Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чим корисна ехінацея для нашого організму?

Ехінацея пурпурна — це одна з тих рослин довкола котрої відбувається багато суперечок. Одні вважають її джерелом корисних речовин та вітамінною бомбою, яка зміцнює імунітет. Інші ж приписують ехінацеї чимало протипоказань і взагалі, вважають, що науково вона не надто добре вивчена. Останнє твердження не зовсім коректне, адже в США користь ехінацеї, звідки вона й родом, досліджують регулярно. Ба більше, вважається, що ще колись у давнину, індійські племена, які проживали і дотепер живуть на американському континенті, лікували ехінацеєю всі болячки. Ми вирішили детальніше поцікавитися історією та властивостями даної лікарської рослини і розповісти, чи справді вона така корисна, чи є стосовно неї застереження, і що взагалі треба знати про цю красиву багаторічну квітку.

Що таке ехінацея?

Вперше рослину описав і дав їй таку назву шведський вчений і медик Карл Лінней. Слово “echinos” з латинської перекладається, як їжак. Саме з цією твариною й асоціювалася у Карла квітка з доволі гострими пелюстками. Загалом, існує приблизно десять різновидів ехінацеї, але цілющими властивостями славиться лише дві з них: Echinacea purpurea і Echinacea angustifolia. Ці дві квітки й почали активно використовувати у медицині та косметології.

Ехінацея рослина роду Айстрових, родом вона з Північної Америки, але активно росте на вітчизняних клумбах та городах. Виявляється, що у складі ехінацеї є дуже багато корисних елементів та біологічно активних речовин:

  1. Залізо, селен, магній, кальцій, калій, срібло, кобальт, марганець, цинк і багато іншого. Більша частина таблиці Менделєєва зібралися у цих пелюстках та коренях. Ці мікроелементи необхідні організму для підтримки життєво важливих функцій.
  2. Ефірні та жирні масла, полісахариди, сапоніни, фітостерини, глюкоза, органічні кислоти, дубильні речовини, смоли та інші біологічні активні речовини, які відповідають за імуномодулюючу функцію.
  3. Поліени, які мають протигрибкові властивості.
  4. Фенолові кислоти, які чинять антисептичну дію.
  5. Бетаїн — покращує роботу серця і судин, чинить профілактику інсультів.
  6. Фенолкарбонові кислоти — мають легкий сечогінний ефект і також, зміцнюють імунітет.

Як бачимо, рослина дійсно має потужний склад, тож при правильному її споживанні можна отримати чимало корисних ефектів для організму.

Найкорисніші властивості ехінацеї

Рослина має славу сильного імуномодулюючого засобу. Тобто найкорисніша її властивість — це зміцнення імунітету і тут ця рослина майже немає собі рівних. Перелічимо кілька найпотужніших властивостей, якими наділена ехінацея пурпурна:

Попереджує вірусні захворювання або полегшує їх перебіг

Продукти на основі ехінацеї часто приймають під час грипу та ГРВІ, або у вигляді профілактики в період сезонних захворювань. І справді, з таким помічником, організм легше переносить хворобу, адже імунна система більш активна. Бактеріальні ускладнення не мають жодного шансу на виникнення. Активні речовини ехінацеї провокують збільшення білих кров’яних тілець, і саме вони борються з інфекцією, яка потрапила у ніс чи горло.

Полегшує симптоми інфекцій та запальних процесів

Часто ехінацею приймають люди, які хворіють циститом чи мають інші проблеми з сечовивідними шляхами. Вважається, що ехінацея пригнічує запальний процес, та допомагає швидше вивести мікроби з організму.

Покращує стан шкіри

Недарма на основі ехінацеї є так багато кремів та косметичних засобів для обличчя. Вона зменшує запальні процеси, демонструє чудові результати в лікуванні екземи, акне та інших хвороб шкіри.

А ще ехінацея містить багато антиоксидантів, має заспокійливий ефект та регулює рівень цукру в крові. І все це не пусті слова, а результати наукових досліджень. Детальніше у таблиці.

Властивості рослини

Дослідження, які проводилися

Містить багато антиоксидантів, які захищають клітини від передчасного руйнування

Дане дослідження опублікував у 2007 році Університет фармацевтичних наук, Данія.

Допомагає вилікувати хвороби шкіри

У 2011 році це виявили в Університеті Британської Колумбії, Канада. Тоді лабораторні дослідження показали, що екстракт ехінацеї легко вбиває мікроби, які, наприклад, провокують акне.

Регулює рівень цукру в крові

У 2017 році в Університеті Хунгкуанг (Тайвань) дослідили, що ехінацея подавлює ферменти, які переварюють вуглеводи. Як наслідок, в кров поступає менше цукру.

Різновиди продуктів на основі ехінацеї та популярні форми випуску

Ехінацея випускається у різних формах випуску. Це таблетки, капсули, настойки, екстракти, чаї, подрібнене листя та стебла для самостійного заварювання. Всього налічується понад 200 різноманітних препаратів, на основі листя, стебел, квіток і коріння цієї рослини.

Найпопулярніші форми випуску:

  • Таблетки. Найзручніша форма випуску, адже їх можна взяти з собою в поїздку. Переважно вони не мають ніякого запаху чи смаку. Зручне дозування, яке вказується на упаковці, тож ви не хвилюватиметесь, що випили занадто багато настойки або переборщили з чаєм. Також, часто ехінацею в таблетках поєднують з іншими рослинами, наприклад розторопшею, що робить продукт ще кориснішим;
  • В ампулах для ін’єкцій. Не така популярна форма, адже має більше обмежень, та й це не завжди зручно. Не кожен самостійно зможе зробити собі укол, а щоразу йти до лікаря не охота;
  • У вигляді чаїв. Доволі популярна форма, але інколи так лінь заварювати цей чай. Та й ще треба вміти правильно це зробити. Найкраще на паровій бані, щоб не втрачався корисний склад.

Чи має рослина протипоказання?

Має, як і будь-який натуральний продукт. Медики виділяють кілька категорій людей, яким з обережністю слід приймати ехінацею. Є й такі, яким категорично забороняються будь-які препарати на основі цієї рослини.

  1. Категорично не можна людям, які мають ВІЛ, СНІД, або лейкоз.
  2. Тим, хто хворіє на туберкульоз.
  3. Тим, кому робили пересадку органів.
  4. З обережністю слід приймати ехінацею вагітним, годуючим, та людям з алергією.
  5. Дітям молодше 12 років можна давати таблетки, чи чаї лише після консультації з лікарем.

Не рекомендується приймати препарати на основі ехінацеї одночасно з імуномодуляторами, адже вона пригнічує їхню дію.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
31 + ? = 33
Введіть число*
Інші статті автора
22.01.2023

Як боротися проти псоріазу та позбутися неприємних проявів хвороби?

11.11.2021

Регулярний прийом Омега-3, допомагає сильній статі покращити своє здоров'я та попередити розвиток низки захворювань.

12.08.2021

Які саме ефекти на організм надає розторопша? Як правильно вживати та кому варто відмовитися.

Також радимо почитати
29.05.2020

Про роль антиоксидантів в захисті нашого організму.

30.10.2018

У Німеччині препарати з розторопші внесені до офіційного переліку засобів, рекомендованих для лікування захворювань печінки.