Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чи корисні продукти на основі меду для імунітету?

Лікування медом належить до одних з найбільш популярних методів народної медицини і має глибоке історичне коріння. У своїй лікарській практиці цей природний засіб застосовували ще Гален і Авіценна, а великий математик Піфагор пояснював своє довголіття саме вживанням продуктів бджільництва.

На думку сучасних вчених, в цьому корисному та смачному продукті міститься ідеально збалансований комплекс біологічно активних речовин, що підвищують захисні сили організму. В Україні мед і продукти з нього завжди вважалися дієвими засобами для зміцнення імунітету. З покоління в покоління їх використовували для лікування застуд і шкірних захворювань, ангін, бронхітів і навіть туберкульозу.

Склад і лікувальні властивості

До складу меду входить близько 200 різних компонентів - мінерали і солі, вітаміни, ферменти, гормони, органічні кислоти і т.п. Для імунної системи людини особливе значення має білок дефенсин-1 і флавоноїди. Дефенсин-1 виробляється самими комахами, а потім потрапляє в мед.

Це продукт імунної системи бджіл, який показав високу активність відносно багатьох інфекцій (в тому числі, які є стійкими до звичайних антибіотиків). Флавоноїди - це пігменти рослинного походження, які беруть активну участь в боротьбі з патогенними мікробами та вірусами.

Корисні властивості меду дуже різноманітні, але для нашого імунітету важливі наступні:

  1. Зміцнення захисних сил організму, імуномоделюючий ефект.
  2. Антибактеріальні, протигрибкові та противірусні властивості.
  3. Скорочення періоду одужання при застудних захворюваннях.
  4. Зміцнення серцево-судинної та дихальної систем.

Принципове значення має те, що склад меду за переліком хімічних елементів максимально наближений до складу нашої крові. З 24 компонентів, присутніх в людській крові, 22 збігається з хімічною формулою меду. Завдяки цьому він засвоюється максимально повноцінно та гармонійно. Продукти апітерапії не тільки допомагають боротися із захворюваннями, а й виступають дієвим профілактичним засобом. За даними канадських учених, регулярний прийом меду і препаратів бджільництва створює в організмі людини спеціальне захисне середовище, несприятливе для багатьох хвороботворних мікроорганізмів - синьогнійної палички, золотистого стафілококу та інших.

Який мед найкорисніший?

Мед, зібраний з різних рослин, відрізняється за своїм хімічним складом і за терапевтичним впливом. Саме тому перед покупкою цього смачного засобу рекомендується ознайомитися з лікувальними властивостями найбільш популярних продуктів і вибрати оптимальний варіант:

Різновид

Лікувальні властивості

Показання до застосування

Липовий

Має бактерицидну та противірусну дію. Відхаркувальний, протизапальний і потогінний ефект.

Респіраторні захворювання з кашлем і високою температурою.

Білої акації

Здійснює антисептичну, антитоксичну та седативну дію.

Застудні захворювання верхніх дихальних шляхів, шкірні хвороби.

Соняшниковий

Протизапальний і сечогінний ефект. Активізація метаболізму.

Хронічні і гострі захворювання сечостатевої системи, застудні захворювання дихальних шляхів.

Ріпаковий

Знезаражувальні, регенеруючі та ранозагоювальні властивості. Нормалізація рівню гормонів.

Для підвищення імунітету, при інтоксикаціях різної природи, при анемії.

Гречаний

Чинить антисептичну, ранозагоювальну, заспокійливу дію. Попереджає розвиток онкології.

При застудних захворюваннях, при хворобах шкіри та гормональної системи. При нервових розладах.

З конюшини

Заспокійливі та протизапальні властивості. Нормалізує травлення, допомагає відновити мікрофлору кишківника.

При дисбактеріозах і проблемах з травленням, печії.

Лікування продуктами бджільництва

Кожен з препаратів цієї категорії має імуномодулюючу дію, яке поєднується з іншими корисними ефектами. Максимальна сумарна кількість для дорослого становить від 100 до 150 г меду на добу на кілька прийомів, у дітей доза коригується залежно від віку.

