітрогінний засіб. Зараз кріп широко культивується в нашій країні як овочева пряно-ароматична та лікарська рослина.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу

На щастя на сьогоднішній день склад цієї пряної трави вивчений більш детально, що дозволило розширити сферу її застосування. Чим же саме корисний кріп для організму, і чи всі можуть його вживати?

Цікаві факти про кріп

  1. Він може мати інші назви - копчор, копер або кроп.
  2. Лікувальна цінність даної рослини визнана офіційною медициною.
  3. Енергетична цінність сушеного кропу більша, ніж свіжого.
  4. Фітонциди, що входять до його складу, захищають інші овочі від
    псування.
  5. Використовується в миловарінні.
  6. Запах рослини схожий на аніс, відлякує комах.
  7. Особливий аромат кропу надає ефірна олія, що міститься в стеблі.
  8. В стародавні часи кроповим відваром лікували гикавку.
  9. Раніше входив до складу засобів, що відлякують міль.
  10. Раніше був одним з компонентів плавленого сирку.

Активні речовини у складі

Стебла, листя і корінь кропу містять велику кількість активних сполук природного походження, серед яких:

  • вітаміни С, В1, В2, РР, В9 (фолієва кислота);
  • ніацин, флавоноїди, пектин, полісахариди;
  • мікроелементи - залізо, калій, кальцій, фосфор та ін.;
  • аскорбінова і нікотинова кислоти, фітонциди;
  • жирні олії, ефірні;
  • білок, вуглеводи.

Чим саме корисний для організму

  1. Регулярне вживання кропу зробить шкіру більш еластичною, позитивно впливає на нервову систему, зміцнює імунітет і покращує зір.
  2. Варто врахувати, що ця рослина має легкий сечогінний ефект, застосовується при лікуванні нирок і жовчнокам'яної хвороби.
  3. Ще з давніх часів і понині для усунення колік у малюків використовують спеціальну кропову воду, яка настоюється на насінні кропу. Так і дорослим вона допомагає усунути важкість у шлунку після переїдання, нормалізувати перистальтику кишківника.
  4. Кріп обов'язко повинен входити в раціон діабетиків, оскільки допоможе підтримувати потрібний рівень інсуліну в крові.
  5. Відмінний засіб при безсонні – ефірні масла, що входять до складу рослини, чинять легкий седативний ефект.
  6. У складі кропу також міститься кальцій, який допоможе зміцнити кісткову тканину і захистить організм від втрати кісткової маси. Це стане відмінною профілактикою виникнення такого захворювання, як остеопороз. Знижує біль при артриті та подагрі, надає загальний протизапальний ефект.
  7. Особливо варто відзначити вплив кропу на стан органів та систем шлунково-кишкового тракту. Нормалізується травлення, зникають неприємні симптоми дисбактеріозу і розладу шлунку, зникає підвищене газоутворення.
  8. Вживання кропу жінками позитивно позначиться на стані гормональної системи, нормалізує менструальний цикл.
  9. Ефірна олія кропу також допоможе очистити дихальні шляхи після алергії або сильного кашлю.
  10. Кропове насіння може застосовуватися як природній освіжувач для порожнини рота – достатньо лише пожувати жменьку насіння декілька хвилин. Багато хто, до речі, відзначає той факт, що такий спосіб допоможе замаскувати запах алкоголю.
  11. У кропі немає холестерину і низький показник калорійності, що робить його відмінним варіантом для дієтичного харчування.
  12. Всі частини рослини містять ефірні олії, які надають специфічний приємний аромат. Завдяки наявності ефірних олій, різноманітному набору вітамінів і мінеральних речовин вживання кропу підсилює кислотоутворювальну функцію організму, моторику шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, сприяє нормалізації обміну речовин. Тому бажано використовувати зелень кропу в дієтичному харчуванні при ожирінні, захворюваннях печінки, жовчного міхура, нирок, при гіпоацидних гастритах, метеоризмі. Настій з листя і стеблів застосовують при гіпертонічній хворобі 1- і 2-го ступенів і як сечогінний засіб.

