Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Гіалуронова кислота – подовження молодості природним шляхом

Всі мріють про довгі роки молодості, і особливо болісно людьми сприймаються візуальні ознаки старіння. Витончення шкіри та перші зморшки для багатьох стають справжньою особистою трагедією. Саме тому гіалуронова кислота для жінок стала жаданим способом продовження молодості, про який вони досить багато знають.

Справжня молодість не обмежується корегуванням зморшок, адже ця унікальна речовина допоможе також відчувати себе гнучким, сильним і здоровим!

Гіалуронова кислота: корисні властивості

Гіалуронова кислота по суті не належить до кислот, оскільки з точки зору органічної хімії вона є полісахаридом (однією з головних властивостей якого визнана здатність зв'язувати воду). У молодості в організмі багато «гіалуронки», а згодом її вміст (а відповідно і питома частина води в організмі) знижується.

  • Гіалуронова кислота дуже важлива для захисту шкіри від зовнішніх несприятливих впливів, це також значущий фактор для формування природного імунного бар'єру.
  • Даний компонент необхідний для продукування колагену та еластану, які мають велике значення для збереження молодості. Вони не тільки роблять шкіру пружною. Вони присутні в хрящах і зв'язках, забезпечуючи людині гнучкість і рухливість. Зниження кількості гіалуронової кислоти не обмежується зовнішніми ознаками старіння - людина поступово втрачає рухливість.
  • Гіалуронова кислота присутня в тканинах хрящів, очних яблук та інших органах, де синтезується колаген (активно приймає участь в процесах регенерації). Саме тому як тільки знижується продукування колагену, це протягом короткого часу негативно позначається на загальному стані людини. А оскільки 50% гіалуронової кислоти знаходиться в шкірі, будь-які зовнішні зміни сигналізують про те, що не за горами й інші проблеми зі здоров'ям.

Куди зникає гіалуронова кислота?

Дана речовина здатна синтезуватися самостійно в нашому організмі. У людському тілі знаходиться близько 15 грамів гіалуронової кислоти, третя частина з якої щодня руйнується і синтезується заново. Однак з часом вироблення ГК знижується, тому баланс синтезу та руйнування цієї речовини порушується. Одним з найголовніших факторів, що негативно впливають на виробництво ГК, є опромінення сонячним світлом. Чим більше ультрафіолетових променів потрапляє на шкіру, тим менше гіалуронової кислоти продукує організм.

Знижується вироблення цього важливого компонента і в разі зневоднення організму, а також внаслідок потурання шкідливим звичкам - таким, як куріння або вживання алкоголю. Падає рівень гіалуронової кислоти і при прийомі деяких медичних препаратів. Що ж робити і як допомогти собі в цій ситуації? Запаси в такому випадку краще поповнювати з зовнішніх джерел.

В яких продуктах міститься?

Ця унікальна речовина в природі не вважається дефіцитною - її синтезує багато тварин, рослини і навіть мікроорганізми. Якщо ви прагнете поповнити запаси гіалуронової кислоти завдяки корекції раціону харчування, радимо звернути увагу на такі продукти:

  • Бульйон з кісток, холодець, желе;
  • Страви з гребінцями півнів або іншими хрящиками та сухожиллями;
  • Капуста;
  • Тофу;
  • Виноград;
  • Буряк;
  • Топінамбур;
  • Батат;
  • Редька;
  • Патисони;
  • Соєві боби.

Для кращого засвоєння потрібно вживати ці продукти разом з їжею, багатою на вітамін С – з черешнею, абрикосами, цитрусовими, салатом, помідорами та іншими овочами і фруктами.

Старовинний спосіб покращення стану шкіри мазями з кореню лопуха або лікування лупи обполіскуванням волосся відваром цієї рослини також пов'язаний з вмістом великої кількості гіалуронової кислоти. Косметичні компанії отримують гіалуронову кислоту з морепродуктів. Цей варіант вважається одним з найбільш сприятливих для людського організму. Можливий також синтез даної речовини за допомогою стрептококового штаму. Відсутність можливих сторонніх домішок обумовлює гіпоалергенні властивості, тому продукт є дуже затребуваним на міжнародному ринку.

Цікаво, що поповнюючи запаси гіалуронової кислоти внаслідок прийому таблеток, людина одночасно стимулює продукування її власним організмом. При систематичному вживанні таблеток або порошку протягом значного часу людина побачить реальне омолодження свого організму. Зникне відчуття піску в очах і біль у суглобах, покращиться гнучкість і «засяє» шкіра обличчя.