  • Забрус - змішують з медом або вживають окремо в настоях і настоянках. До складу входить бджолиний секрет, перга, прополіс, пилок. Це широко відомий природний антибіотик для лікування застуди, грипу, ангін і тонзилітів.
  • Перга - не тільки активізує захисні сили організму, але і знімає прояви алергії, зміцнює судини та поповнює запас вітамінів.
  • Прополіс - має загальнозміцнювальну та бактерицидну дію. Рекомендується для полоскання горла при ангінах, тонзилітах, стоматологічних захворюваннях. Підвищує місцевий імунітет тканин.
  • Маточне молочко - вживається окремо або в складі з медом. Сприяє оновленню організму на клітинному рівні. Практично не викликає алергії, дозволене до застосування для малюків і вагітних жінок.
  • Пилок - містить активні антимікробні компоненти. Рекомендується приймати разом з медом у співвідношенні 1: 1 або 1: 4. Популярний профілактичний засіб в сезон простудних захворювань.
  • Медовий амарант - абсолютно новий загальнозміцнюючий продукт в Україні. Це крем-мед в складі якого присутня клітковина рослин цілителів: амаранту та конопель. Також можна зустріти медовий крем з додаванням керобу та порошку какао.

Для того, щоб оздоровчі властивості продукту проявили себе максимально, необхідно дотримуватися дозування і дотримуватися правил вживання. У гарячій рідині мед втрачає всі свої корисні властивості, тому не рекомендується класти його в сильно нагріте молоко або воду. Зачекайте, поки рідина придбає температуру близько 40°С.

Рецепти народної медицини для імунітету

Поєднання меду з популярними лікарськими рослинами здатне посилити ефект і принести максимальну користь пацієнту. Ці прості та недорогі рецепти перевірені багатьма людьми в різних країнах. Суміші складаються з натуральних компонентів, тому випадки побічних ускладнень зустрічаються дуже рідко.

  1. Мед з імбиром - рекомендується приготувати про запас, тому що настоювати суміш потрібно не менше 7 днів. Для отримання ліків 70 г сирого та очищеного імбиру подрібнюють і додають до нього 500 мл меду. Отриману суміш перекладають у тару з темним склом і зберігають при кімнатній температурі. Приймають по 1 ч.л. вранці, як профілактичний і відхаркувальний засіб.
  2. Мед з лимоном - готується за аналогічною схемою. Лимон береться разом з цедрою, суміш витримується до вживання 7 днів. На 500 мл меду знадобиться 4-5 лимонів. Приймати по 1 ст.л. один або двічі на день, можна запивати теплим чаєм або водою.
  3. Імунномодулююча суміш - готується з лимонів, волоських горіхів, кураги, чорносливу та родзинок у рівних пропорціях. Мед береться в обсязі, необхідному для зв'язування всіх компонентів. Готова суміш повинна мати щільну, пастоподібну консистенцію. Всі складові подрібнюються комбайном чи м'ясорубкою, ретельно перемішуються і поміщаються в скляну тару. Рекомендується зберігати ліки щільно закритим у прохолодному місці. Приймати по 2-3 ст. л. кожен день.

Мед для імунітету може прийматися разом з сушеною або свіжою журавлиною, різними сухофруктами, малиною. Кожен може приготувати таку суміш і додати туди свої найулюбленіші ягоди та фрукти. Ці ліки не тільки дієві та екологічно безпечні, але і порадують гурманів смаком!

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
36 + ? = 41
Введіть число*
Інші статті автора
22.01.2023

Як боротися проти псоріазу та позбутися неприємних проявів хвороби?

14.01.2022

Дехто вважає її вітамінною бомбою для імунітету. Інші приписують ехінацеї чимало протипоказань.

11.11.2021

Регулярний прийом Омега-3, допомагає сильній статі покращити своє здоров'я та попередити розвиток низки захворювань.

Також радимо почитати
07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.

02.04.2020

Лікувальний коктейль, що складається з переробленого бджолами квіткового нектару.

03.04.2020

При неправильному застосуванні можна завдати серйозної шкоди власному здоров'ю.

09.04.2020

За смаком він нагадує какао з молоком.