Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чорний кмин і його цілюща сила

Про олію чорного кмину в Єгипті розповідають кожному туристу. Причому так переконливо, що люди залишають сотні доларів на фабриці, куди гід привозить їх на екскурсію. Цей засіб згадується у Корані, лікує від усіх хвороб, за винятком смерті (так казав пророк Мухаммед), не має побічних ефектів.

Акція
Хіт продажу
Олія чорного кмину в капсулах Знижка
236 грн 212 грн
Олія чорного кмину в капсулах
Шрот чорного кмину
60 грн
Шрот чорного кмину
Чорний кмин в капсулах
529 грн
Чорний кмин в капсулах

І, що головне, «Black seed oil» є національним надбанням країни пірамід і фараонів, тому купити можна лише тут.

Усе це правда, за винятком останнього твердження. Цілющі властивості непримітної рослини дійсно відомі багато століть й підтверджені сучасними дослідженнями. Проте чорний кмин вирощують у різних куточках світу, Україна не є винятком.

Що за рослина

Говорячи про користь чорного кмину, мають на увазі сорти Nigēlla satīva та Nigélla damáscena.

Перший відомий як Чорнушка посівна, Седана, Римський коріандр, Калінджі. Зустрічається на території Середземномор'я, Азії, Кавказу, Балканського півострова. Другий називають Чорнушкою дамаською. Росте у лісостепах, на полях і городах Кавказу, в Європі, Західній Азії, Єгипті, Тунісі, Марокко, інших країнах Африки.

Обидва сорти - однорічні трав'янисті з сімейства жовтецевих. Їх культивують як спеції, у крихітного темного насіння приємний аромат, а також використовують в ландшафтному дизайні.

Жителі арабського світу, великі поціновувачі усього натурального, користуються цілющими властивостями кмину багато віків. У нашій країні це відносна екзотика. Але разом з бумом на органічні продукти і турботу про здоров'я популярність засобу почала рости.

Позбавитися від хвороб, приймаючи в їжу насіння або олію, набагато реальніше, приємніше й безпечніше, ніж роблячи ставку на синтетичні ліки та антибіотики з великою кількістю побічних ефектів.

Підтверджено дослідженнями

Говорять, склянку з дорогоцінною олією знайшли в гробниці Тутанхамона. Чи так це - невідомо. Але розкопки підтверджують, насіння нігели приймали в їжу ще в епоху неоліту і мезоліту. Його застосовували в лікувальній практиці Гіппократ та Пліній. Навіть Авіценна пише, що воно стимулює «життєву силу», допомагає позбавитися від втоми, поганого настрою (книга «Канон лікарської науки»).

У наш час дослідження проводили міжнародні університети. У результаті опублікували декілька сотень робіт. Ці праці доводять ефективність нігели при цілому спектрі захворювань. Вона має такі переваги:

  • Не викликає звикання.
  • Не провокує алергічні реакції.
  • Не може стати причиною інтоксикації, порушення кишкової мікрофлори.

Протипоказання мінімальні. У категорії ризику люди з трансплантованими органами, для яких активізація імунної системи може спровокувати відторгнення. Від вживання краще утриматися вагітним жінкам. При сечокам'яній, жовчнокам'яній хворобах необхідна консультація лікаря. Важливо враховувати можливість індивідуальної непереносимості. Звичайно, надмірно захоплюватися і приймати без міри не варто нікому.

Склад чорного кмину

Ніякої містики в приголомшливій користі Nigēlla satīva і Nigélla damáscena немає, уся справа у насиченому складі. Насіння містить до 40% жирних, близько 1.3% ефірних олій, майже сотню цінних компонентів. Більше того, половина з них потрібні будь-якій людині для нормальних біохімічних процесів.

 Олія містить:

  • Ненасичені та насичені жирні кислоти: Омега-6, Омега-9, пальмітинова, арахідонова, стеаринова, лінолева.
  • 15 амінокислот, включаючи аргінін, 8 з них - незамінні.
  • Вітаміни А, C, Е, D, групи B.
  • Макро- і мікроелементи, в т.ч. залізо, кальцій, калій, фосфор, марганець, селен, нікель, цинк. - Фітостероли, без яких порушується вироблення гормонів.
  • Фосфоліпіди, флавоноїди, ензими, сапоніни, полі- та моносахариди.

Недивно, що фармацевтичні виробники додають цю олію у лікарські препарати. 

