Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чим корисний любисток лікарський?

Любисток — це рослина, про яку кожен чув і більшість бачили. Він росте буквально всюди, це точно не щось дефіцитне чи екзотичне. Любисток або, як його ще називають, зимова селера поширений у більшості країнах світу і в Україні, в тому числі. Мало хто знає, що ця рослина — дуже цінний компонент в косметології, кулінарії та медицині. В цих галузях широко застосовується листя та коріння любистку, в складі яких є безліч макро та мікроелементів і вітамінів, які здатні творити дива з волоссям, шкірою та організмом загалом. Яку користь має любисток, та які косметичні засоби на його основі варті уваги? Розповідаємо.

Любисток: що відомо про користь

Це багаторічна рослина, яка росте буквально всюди. Його висота може сягати півтора двох метрів. Любисток має дуже міцне коріння бурого кольору. І корені і листя активно використовуються, як сировина для косметичних засобів. Серед інших його особливостей:

  1. Жовті квіти у вигляді парасолі.
  2. Плоди (зернята) коричневого кольору.
  3. Яскравий специфічний запах як самого листя, так і суцвіть, а згодом й плодів.
Гідролат "Любисток"
89 грн
Гідролат "Любисток"

Щоб отримати всю користь від рослини, її потрібно збирати восени. Принаймні це точно стосується коріння. Саме в осінній період в ньому найбільша кількість поживних сполук та компонентів. З любистку добувають ефірну олію та гідро гліколевий екстракт. Також — це чудова сировина для гідролатів, які користуються активною популярністю серед любителів натуральних косметичних засобів.

Що містять листя та коріння любистку

Коріння та листя любистку багаті на дубильні речовини, органічні кислоти такі як оцтова, яблучна, валеріанова та інші. Крім цього в листі містяться:

  1. Велика кількість ефірних олій та смол.
  2. Крохмаль і цукор.
  3. Лецитин, який поліпшує роботу імунної системи та покращує функцію печінки і головного мозку.
  4. Аскорбінова кислота. Любисток це величезне джерело вітаміну С.
  5. Фурокумарини (містяться в корінні).
  6. Каротин.

А ще в листі є майже всі групи вітамінів і безліч мінералів. Не дивно, що любисток так активно використовують в народній медицині, фармакології, та косметології. До речі, саме лікарський любисток буває багатьох видів. В Таблиці 1, опишемо основні його сорти та властивості кожного з них.

Таблиця 1

Назва виду

Особливості

Геракл

Має дуже яскравий запах, та соковите листя покрите воском. Рослину можна зрізати вже через 3 тижні після сходження.

Лідер

Морозостійкий сорт, який має світло зелене листя та виростає до 70 см у висоту. Збирати врожай можна через місяць після сходження.

Амур

Сорт з невеликою морозостійкістю та листям сіро-зеленого кольору. Через 30 діб листя можна зрізати.

Одіссей

Багаторічний сорт. Рослина може рости на одному й тому самому місці протягом десяти років. Це дуже високий вид любистку (до двох метрів висотою).

Дон Жуан

Багаторічний сорт, який протягом одного сезону можна зрізати близько шести разів. Має дуже пряний аромат.

“Трава краси”, або любисток у косметології

На основі любистку виготовляється багато косметологічних засобів. Найбільшу користь ця рослина має для волосся. Ще в давнину жінки робили відвари та ополіскували ними волосся, щоб воно було красивим, здоровим і міцним. Актуальним є цей спосіб й сьогодні, тільки тепер замість відварів купують спеціальні гідролати, які можна використовувати у чистому вигляді, або додавати їх до шампунів та масок.

Ось де ще можна зустріти цю “траву краси”, як її називали у давнину:

  • любисток це популярний компонент масажних олій. Засоби на основі любистку часто використовують в ароматерапії;
  • це поширений компонент при виробництві дезодорантів та антиперспіранта. Він має потужний антибактеріальний ефект;
  • це популярний засіб, для боротьби з пігментними плямами на обличчі. В даному випадку ідеально підходять саме гідролати, якими можна протирати проблемні ділянки шкіри. Дехто таким чином навіть позбувається від веснянок;
  • любисток має відмінні антимікробні властивості тому його часто використовують для лікування грибкових захворювань. Мова про спеціальні лікувальні ванночки для ніг;
  • на основі цієї рослини виготовляють багато кремів для лікування вугрів, прищів, та запальних процесів на шкірі.

У випадку з доглядом за косою, любисток славиться, як потужний стимулятор росту волосся. Він покращує циркуляцію крові, зміцнює та активує волосяну цибулину.

Головне призначення любистку в косметології - це тонізація шкіри та волосся, а ще очисний і антимікробний ефект. Основні показання до застосування продуктів на основі цієї рослини:

  1. Тонізація шкіри, лікування висипань та чорних цяток.
  2. Покращення стану волосся. Особливо якщо воно тьмяне, сухе і тонке.
  3. Профілактика або комплексне лікування випадіння волосся.
  4. Мікоз стоп, грибкові захворювання.
  5. Підвищена пітливість і неприємний запах поту під пахвами і ніг.

Протипоказань щодо використання засобів на основі любистку немає, хіба що занадто чутлива шкіра, яка негативно реагує на будь-які нові препарати.

Гідролат "Любисток"
89 грн
Гідролат "Любисток"

Любисток в кулінарії та медицині: народний афродизіак

Рослина також поширена і в фармакології та навіть кулінарії, однак в даному випадку потрібно бути більш обережними. При внутрішньому споживанні препаратів є набагато більше протипоказань, ніж при зовнішньому.

В кулінарії, любисток — це переважно приправа, яка має гострий смак та аромат і чимось нагадує селеру. Його часто додають до консервації, м’ясних страв та морепродуктів. Щодо медицини, то спектр дії любистку доволі широкий. Відмічають наступні його позитивні властивості:

  1. Це ефективний засіб при недокрів’ї.
  2. Має легкий проносний ефект та покращує перистальтику кишківника.
  3. Має жовчогінні властивості та є протисудомним засобом.
  4. Допомагає при лікуванні подагри.
  5. Покращує апетит та бореться з проблемами з травленням.
  6. Є ефективним при безсонні, неврозах та проблемах з нервовою системою.
  7. Завдяки великому вмісту каротину попереджає проблеми з зором, бореться з сухістю шкіри і як наслідок передчасним її старінням.
  8. Допомагає позбутися набряків.

А ще у давнину ця рослина була неабияким помічником для чоловіків, у яких є проблема передчасної еякуляції. Відвари з любистку корисні й жінкам, які страждають від болючих менструації, хронічних циститів та пієлонефритів. Це ще й афродизіак, який посилює сексуальне бажання. Він є протипоказаним вагітним жінкам, тому що сприяє притоку крові до органів тазу.

Якщо можна було б охарактеризувати любисток лише кількома словами, ми б назвали його вбивцею грибків та мікробів, порятунком для тьмяного волосся, та справжньою знахідкою для шкіри з пігментацією та сечогінний засіб при набряках. Саме ці проблеми засоби на основі любистку допомагають відмінно вирішити.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
32 + ? = 39
Введіть число*
Рекомендовані товари
Гідролат "Любисток"
Гідролат "Любисток"
89 грн
Інші статті автора
30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

28.08.2022

Дослідження показують, що Іван-чай з цієї рослини має безліч рідкісних і цілющих властивостей.