Дієтична цінність на 100 грамів продукту

Харчова

Грамм

Білки

2.3

Жири

0,5

Вуглеводи

6,2

Енергетична

ккал

Калорії

38

Протипоказання

Індивідуальна непереносимість компонентів рослини, а також ефірних олій, що входять до складу кропу можуть спровокувати виникнення алергічних реакцій. Також не варто вживати його в необмежених кількостях людям з низьким артеріальним тиском. З обережністю вводять кріп в меню молодих матусь – він хоч і підвищує лактацію, але іноді може бути алергеном, що нашкодить не тільки мамі, але і дитині.

Де використовується

Як вже було зазначено раніше, область застосування кропу не обмежується лише кулінарією. Так, ця ароматна рослина відмінно доповнює смак супів, овочевих і м'ясних страв, салатів. Може використовуватися як окремо, так і в складі різних трав і спецій, в сухому або свіжому вигляді. Може застосовуватися при випічці – кулеб'яки, тарти, слойки виходять дуже ароматними. Також кулінари радять настоювати винний або рисовий оцет на кроповому насінні – так його запах стає не таким різким.

Але кріп також є одним з основних компонентів при виготовленні косметичних засобів, оскільки свіжовичавлений сік відбілює шкіру і усуває пігментні плями, в поєднанні з медом або крем-медом, який має більш легку структуру, відмінно живить шкіру. Крім цього посилює природне вироблення колагену, запобігає ранньому старінню шкіри, освіжаючи її і тонізуючи.

Як правильно приймати

Корисні речовини містяться в кожній частині рослини. В насінні, наприклад, велика кількість ефірних олій, завдяки чому насіння використовуються для приготування лікувальних настоянок. А з листя і стебел роблять відвари.

  1. Для загального зміцнення організму варто приймати відвар, виготовлений з 1 десертної ложки насіння, залитої 1 склянкою окропу.
  2. Для отримання тонізуючого напою насіння кропу (1-2 чайні ложки) заливають 1 склянкою окропу, додаючи в нього цедру апельсина, яблучну шкірку, листя малини або смородини.
  3. З листя кропу готують протизапальний компрес – їх подрібнюють, віджимають сік, яким протирають пошкоджену шкіру. Можна також заморозити сік у формочках для льоду і після протирати їм обличчя.
  4. Ефірна олія використовується для отримання кропової води, яку застосовують при метеоризмі і шлункових коліках у дітей.

  5. Ефірна олія також полегшує виділення бронхіального слизу.

  6. Настій насіння і ефірну олію використовують також внутрішньо як протигемороїдальний, седативний, спазмолітичний засіб, а зовнішньо - як ранозагоювальний і у разі алергічного свербежу шкіри.

  7. В косметології рекомендують застосовувати настій листків кропу у вигляді примочок на запалені і почервонілі від утоми очі.

Кріп є ароматною рослиною, яка росте на на кожній садової грядці. Вона збагачена різноманітними корисними сполуками, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, артеріальний тиск, знижує тривожність і допомагає швидше заснути.

Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули
Акція
Хіт продажу
Олія насіння амаранту Знижка
448 грн 403 грн
Олія насіння амаранту

Підходить для дітей і дорослих, має мінімальні протипоказання. Використовується в кулінарії при випічці і маринуванні продуктів, має яскравий смак і аромат.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
32 + ? = 34
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з насіння кропу
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння фенхелю Знижка
Акція
Олія з насіння фенхелю
189 грн 132 грн
Олія з листя розмарину
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
30.04.2020

Ця рослина дарує не тільки міцний сон, а й відмінне здоров'я.

10.04.2020

За зовнішнім виглядом фенхель дуже нагадує звичайний кріп.

12.04.2020

Майже неможливо перерахувати всі варіанти застосування календули лікарської.

06.05.2020

Вони увібрали в себе властивості відразу двох рослин.