Чим і кому корисний чорний кмин

Основні властивості:

  • Натуральний антиоксидант, м'яко виводить шлаки та відкладення солей.
  • Має антибактеріальну, противірусну ефективність, стимулює вироблення інтерферону.
  • Покращує функціонування серцево-судинної системи.
  • Захищає печінку (гепатопротектор) і нирки.
  • Лікує захворювання шлунково-кишкового тракту, викликані бактерією Helicobacter Pylori. Допомагає при нудоті, печії, перешкоджає утворенню виразки.
  • При захворюваннях органів дихання корисний для відхаркування.
  • При цукровому діабеті регулює чутливість до інсуліну. Лише 2 грами насіння протягом доби сприяє зниженню рівня глюкози в крові.
  • Знижує тиск, допомагає позбавитися від гіпертонії на початковій стадії.
  • Перешкоджає появі пухлин, гальмує розвиток злоякісних новоутворень. У 1997 році на базі Міжнародної Імунно-біологічної Дослідницької Лабораторії в США провели ряд тестів, які довели - при прийомі олії Чорнушки активно відновлюється кістковий мозок. Це украй важливо для терапії і профілактики раку.
  • Покращує стан при астмі завдяки вмісту тимохінону.
  • Чоловікам і жінкам допомагає при збоях в репродуктивній системі, в т.ч. при порушенні менструальної функції, простатитах.
  • При епілепсії водний екстракт діє як протисудомний засіб. Рятує при похміллі, ефективний в лікуванні наркозалежних людей.
  • Тамує біль, діє як спазмолітик.
  • Допомагає в лікуванні нежиті, гаймориту, отиту.
  • Ефективний для позбавлення від гельмінтів.
  • Застосовується при екземі, алергічних дерматитах, псоріазі та інших захворюваннях шкіри, а також надзвичайно корисний у догляді за шкірою із запаленнями, вуграми, бородавками, грибковими ураженнями.
  • Розгладжує зморшки, омолоджує шкіру, підвищує її еластичність, робить менш помітними розтяжки і целюліт. Зміцнює волосся.
  • Покращує пам'ять, підвищує працездатність.

Правила застосування

Олія Nigēlla satīva та Nigélla damáscena з необсмаженого насіння, так званого холодного віджиму - найцінніша, незамінна для застосування. У ній міститься близько 36% рослинного жиру. Нею протирають обличчя і тіло, роблять розтирання при бронхітах, наносять від болю у суглобах, закладають ватні турунди від нежиті й при отитах.

Дорослим вистачає чайної ложки 2-3 рази на день, дітям - удвічі менше. Це задовольнить добову потребу в жирних кислотах. П'ють зазвичай за 20-30 хвилин до прийому їжі.

З насіння роблять настоянки та чаї, корисні для шлунку, нирок, жовчного міхура. Ще їх змішують з оливковою олією і медом у рівних пропорціях, такий продукт корисний для імунітету, очищення печінки. Мелене насіння додають до салатів, щоб зміцнити організм.

Хіт продажу
Олія чорного кмину Sativa
529 грн
Олія чорного кмину Sativa
Олія чорного кмину Damascena
529 грн
Олія чорного кмину Damascena
Олія чорного кмину
349 грн
Олія чорного кмину

У косметології олію з насіння чорного кмину рідко використовують в чистому вигляді, це концентрований засіб. Зазвичай її додають до кремів, масок, шампунів, розбавляють іншими оліями.

Коментарі
Аля 10.08.2021, 12:53
Со всем согласна, масло черного тмин супер, зачислено в «топ» моих любимых. Начинаю пить с осени и так уже несколько лет. Такая проблема как зимние простуды ушла полностью, появилось постоянное ощущение бодрости и здоровья. Забыла, когда болела последний раз.
Написати коментар
24 + ? = 33
Введіть число*
Рекомендовані товари
Чорний кмин в капсулах
Чорний кмин в капсулах
529 грн
Олія чорного кмину
Олія чорного кмину
349 грн
Олія чорного кмину в капсулах Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія чорного кмину в капсулах
236 грн 212 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
21.10.2019

Чим корисний чорний кмин для чоловіків. Рецепти використання та лікування при простатиті.

15.03.2020

Важливою особливістю продукту є значний вміст в ньому рослинних замінників жіночих гормонів - фітоестрогенів.

21.03.2020

Нігелла посівна і чорнушка дамаська - корисні властивості та принципові відмінності.