Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Колаген - секрет молодості та гнучкості

Колаген - це унікальна речовина органічного походження, яка відіграє одну з ключових ролей у формуванні тканин і підтримці їх необхідної функціональності. Недарма назва білку походить від давньогрецького kolla, що в перекладі означає «клей»: за своїми властивостями колаген дійсно нагадує цю в'язку субстанцію. Молекули протеїну утворюють ниткоподібні волокна фібрили, саме вони скріплюють клітини тканин і створюють з нашого організму єдине ціле. В якомусь сенсі це «основа основ» нашого тіла.

Колаген: корисні властивості та склад

Collagen - особливий ниткоподібний білок, про який ми регулярно чуємо в рекламах косметичних засобів і читаємо в статтях про засоби краси. Колагенові волокна беруть активну участь в будівництві нашого волосся, нігтів, шкіри. Дана речовина є основним матеріалом для стінок вен, судин і капілярів. Сполучна тканина даного типу присутня в кістковій системі, м'язах, тканинах печінки, серця та інших органів. Даний компонент входить до тканин людини і тварин, але відсутній у менш розвинених форм життя - вірусів, бактерій, рослин. Він є найпоширенішим білком в нашому організмі, на який припадає 25-45% серед всіх амінних компонентів людини.

Краса та молодість багато в чому залежать від достатньої присутності в тканинах колагену. Ось чому старіння фахівці пов'язують з поступовим зменшенням рівню цієї речовини, що відбувається з віком. Однак цей процес можна істотно уповільнити, адже сучасна дієтологія та косметологія пропонують різні способи заповнення втрати цінного білку. На основі колагену випускаються не тільки засоби по догляду за собою, але й продукти харчування і дієтичні «добавки краси». Сьогодні кожен може вигідно купити колаген - порошок або капсули. Лікувальна форма та схема прийому визначаються в залежності від поставленої мети та стану вашого здоров'я.

Унікальний склад зробив цей фібрилярний білок одним з провідних компонентів в препаратах, які покликані боротися зі старістю і поширеними недугами. У колагеновому волокні міститься майже два десятки різних амінокислот, найбільш важливими з яких вважаються:

  • Гліцин - відіграє головну роль в синтезі даного протеїну, а також відновлює функції нервової системи, значно покращує роботу головного мозку. Бере активну участь в обміні речовин, формуванні імунного захисту організму.
  • Пролін - сприяє функціонуванню опорно-рухового апарату та виступає незамінним джерелом життєвих сил. Без цієї речовини відновлення тканин і загоєння ран було б неможливим. Пролін відповідає за процес регенерації, роботу серцево-судинної системи, надає еластичність шкірі та судинам.
  • Лізин - не синтезується людським організмом, надходить виключно з продуктами харчування та харчовими добавками. Забезпечує міцність сполучної і хрящової тканин, шкіри та м'язів. Бере активну участь у продукуванні імунних тіл, гормонів і ферментів. Запобігає розвитку остеопорозу, ожиріння та діабету.
  • Гідроксипролін - допомагає забезпечити стабільність колагенової формули, синтезується з проліну. Ця нестандартна амінокислота впливає на засвоєння вітаміну С, роботу печінки і м'язів, формування імунітету і сприяє своєчасному виведенню з організму токсичних речовин.

Колаген в косметології та медицині

Однією з найбільш корисних властивостей даного протеїну є його здатність сповільнювати старіння, забезпечувати пружність шкіри, роблячи її ніжною і гладенькою. Колагенові волокна називають основою епідермісу, адже саме від них залежить його міцність і пружність. Колаген допомагає нам виглядати молодими, здоровими та сяючими. Крім того, даний білок робить колір обличчя рівномірним і відповідає за «підтягнутий овал». Величезною є роль колагену в загоєнні травматичних ушкоджень шкіри: ран, саден, опіків, подряпин.

