Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чи може мед нашкодити здоров'ю?

Всі знають про те, що вживання меду добре позначається на здоров’ї та самопочутті. У його складі містяться вітаміни (особливо групи «В» та «С»), мінерали, протеїни, мікро та мікроелементи, органічні кислоти та навіть ефірні масла, які чинять антибактеріальну та протимікробну дію.

Та, звичайно ж, мед дуже смачний. Його полюбляють дорослі і малі. Цей продукт є відмінною альтернативою цукру. Однак слід врахувати, що мед може нанести шкоду здоров’ю. Перед його вживанням, особливо якщо є хронічні захворювання, краще проконсультуватися з лікарем. Ще важливо дотримуватись умов зберігання та не перевищувати рекомендовану добову норму.

Скільки меду можна з'їдати протягом дня

Кому

Скільки

Дорослим, без хронічних захворювань

50-80 грам (2-3 столові ложки)

Дітям

Дітям від 3 років - 30 грам (1 чайна ложка). Після 6 років денну дозу можна збільшити до 50 грам (1 столова ложка без гірки)

Спортсменам, особливо бігунам

в залежності від рівня фізичного навантаження

Правила вживання бджолиного меду

Для того, щоб духмяне лакомство принесло користь, вживати його слід правильно:

  1. мед втрачає свої властивості у гарячих напоях. Допустимою температурою для розчинення вважається 40-50°, у інших випадках його слід вживати окремо від напою – наприклад, намастивши на хліб;
  2. при сильному нагріванні продукт виділяє шкідливий канцероген – оксиметилфурфурол, що впливає на нирки, печінку та шлунок;
  3. рекомендований час прийому – вранці на натщесерце або в першій половині дня. Лікарі –ендокринологи не радять їсти його перед сном. В такому випадку енергія, яка буде отримана з меду, нікуди не витрачається, перетворюючись у зайві калорії;
  4. у складі меду – прості та складні сахарози. Тому, після його вживання варто прополоскати ротову порожнину теплою водою – це убереже Вас від виникнення бактерій та стане відмінною профілактикою карієсу;
  5. мед містить багато активних алергенів, що можуть викликати астматичний напад.

Можливі протипоказання до вживання

Не дивлячись на те, що бджолиний мед є досить корисним продуктом, обмежити його вживання, або, хоча б, знизити денну норму вживання до мінімуму слід людям, які страждають:

  • алергією;
  • гастритом (особливо, якщо захворювання перебуває в періоді загострення);
  • сечокам’яною та жовчокам'яною хворобою;
  • панкреатитом;
  • гострим респіраторним захворюванням (при наявності температури тіла вище 38,5);
  • цукровим діабетом;
  • захворюванням нирок;
  • дерматозом, якій супроводжується затримкою вуглеводів у шкірі;
  • після нещодавно проведеного оперативного втручання, виконаного на органах ШКТ;
  • при індивідуальній непереносимості хоча б одного з компонентів меду.

Чи можна давати мед дітям

Напевно немає людей, яких би у дитинстві при застуді не відпаювали гарячим чаєм з медом. А склянка теплого молока з ложкою меду перед сном вважалася нашими бабусями панацеєю від всіх хвороб – заспокоювала, зігрівала, та ще й сон нормалізувала. Але тепер-то ми знаємо, що користь ця є, м’яко кажучи, сумнівною. Вводячи мед у раціон дитини слід бути дуже обережним:

  • Немовлятам він протипоказаний абсолютно;
  • Дітям до 3 років рекомендований лише у виняткових випадках, оскільки у такому віці організм ще не виробляє фермент, якій здатний розщепляти молекули меду. В результаті вникають такі хвороби як дерматит і діатез, який супроводжується кишковим розладом;
  • Після 3 років можливо обережно пробувати давати цей продукт дитині, але не в чистому виді, а розбавивши водою або компотом, та обов’язково спостерігаючи за реакцією організму.

Для першого «знайомства» краще вибрати акацієвий мед, якій вважають найменш алергенним. Також слід врахувати, що в разі, якщо у одного з батьків є алергія на мед чи продукти бджолярства, давати його дітям слід з подвоєною обережністю. А такі маніпуляції як медові компреси, аплікації або масажі для дітей краще зовсім не робити – структура меду дуже щільна, та «лікувальна» маса, яку наносять на тонку шкіру дитини також може викликати в неї приступ алергії.

Чи потрібен мед при вагітності?

Так, але дуже обережно. На ранніх стадіях, коли апетит майбутньої матусі посилюється, і дуже кортить з’їсти щось солоденьке, мед стане прекрасною, а головне корисною заміною булочкам, тістечкам та тортам. Ще він надасть заспокійливий ефект, адже багато хто з вагітних страждає на безсоння та хронічну втому. Та, звичайно, нудоту – половина десертної ложки якісного та свіжого меду допоможе знизити її приступи. На більш пізніх термінах мед вводять в раціон вагітної для того, щоб попередити переїдання. Також склянка теплої води з медом, випита натщесерце, нормалізує роботу кішківника та усуне закрепи. Але важливо дотримуватися міри, адже мед, який є сильним алергеном, може нашкодити плоду, знизити артеріальний тиск жінки. Абсолютним протипоказанням до застосування меду вагітною є наявність:

  • зайвої ваги;
  • цукрового діабету;
  • астматичний проявів.

Добова доза вживання меду для жінок у «цікавому» стані – не більше, ніж 100 грамів, які треба розділити на декілька прийомів. Краще зупинити свій вибір на акацієвому, липовому або гречаному.

Так що ж виходить – користь або шкода?

Мед, без всякого сумніву, є досить корисним продуктом, які допомагає укріпити організм, побороти багато недугів. У поєднанні з горіхами, злаками, сиром та фруктами насичує енергією, при цьому відносячись до категорії «дієтичних».

Він стане справжнім помічником для спортсменів, насичуючи потрібними полівітамінами та сприяючи швидшому відновленню після травм. Але, при неправильному вживанні меду можливо зіткнутись з серйозним розладом власного здоров’я.

Не варто його їсти людям, які страждають на алергію, індивідуальну непереносимість компонентів меду, хронічні захворювання органів ШКТ, сахарний діабет, дерматоз. Дітям віком до 3 років не рекомендовано куштувати цей продукт взагалі, а після – з особливою обережністю, та з обов’язковим спостереженням реакції, яка виникає в дитини після вживання.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
15 + ? = 17
Введіть число*
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
02.04.2020

Лікувальний коктейль, що складається з переробленого бджолами квіткового нектару.

09.04.2020

За смаком він нагадує какао з молоком.

09.04.2020

Лікування медом відноситься до одних з найбільш древніх методів народної медицини.