Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Детокс - методика оздоровлення, яка підкорила світ

Програми детоксикації стали справжнім трендом для всіх, хто цікавиться здоровим способом життя. М'яке та ефективне очищення організму припало до душі представниам різного віку та професій, від звичайних студентів до акторів Голлівуду.

У списку зіркових прихильників даної програми - Гвінет Пелтроу, Сальма Хайек, Енн Хетеуей, співачка Бейонсе та багато інших.

Домашній детокс є одним з найбільш легких способів позбутися токсинів і шлаків, значно покращити своє здоров'я та зовнішній вигляд. Вживання певних продуктів сприяє активізації метаболізму, зв'язуванню і виведенню шкідливих речовин, відновленню природної мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Беззаперечною перевагою даної методики є невибагливість меню, натуральність і приємний смак продуктів. Для виведення шлаків з організму не потрібно купувати рідкісні заморські фрукти або синтетичні препарати.

Все, що необхідно, є на прилавках звичайних продовольчих магазинів, а решта - в нашому інтернет-каталозі.

Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші

Що таке детокс програма: просто про складне

Автором основних принципів detox diet був Фелікс Майер - відомий австрійський дієтолог. Саме він вперше запропонував своїм пацієнтам інноваційну систему оздоровлення, що поєднала правильне харчування і фізіотерапевтичний вплив (купання в термальних джерелах, масаж). За короткий час система стрімко набула популярності. Однак вже тоді лікар Майер не втомлювався повторювати: винайдений детокс - не стільки для схуднення, як для оздоровлення та відновлення організму.

За рахунок активізації функції самоочищення спостерігаються наступні позитивні зміни:

  1. Нормалізація травлення, відновлення природної мікрофлори шлунково-кишкового тракту
  2. Позбавлення від паразитів.
  3. Лікування алергії та її клінічних проявів.
  4. Покращення стану шкіри, волосся і нігтів.
  5. Зниження ваги, усунення набряклості тканин.
  6. Зміцнення імунітету.
  7. Покращення сну, позбавлення дратівливості.

Головні принципи чищення організму

Детокс програма базується на вживанні рекомендованих продуктів (в залежності від різновиду методики вони варіюються) та повній відмові від інших. При цьому у всіх видах detox diet під табу потрапляє фаст-фуд, напівфабрикати, продукти з надмірним вмістом тваринного білку, консерви, смажені страви, алкоголь, цукор і «швидкі вуглеводи». Завдяки цьому щоденне навантаження на травну систему знижується, а звільнена енергія витрачається організмом на своє відновлення. Відомий факт: більшість паразитів живляться дріжджами і простими вуглеводами. Основою ж харчування корисних бактерій є клітковина. Обмеження калорійності страв запускає процес розщеплення жирових відкладень - головного «депо» токсинів в організмі. Дієтологи наголошують на принциповій важливості вживання великої кількості рідини під час чищення організму в домашніх умовах, від 2 до 3 л.

Для отримання повноцінного ефекту слід не забувати про застосування спеціальних детокс-процедур і косметики з очисними властивостями, відвідуванням СПА та сауни, обгортання тощо. Разом зі шлунково-кишковим трактом наша шкіра приймає активну участь в процесі виділення, тому потребує додаткової підтримки.

Види та особливості детокс-систем

  • Голодування на воді. Найбільш екстремальна методика позбавлення від токсинів і зайвих кілограмів. Має безліч обмежень і вимагає тривалої підготовки (як до початку голодування, так і в процесі виходу з нього). Одночасно з хвороботворними бактеріями існує ризик загибелі корисної мікрофлори, тому  оптимальний варіант голодування на воді - не більше 1-3-х днів.
  • Голодування на відварі з овочів. Кількість вживаного овочевого відвару суворо дозується (тричі в день по 150 мл). Обсяг випитої чистої води або трав'яного чаю без цукру - за бажанням. До відвару або в чай додаються протизапальні трави і рослини (імбир, ромашка, календула і ін.).
  • Детокс соковий. Практикується у двох різновидах - з конкретною кількістю соку або за потребою. Фруктові соки рекомендується поєднувати з овочевими, з огляду на високий вміст в них цукрів і небезпеку різкого підвищення інсуліну в крові.
  • Смузі детокс. Один з найпопулярніших видів очищення. Разом з соком, багатим на вітаміни, людина отримує рослинну клітковину. Рослинні волокна адсорбують весь присутній в кишечнику баласт, від залишків їжі до екзотоксинів і жовчних кислот. Після подрібнення блендером фруктово-овочева суміш розбавляється водою. Ідеальний варіант - вживання трьох різних за кольором смузі протягом дня. Це допоможе збалансувати склад мікроелементів і вітамінів.
  • Розширена дієта детокс. Найбільш наближена до традиційного раціону харчування, тому переноситься легко та рідко викликає ускладнення. До меню входять відварні і свіжі овочі, злаки та бобові, рослинні олії холодного віджиму та багато іншого.

Як почати детокс правильно?

