Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Що відомо про користь лаванди?

Лаванда...гірська лаванда. В одних вона асоціюється з Францією та Провансом. В інших зі спокоєм, та приємним ароматом. У третіх з красивим та тендітним виглядом. І напевно мало в кого з потужними лікувальними та цілющими властивостями. А дарма. Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії. Вони є джерелом багатьох унікальних компонентів. Гідролати з лаванди, лавандове мило, мед, чай або нектар. Продукція на основі цієї квітки вражає різноманіттям. То на що здатна лаванда? Нумо розбиратися.

Коротко про лаванду: де росте, та чим корисна

Лаванда росте у більшості країн, але в дикому вигляді лише на півдні Європи в Індії, Австралії, Африці та на Канарських островах. І то не на всій території, а лише в окремих місцевостях. В Україні лаванду вирощують невеликі фермерські господарства або ж її імпортують з інших країн. Ось, які основні факти можна виділити про цю рослину:

  1. У світі існує близько 50 видів її сортів.
  2. Деякі сорти морозостійкі та вічнозелені. Квіти з них якраз і використовуються в косметології та медицині.
  3. Виробники косметичних засобів, або нектару чи іншої продукції з лаванди мають власні поля. Багато таких є й в українських Карпатах.

Деякі народи, наприклад, древні римляни вважали лаванду магічною рослиною і робили з неї обереги. З неї готували настоянки, які жінки використовували для догляду за шкірою та волоссям. Потужну лікувальну дію лаванди визнавали й давні греки. Там популярністю користувалися парфуми, які вгамовували головний біль та сприяли гарному сну.

Чим багата лаванда: хімічний склад

Лаванда неймовірно багата на ефірні олії, а вони в свою чергу мають в складі унікальний компонент линалилацетат, який стимулює регенераційну функцію клітин.

В листі та стеблах містяться наступні компоненти:

  1. Цинеол та цитраль, які вважаються потужними природними антисептиками.
  2. Танін — чудово загоює виразки та рани зокрема в ротовій порожнині.
  3. Кислоти: валеріанова, урсулова та капронова. Вони мають безліч корисних властивостей, серед яких антибактеріальний ефект, противірусний, протипухлинний та ряд інших.
  4. Тритерпенові сполуки, які допомагають організму боротися з мікробами, а ще попереджають новоутворення.
  5. Дубильні речовини, які славляться своєю в'яжучою дією, кровоспинною та протизапальною.
  6. Борнеол — природний антисептик, а ще компонент, який допомагає побороти стрес, чинить тонізуючу та знеболюючу дії.
  7. Кумарин — сповільнює згортання крові.
  8. Смоли — невід'ємні при лікуванні проблем зі шкірою.
  9. Мінеральні солі, які необхідні кожній клітині в організмі для нормального функціонування.
  10. Гіркоти — чудово допомагають при неврастенії, емоційному вигоранні та занепаді сил.
  11. Лавандулол — хімічна сполука, компонент, який має відмінну бактерицидну дію.
Акція
Гідролат "Лаванда" Знижка
89 грн 62 грн
Гідролат "Лаванда"

Як бачимо склад дійсно потужний. Саме тому лаванда - це улюблений компонент багатьох виробників натуральної косметики. Пропонуємо поговорити більш детально, який ефект здатна чинити ця рослина для шкіри, волосся та тіла.

Як використовується лаванда в косметології?

Спочатку перелічимо, що можна купити на основі лаванди. З найпопулярнішого — гідролат, тонік, мило, натуральні маски, ефірну олію, яку також можна додавати до власних кремів чи шампунів. Важливо купити продукцію, в якій дійсно є натуральна лаванда, а не просто ароматизатор.

Ось, які ефекти вона здатна подарувати:

  • Сприяє швидкому загоєнню ран та затягненню рубців;
  • усуває подразнення та алергічні реакції. Заспокоює шкіру;
  • допомагає позбутися акне, вугрів та прищів;
  • живить шкіру та збагачує її багатьма необхідними елементами, які дерма часто недоотримує через поганий клімат, або неправильне харчування;
  • має протизапальну та антисептичну дію, тож попереджає висипання;
  • звужує пори, робить шкіру більш пружною та матовою;
  • гарно впливає на стан волосся та шкіру голови. Усуває лупу.

Гідролат чи то ефірні олії з лаванди можна використовувати для догляду за обличчям, волоссям та тілом.

Для обличчя

Завдяки специфічному хімічному складу лаванда допомагає зволожити надмірно суху шкіру, вирівнює тон та усуває червоні плями і подразнення. Сприяє швидкому загоєнню ран, прищів та запальних процесів на шкірі. Регулює роботу сальних залоз, регенерує та живить дерму. Серед популярної продукції для обличчя на основі лаванди: гідролат, скраб та маски.

Для волосся

Лаванда чудово впливає на стан шкіри голови та волосся. Додавайте ефірну олію до шампунів або ж втирайте гідролати в шкіру чи розпилюйте їх по всій довжині волосини. Коса стане шовковистою і міцнішою.

Для тіла

Лаванда відмінно загоює рани і усуває сухість. Це чудовий засіб від сухих п’яток, обвітрених щік, і навіть екземи.

Корисні властивості лаванди для організму

Окрім косметики є й чимало фітотерапевтичної продукції на основі цієї рослини. Для організму лаванда корисна тим, що має сечогінний, протимікробний та заспокійливий ефекти. Також, вона здатна нормалізувати тиск, очищати кров від жирів та зменшувати кількість холестерину. Це відмінний заспокійливий засіб. Ефірні олії або гілочки лаванди часто використовують для ароматизації приміщень. Вони сприяють кращому сну та знижують рівень стресу в організмі.

В Таблиці 1, розберемо чим корисна лаванда окремо для чоловіків, жінок та дітей.

Таблиця 1

Хто використовує

Користь

Жінки

Дівчатам час від часу рекомендують пити настої з лаванди особливо в період ПМС коли настрій дуже нестабільний. Також це гарна профілактика циститів. А ще невід’ємний продукт для догляду за проблемною шкірою обличчя.

Чоловіки

Чоловіки часто страждають від холестерину та проблем із серцем. Все через те, що вони набагато більше курять і вживають алкоголь ніж жінки. Лаванда має безліч антиоксидантів, очищає кров та чинить профілактику проблем із серцем.

Діти

Діткам рекомендують влаштовувати ароматерапію з лавандою, якщо вони надто тривожні, погано сплять чи відчувають перезбудження.

Акція
Гідролат "Лаванда" Знижка
89 грн 62 грн
Гідролат "Лаванда"

Лаванда практично немає протипоказань, а особливо при зовнішньому застосуванні. Ефірними оліями або кремами на її основі рекомендують користуватися вагітним для уникнення розтяжок.

Користь лаванди відома давно, не дарма її так часто згадували у віршах та піснях. Натуральні продукти на основі цієї рослини здатні продовжити молодість та покращити здоров’я. Звісно, як і будь-що, лаванда корисна у розумних кількостях, особливо якщо мова йде про внутрішнє її споживання.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
23 + ? = 28
Введіть число*
Рекомендовані товари
Гідролат "Лаванда" Знижка
Акція
Гідролат "Лаванда"
89 грн 62 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

28.08.2022

Дослідження показують, що Іван-чай з цієї рослини має безліч рідкісних і цілющих властивостей.