Застосування в медицині: секрет "маленьких див"

Гіалуронова кислота асоціюється з омолодженням, проте її унікальні властивості широко використовують і в медицині. Лікування багатьох складних захворювань і патологічних станів тепер проходить легше та простіше. І, звичайно ж, в цьому «заслуга» ГК. Ін'єкції з даним компонентом вводять в суглоби для стимуляції регенерації хрящів. Цей метод по ефективності застосування порівнюється з призначенням хондропротекторів. При цьому, на відміну від кортикостероїдів, ГК не має побічних ефектів. Такі ін'єкції нормалізують кількість внутрішньосуглобової рідини, допомагають відновити хрящі та усуваають біль у суглобах.

  • Травматологи застосовують препарати гіалуронової кислоти, щоб прискорити загоєння ран і опіків, для зрощення кісток.
  • В офтальмології ін'єкції в кришталик ока здійснюють при оперативному втручанні для прискорення загоєння. Краплі для очей з гіалуроновою кислотою сприяють зволоженню рогівки.
  • Мазі з вмістом ГК застосовуються для прискорення регенерації шкіри. Препарати з гіалуронової кислотою затребувані при лікуванні найрізноманітніших органів і систем (наприклад, вони сприяють відновленню кровоносних судин).
  • У стоматології за допомогою гіалуронової кислоти коригують форму ясен.

Цікаво, що препарати з її змістом застосовують навіть для лікування патологій і дисфункцій репродуктивної системи. Наявність гіалуронової кислоти в кремах дозволяє створити вологе середовище, яке є оптимальним для пересування сперматозоїдів. Креми з ГК застосовують і для прискорення відновлення після пологів, і для загоєння після запалень, і для вирішення проблеми сухості піхви після курсу хіміотерапії.

В косметології та естетичній хірургії

Гіалуронову кислоту можна назвати справжнім «охоронцем краси». До найбільш поширених випадків вживання в beauty сфері можна віднести:

  • Корекція рис обличчя, наприклад, форми носа або губ;
  • Корекція форми тіла - підтягування або збільшення грудей і сідниць;
  • Розгладження зморшок і омолодження шкіри;
  • Лікування проблемної шкіри - усунення запалень, куперозу та розтяжок;
  • Інтимна контурна пластика.

Для введення гіалуронової кислоти застосовуються різні методи. Їх суть - внутрішньошкірні ін'єкції препаратів, що містять різні типи ГК, а також інші корисні для шкіри компоненти. Як правило, для ін'єкцій для зміни контурів скул, форми носа або грудей, застосовують високомолекулярну ГК. Розміри молекул не дозволяють компонентам мігрувати. Однак з часом знадобиться повторення процедури, оскільки організм поступово розщеплює гіалуронову кислоту. Потрібно враховувати, що після введення ін'єкцій молекули ГК почнуть зв'язувати воду, тому контури оброблених ділянок змінюються. Принципово важливо звертатися до професіоналів, які здатні максимально реалістично спрогнозувати вплив кожного уколу.

Косметологи рекомендують використовувати також різноманітні засоби зовнішнього застосування - креми та сироватки з гіалуроновою кислотою. Існує думка, що достатньо значний розмір молекул ГК не дозволяє їм проникати без ін'єкцій в глибинні шари шкіри. Поряд з цим навіть на поверхні шкіри ГК принесе багато користі, оскільки вона зволожує шкіру та стимулює місцевий імунітет. Крім того, присутність «гіалуронки» стимулює людський організм виробляти власну гіалуронову кислоту та колаген.

Високо-  та низькомолекулярна ГК: відмінності і особливості застосування

Молекули гіалуронової кислоти істотно відрізняються. Це стосується в першу чергу їх розміру і, відповідно, сфери рекомендованого застосування. Саме тому перед тим, як купити гіалуронову кислоту в Україні, фахівці радять ознайомитися з її видами та особливостями.

Вид ГК

Характеристики

Особливості застосування

Високомолекулярна

Великі повноцінні молекули, які практично не проникають всередину шкіри.

Може використовуватися в якості філерів. Для корекції форми скул, губ, носа, грудей.

Середньомолекулярні

Для оптимального ефекту зменшена молекула, яка без проблем проникає вглиб шкіри.

Застосовується в кремах і ін'єкціях, в препаратах, які містять інші біологічно активні речовини. Затребувана в офтальмології.

Низькомолекулярна

Малодісперсна молекула гіалуронової кислоти, яка легко розподіляється між клітинами шкіри.