Підготовчий етап починається за 7-10 днів до основного і включає в себе поступову відмову від продуктів, віднесених до графи «Вживання заборонено». Повернення до звичного раціону також відбувається поступово, особливо - в разі повного або часткового голодування. Продукти вводяться в меню невеликими порціями, спочатку перевага надається стравам з ніжною текстурою та мінімальною кількістю жиру. Смузі-дієта та сокова дієта передбачають підготовку протягом 6 днів. При цьому вранці натщесерце вживаються соки або смузі, починаючи з малих обсягів (які поступово збільшуються).

Тривалість детокс-дієти може варіюватися від 1 доби до 21 дня. Основним аргументом при виборі тривалості є самопочуття людини і «жорсткість» обраної дієти:

  • Якщо з кожним днем самопочуття погіршується і з'явилися серйозні побічні симптоми, слід відмовитися від експерименту.
  • Більшість практикуючих очищення від шлаків в домашніх умовах обирають програму на 3-7 днів.
  • Лікувальне голодування на воді, соках або овочевих відварах проводиться не частіше 1 разу на квартал.
  • Щадні варіанти (відварені овочі, супи, каші) доречні раз в 1-2 місяці.

Під час очищення фахівці радять відмовитися від інтенсивних м'язових і кардіо навантажень, краще зупинитися на піших прогулянках на природі.

Що дозволено, а що - під забороною?

У наведеній нижче таблиці представлені рекомендації для найбільш популярного виду detox diet, при якому перелік дозволених продуктів максимально розширений.

Рекомендується

Необхідно обмежити

Вживання заборонене

Свіжі несолодкі фрукти та ягоди, овочі, а також - соки і смузі з них. Овочеві супи і пюре (окрім картоплі), бобові. Хлібці з висівками. Риба родини тріскових та тунцевих (або Омега-3в капсулах). Пророщені зерна пшениці, гриби, морська капуста. Крупи і шроти: амаранту, вівсянки та гречки, булгур. Фіточаї з жовчогінним і сечогінним ефектом. Рослинні олії: розторопші, чорного кмину, фенхелю, насіння гарбуза.

Кисломолочна продукція з високим вмістом жиру. Нежирне м'ясо птиці, яйця, червона та чорна ікра.

Алкогольні напої, кава, какао. Копченості, соління, консервація. Смажена та жирна їжа, надмірно солоні і гострі страви. Всі різновиди фаст-фуду, продукти з додаванням консервантів і ароматизаторів, горіхи, картопля. Масло вершкове, вершки з високим% жирності. Солодка та борошняна їжа. Солодкі газовані напої, морозиво, мармелад, цукерки, варення.

Протипоказання та небажані ефекти

Будь-яка зміна раціону і тим більше обмеження щоденного обсягу калорій є для нашого організму стресом. Інтенсивне очищення може супроводжуватися низкою побічних явищ - головним болем, зниженням працездатності і занепадом сил, поганим настроєм, появою висипу та неприємним запахом з рота. Всі ці симптоми належать до поширених і в більшості випадків не вимагають звернення до лікаря. Якщо ж у людини спостерігається блювота, гострий біль в області шлунку або кишечника, варто негайно звернутися до лікувального закладу.

Основні протипоказання для програми детокс:

  1. Вагітність і годування груддю.
  2. Вік до 16 і після 70 років.
  3. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
  4. Прийом лікарських препаратів.
  5. Астенія, знижена вага (необхідна консультація лікаря).
Хіт продажу
Амарантова крупа шліфована
219 грн
Амарантова крупа шліфована
Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з печінки тріски
Хіт продажу
Олія чорного кмину Sativa
529 грн
Олія чорного кмину Sativa

Фахівці рекомендують починати з простіших і «лояльних» програм, поступово переходячи до радикальних. Слід обов'язково враховувати, що в процесі інтенсивного очищення з організму видаляються не тільки шкідливі, але і корисні речовини. Поповнити нестачу вітамінів і мікроелементів допоможуть каші, шрот і борошно з амаранту, розторопші, насіння гарбузу, льону, кунжуту. Придбати їх можна в нашому інтернет-магазині, до кожного продукту наведено опис його властивостей і рекомендації щодо вживання.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
11 + ? = 18
Введіть число*
Рекомендовані товари
Борошно розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Олія розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія з насіння фенхелю Знижка
Акція
Олія з насіння фенхелю
189 грн 132 грн
Риб'ячий жир з печінки тріски
Риб'ячий жир з печінки тріски
288 грн
Риб'ячий жир з тунця
Хіт продажу
Риб'ячий жир з тунця
367 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Олія чорного кмину Sativa
Хіт продажу
Олія чорного кмину Sativa
529 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
08.01.2020

Порошок (борошно, шрот, клітковина) та олія. Зовсім різні продукти зі своїми ефектами та тонкими нюансами.

14.05.2020

Чи варто повністю виключити продукти з глютеном з раціону?

05.11.2019

Ваше активне бажання схуднути, Омега-3 і вітамін D3 можуть створити диво. Як це працює.

16.06.2020

З позиції здорового харчування, проблема глютену залишається відкритою.

30.10.2018

У Німеччині препарати з розторопші внесені до офіційного переліку засобів, рекомендованих для лікування захворювань печінки.

17.04.2020

Навіщо обирати продукти без глютену та лактози?

07.04.2020

Збалансований вміст білка та повільних вуглеводів дозволяє створити тривале відчуття ситості.