Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Іван-чай: високогірне карпатське диво

Про Іван-чай чуло багато людей, але не всі знають, що це, як він виглядає, де росте, які властивості має тощо. Це дуже красива рослина, яку здавна використовують у багатьох цілях. З неї готують чаї та салати, з Іван-чаю роблять текстиль, ним годують худобу, щоб вона давала більше молока. І це далеко не все. Іван-чай має майже з десяток різних назв, найвідоміші з них: іван-трава, хаменерій вузьколистий та дикий льон. Останніми роками напій з Іван-чаю набирає справжньої популярності. Люди почали більше дізнаватися про користь цього продукту, та його цілющі властивості. Трава й справді багата на різноманітні елементи і має безліч чудових ефектів на організм. Ми теж вирішили додати до асортименту такий продукт, і заодно розповімо про нього все, що нам відомо.

Що це за напій та з чого його роблять?

Іван-чай — це напій, який отримують заварюючи спеціально оброблене листя хаменерію вузьколистого, яке пройшло процес ферментації. Виглядає ця рослина, як квітка, що може вирости навіть до двох метрів висотою. Стандартна її висота приблизно 40-50 сантиметрів. Суцвіття кучеряве, приємного рожево-бузково-фіолетового кольору. Листя вузьке та подовжене. Загалом, Іван-чай має майже 30 різновидів, але придатні до споживання лише два з них: epilobium parviflorum і epilobium angustifolium.

Хаменерій росте майже на всій території України, але як кажуть фермери, котрі займаються виробництвом готового чаю, найсмачніший той, що зібраний на високогір’ї. Саме в Карпатах Хаменерій росте у найбільших кількостях, і саме звідти всі продукти, які представлені у нашому асортиментів.

Хіт продажу
Іван-чай
730 грн
Іван-чай
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Іван-чай "Карпатський"

Загалом, Іван-чай використовують як корисний трав'яний напій вже дуже давно, але загального поширення він набув десь починаючи з 2010 року. Наразі, в Україні це крафтовий продукт. Масового виробництва Іван-чаю немає, що можливо й добре, адже локальні виробники намагаються якнайкраще передати його якість та пропонують екологічно чисту продукцію. Ще раніше Хаменерій можна було купити лише в традиційному вигляді, зараз його асортимент збільшився. З’явилися різноманітні купажі, чаї з добавками сухофруктів, ягід, зелені чаї тощо. Всі вони безумовно варті уваги та мають неоціненні корисні властивості.

Корисні властивості Іван-чаю

Хаменерій має багато корисних властивостей в першу чергу завдяки своєму потужному складу. Це вітаміни А, В, С та РР. Макро та мікроелементи: залізо, цинк, титан, марганець, калій, кальцій, селен, аскорбінова кислота, хлорофіл та багато іншого. Крім цього рослина містить дубильні речовини, фітостероли, слиз, пектини, каротин, органічні кислоти, алкалоїди, полісахариди та ще з десяток інших компонентів. В результаті Іван-чай має наступні цілющі властивості:

  1. Протизапальні та сечогінні властивості. Іван-чай завжди рекомендують чоловікам, які страждають від простатиту, жінкам, які мають таку проблему, як цистит. Напій корисний при отиті, риніті, та інших недугах, що супроводжуються запальним процесом.
  2. В’яжучу, обволікаючу та очищувальну дії. Хаменерій підходить для лікування діареї, розладів шлунку та колітів. Допомагає організму швидше відновитися після отруєнь чи блювоти.
  3. Знімає набряки. У складі Хаменерію є мирицетин-3-О-глюкуроніду, який сповільнює вироблення простагландинів.
  4. Протипухлинну дію. Іван-чай може попереджувати розвиток та розмноження пухлин.
  5. Антибактеріальну дію. У давнину ним часто обробляли рани, лікували запалені ясна, використовували як невідкладну допомогу при опіках.
  6. Нормалізує гормональне здоров’я. Якщо у вас є проблеми зі шкірою, наприклад, акне чи ви дуже важко переживаєте ПМС, або ж маєте сильні болі під час менструацій, ймовірно має місце гормональний дисбаланс. Іван-чай допомагає позбутися неприємних симптомів.
  7. Стабілізує нервову систему. Завдяки вітаміну В та флавоноїдам суттєво покращується психоемоційний стан. Іван-чай рекомендують пити тим, хто страждає від безсоння надмірної тривожності та частих головних болів.