Вважається ідеальним варіантом для медичних цілей - лікування виразок, псоріазу, опіків. Даний вид ГК застосовують для виробництва пероральних медикаментів.

Слід зазначити, що важливе значення при виборі препарату має і походження молекул гіалуронової кислоти. Раніше фармацевтичні та косметологічні компанії застосовували в препаратах ГК тільки тваринного походження. Для цього кістки та хрящі подрібнювали, виварювали і піддавали декільком циклам сепарації. У таких препаратах були присутні не тільки самі молекули ГК, але й численні сторонні речовини. Не дивно, що після проведення косметологічних процедур даний тип ГК спричиняв у багатьох жінок алергічну реакцію.

У сучасній індустрії краси застосовуються препарати, діючою речовиною в яких в основному є синтезовані за допомогою мікроорганізмів види гіалуронової кислоти. Це обумовлено мінімальним відсотком випадків алергічної реакції. Такі види гіалуронової кислоти коштують дорожче, ніж отримані з рослинної сировини .... Тому не всім доступні в кількості, необхідній для курсу повноцінного прийому.

Ботокс і ГК: що краще?

Обидва варіанти мають принципово різний спосіб впливу:

  1. Гіалуронова кислота не просто зв'язує молекули води, вона ще робить шкіру здоровіше та покращує місцевий імунітет. Не слід забувати, що організм і сам виробляє ГК. Тому він не відчуває стресу ні при зовнішньому і пероральному застосуванні даного компонента, ні при введенні ГК у вигляді ін'єкцій. Процедури з гіалурононовою кислотою подарують вашій шкірі свіжість і пружність за достатньо короткий час. Це ідеальний спосіб омолодження - простий, швидкий, безпечний і дієвий. Гарантовано тривалий ефект, до того ж виводиться ГК з організму поступово.
  2. Ботокс - це особлива речовина ботулотоксин. Ін'єкції ботоксу допомагають уповільнити старіння, але не повернути молодість, якщо шкіра вже постаріла. Механізм впливу ботоксу передбачає, що при ін'єкціях в ключові точки деякі мімічні м'язи будуть паралізовані. В результаті зморшки не утворюються саме через те, що людина не морщить лоб, не посміхається куточками очей. Таким чином, у сучасних красунь нерідко виходять «воскові маски» замість живих і емоційних облич. Ботокс застосовується не тільки для омолодження, але і для корекції «каркасу» обличчя, якщо його риси спотворюються в результаті фізіологічних патологій (наприклад, м'язовим спазмом). Ботулотоксин не є природним для нашого організму, тому його застосування повинно бути максимально точним і обережним.

Допустимий вік для застосування гіалуронової кислоти - від 30 років. Ботокс може застосовуватися і раніше. При цьому потрібно враховувати, що чутливість до нього поступово знижується. У зв'язку з цим тривале використання призводить до того, що з віком мускулатура може втратити реакцію на введення ботулотоксину. А 2-3% людей взагалі мають природний імунітет до впливу ботулотоксину, і для них процедура ботоксних уколів є марною. Гіалуронова кислота дає позитивний ефект завжди.

Ботокс значно дешевше, ніж гіалуронова кислота ... Що ж обрати? Це - особиста справа кожного.

Косметологи нерідко рекомендують комбінувати ботокс і гіалуронову кислоту, оскільки деякі завдання можна вирішити виключно за допомогою ботоксу (наприклад, прибрати м'язовий спазм), а деякі - тільки за допомогою гіалуронової кислоти. Безумовно, ботокс не може бути філером, який підніме вилиці або допоможе вирівняти ніс. Підхід до застосування батоксу та гіалуронової кислоти повинен бути індивідуальним, тому рішення приймається щодо кожного пацієнта окремо.

ГК для прийому всередину: «школа» для новачків

Зараз все частіше люди починають замислюватися про можливість постійної підтримки рівня гіалуронової кислоти шляхом вживання її перорально. Це дійсно практичне рішення, але воно не принесе швидкого візуального ефекту. Справа в тому, що організм отриману ГК спочатку спрямує до життєво важливих органів - в серце (яке є лідером по споживанню ГК), в суглоби, зв'язки, очі. І тільки потім настане черга омолодження шкіри. Тому перші візуальні ознаки дивовижного перетворення будуть помітні не раніше, ніж через 2-3 місяці після початку прийому.

Препарати гіалуронової кислоти можуть додатково містити вітаміни А і Е для кращого засвоєння основного компоненту (таким чином організм засвоює в 8 разів більше молекул ГК!). Крім цього до складу можуть входити колаген і хондроїтин.

Як правило, пероральний прийом препарату рекомендується за такою схемою: 1,5-2 місяці вживання чергуються з місяцем перерви. Це необхідно, щоб організм не відмовився самостійно виробляти гіалуронову кислоту і не звик до «допінгу ззовні».

Для вживання сучасна фармакологія випускає таблетки та капсули з гіалуроновою кислотою.

Протипоказання та корисні ефекти (зовнішньо, перорально, ін'єкції)

  1. Індивідуальна непереносимість (зокрема це стосується ГК тваринного походження). Буває, що у алергіка з непереносимістю гіалуронової кислоти тваринного походження на біосинтезований аналог ніякої негативної реакції організму спостерігатися не буде.
  2. Онкозахворювання - гіалуронова кислота сприяє розростанню пухлини.
  3. Вагітність (особливо перший триместр) і період лактації.
  4. Хвороби, пов'язані з підвищеною здатністю до згортання крові (наприклад, атеросклероз, тромбофлебіт).
  5. Запальні процеси на ділянці тіла, в який планувалося здійснювати ін'єкції.
  6. Загострення хронічних захворювань.
  7. Схильність до утворення келоїдних рубців.

Різновид побічних реакцій залежать від того, у який спосіб в організм вводилася гіалуронова кислота:

  • При несприйнятті ін'єкційної форми можуть виникати такі побічні ефекти, як набряклість, болісні відчуття, надмірне збільшення обсягу внутрішньосуглобової рідини.
  • Можлива поява легкого свербіння, почервоніння, підвищення температури в місці уколу. Це пов'язано з тим, що молекули ГК притягують воду та розтягують шкіру, впливають на стан суглобів тощо.
  • Як правило, побічні ефекти зникають через добу, коли молекула і зв'язана волога займають більш зручне для положення.
  • Для прискорення процесу ліквідації побічних ефектів можна охолодити ділянку ін'єкції за допомогою льоду або холодного компресу. Суглоб, в який вводили препарати гіалуронової кислоти, протягом доби не можна навантажувати.
  • У деяких випадках побічна реакція на введення гіалуронової кислоти може виявлятися у вигляді сипу, кропив'янки або інший алергії. Якщо людина з алергією застосовує очні краплі з гіалуроновою кислотою, це може стати причиною відчуття «піску» в очах або інших неприємних і хворобливих симптомів, активного сльозоутворення та набряклості повік. Побічні ефекти в більшості випадків проходять самостійно або після прийому антигістамінних препаратів.
  • При пероральному вживанні алергічна реакція проявляється почервонінням шкіри, яке є наслідком посиленої циркуляції крові. Цей неприємний побічний ефект триватиме недовго і зникне без видимих наслідків.

Прямим результатом застосування гіалуронової кислоти стає омолодження - або тієї ділянки, в який препарат був введений ін'єкціями, або всього організму (якщо гіалуронова кислота застосовувалася перорально).

До найбільш виражених позитивних ефектів можна віднести:

  • Покращення роботи суглобів і підвищення гнучкості;
  • Зникнення болю і хрускоту в суглобах під час руху;
  • Усунення відчуття «піску в очах»;
  • Омолодження шкіри та розгладження зморшок.

Перші позитивні зміни спостерігаються через 2-3 місяці прийому гіалуронової кислоти, а істотні зрушення з’являться після 4 місяців вживання за рекомендованою схемою.

Деякі медики обережно ставляться до застосування БАДів з гіалуроновою кислотою. Вони впевнені, що в шлунку такі молекули розщеплюються на цукри, тому потрібно вводити гіалуронову кислоту виключно у вигляді ін'єкцій. Однак пропонуємо подивитися на дослідження японських вчених, які працювали з двома групами людей.

Одним з учасників експерименту були запропоновані препарати з ГК, а іншим - плацебо. Отримані дані свідчать: при пероральному вживанні гіалуронова кислота також засвоюється і дає реальний результат. У пацієнтів першої групи відзначалося покращення зовнішнього вигляду та самопочуття.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
42 + ? = 45
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
20.08.2020

Краса та молодість багато в чому залежать від достатньої присутності в тканинах колагену.

01.06.2020

Вигадка спритних маркетологів або реальна користь?

26.03.2020

Вперше чуєте це слово? Воно наче складається з двох добре відомих термінів: "косметика" та "фармацевтика".