Наразі дуже популярною є доказова медицина, до неї всі прислухаються і за її стандартами лікують більшість медиків. Так от, доказова медицина визнає ефективність Хаменерію, як протизапального засобу..

Користь для чоловіків

  • Іван-чай незамінний напій для чоловіків, адже допомагає в профілактиці імпотенції, статевого безсилля, та навіть безпліддя. Звісно це не панацея від усіх хвороб, але Хаменерій дуже добре проявив себе у лікуванні простатиту. А ще, Іван-чай п’ють якщо є схильність до утворення каменів в нирках.

Користь для жінок

  • Жінкам чай буде корисний через велику кількість антиоксидантів та вітаміну С, який сприяє гарному зовнішньому вигляду, покращує стан шкіри та волосся. Також це незамінний помічник при болючих менструаціях, а ще під час клімаксу, коли самопочуття жінки дуже нестабільне, а гормональний фон порушений.

Користь для дітей

  • Дітям до 6 років чай не рекомендують, але ним часто протирають малюкам ясна під час прорізування зубів. Кажуть, це полегшує біль. Дітям шкільного віку можна заварювати чашку не міцного чаю. Він покращить сон, травлення, та заспокоїть надмірну збудженість, від якої часто страждають учні початкових класів. Особливо корисний чай тим, кому важко дається адаптація до школи чи нового оточення.

Унікальні особливості Іван-чаю, як напою

Іван-чай — унікальний напій. По-перше, це натуральний та повністю український продукт, який коштує цілком доступно і має доведену ефективність. Він не викликає звикання та не є лікарським засобом. Продукція, представлена у нашому магазині виключно екологічна. Всі рослини зібрані вручну на високогір’ї, та оброблені за спеціальною технологією, яка не порушує склад рослин, і при цьому очищає листя та квіти від надлишкової концентрації окремих компонентів. Все для того, щоб ви спокійно могли смакувати чаєм не думаючи про можливі побічні реакції.

Варіації напою, або як почати з ним своє знайомство

Як зазначалося вище Іван чай представлений у багатьох варіаціях. Можна придбати чистий Хаменерій без домішок, або ж напій в складі якого є інші компоненти. Ми можемо виділити три види напоїв на основі цієї рослини (Таблиця 1).

Назва чаю

Особливості

Карпатський (без домішок)

Це Хаменерій у чистому вигляді. Чай багато хто п’є без цукру, адже він має солодкуватий смак. Відмінно смакує з медом.

Хаменерій + Чебрець

Поєднання Хаменерію та чебрецю створює неповторний аромат та справжню корисну бомбу. Це чудове заспокійливе, напій активізує роботу мозку та бореться з стресом.

Хаменерій + Троянда

Чудовий легкий аромат троянди гарно поєднується із солодкуватим Хаменерієм. Це дуже вдалий дует, який ми точно рекомендуємо спробувати.

Зауважимо, що листя чаю можна заварювати повторно (до трьох разів). Від цього він лише краще розкриває свій смак.

Протипоказання до споживання

Іван-чай звісно ж має деякі обмеження, як і будь-що повністю натуральне та екологічне. З особливою обережністю та лише після консультації з лікарем вживати напій потрібно:

  • годуючим мамам та вагітним;
  • людям з частими алергічними проявами на продукти харчування;
  • під час прийому антидепресантів, чи сильних заспокійливих препаратів. Іван-чай теж має седативну дію і в результаті може вийти перебір;
  • з обережністю потрібно давати напій дітям до 6 років, або краще почекати поки малюку не виповниться 6.
Хіт продажу
Іван-чай
730 грн
Іван-чай
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Іван-чай "Карпатський"

Іван-чай — це справжня знахідка для любителів здорового харчування, всього натурального та екологічного. Буквально два-три роки тому в Україні почав спостерігатися справжній бум — всі масово почали пити цей чай, а різноманітні форуми рясніти позитивними відгуками. Не вщухає ажіотаж й по сьогодні, що ще раз доводить — напій заслуговує на увагу.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
32 + ? = 41
Введіть число*
Рекомендовані товари
Іван-чай "Троянда"
Іван-чай "Троянда"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Іван-чай "Карпатський"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.