Про дефіцит в організмі цієї унікальної речовини можна здогадатися, спостерігаючи за станом шкіри: вона стає тонкою, менш пружною, наявна в'ялість і сухість. Все це пов'язано з початком старіння, і з часом зміни будуть лише посилюватися. Щоб відстрочити цей процес, необхідно забезпечити необхідний рівень колагену в організмі. Кілька років тому група вчених з Європи провела дослідження, в ході якого жінок від 35 до 55 років розподілили на дві групи. Перша група щоденно протягом восьми тижнів вживала гідролізат протеїну, а друга отримувала плацебо. В результаті шкіра випробовуваних, яким діставався справжній колаген, набула більш привабливого вигляду, ставши пружною і зволоженою. До речі, побічних ефектів у ході експерименту зафіксовано не було.

Колаген широко використовують для швидшого відновлення шкіри після опіків різного ступеня, а також - в період відновлення після хірургічних втручань. Цілюща речовина прекрасно зарекомендувала себе в терапії травм, хвороб спини та суглобів. Часто застосовують колаген в лікування таких недуг, як остеопорози та артрити.

Корисними є колагенові волокна також для спортсменів і людей, чия робота пов'язана з посиленою фізичною активністю. Колаген у спортивному харчуванні істотно знижує ризик отримання випадкових травм в процесі інтенсивних занять, а також захищає хрящову тканину від руйнування, зміцнює кісткову систему та суглоби. Крім того, дана речовина сприяє підвищенню еластичності шкіри, сухожиль і м'язів, що є дуже важливим для професійних спортсменів і ентузіастів фізичної активності.

Типи колагену та способи його отримання

На сьогодні відкрито та досліджено близько трьох десятків типів даного фібрилярного білку, але найбільш поширеним є колаген 1-го, 2-го і 3-го типів. Він становить приблизно 90% від загального обсягу колагену в організмі. Відрізняються типи протеїну різним набором амінокислот і їх послідовністю в формулі - саме від цього залежить сфера застосування того чи іншого виду. Розглянемо докладніше ці типи:

Тип

Де міститься

Призначення

I

Міститься практично у всіх тканинах людського організму.

Забезпечує пружність, зволоження та засвоєння поживних речовин шкірою. Незамінний для кісткової системи, епідермісу і сполучних тканин.

II

Входить в структуру сухожиль, суглобів, вен, хрящів.

Ефективний терапевтичний та профілактичний засіб від артритів, ревматизму і патологій вен.

III

Входить до складу епідермісу та рогових утворень (нігті, волосся).

Приймає участь у метаболізмі на клітинному рівні і відповідає за міцність нігтів, шкіри, волосся.

Колаген, який виробляє наш організм, називають ендогенним. У молодому віці людському організму вдається синтезувати його в достатній кількості для своєчасного заповнення ділянок фібрил, які раніше були зруйновані. У таких волокон відзначається підвищена чутливість. Чим старша людина, тим швидше вони руйнуються, а процес продокування колагену поступово сповільнюється. Скорочення інтенсивності синтезу даного протеїну починається після у 20 років, а вже в 25-30 років він руйнується набагато активніше, ніж синтезується. Прискорити згубний процес можна курінням, тривалим перебуванням на сонці, проживанням в екологічно несприятливих регіонах, а також стресами та надмірним вживанням цукру і вуглеводів. Незважаючи на це, кожен з нас здатний допомогти своєму організму продукувати досить колагену. Потреба в біологічно активних добавках обумовлюється способом життя і загальним станом здоров'я. Наприклад, без них не обійтися веганам, оскільки колагенові волокна можна отримати виключно з продуктів тваринної природи. У цьому випадку підійде рослинний аналог, який отримують із злаків. Варто розуміти, що навіть такий білок неможливо добути в чистому вигляді: його в будь-якому випадку з'єднують з тваринним. До того ж він не в змозі прискорити синтез нашого рідного - ендогенного - білка. Рекомендують приймати колагенові добавки також в стресові періоди і після перенесених важких захворювань.

Колаген, що надходить в організм ззовні, називають екзогенним. Людині найбільше підходить так званий морський колаген, який видобувають з окремих видів риб. Його структура найбільше схожа на людський протеїн, завдяки чому він ефективніше проникає до кровоносної системи. Ще один варіант - тваринний протеїн. Його виробництво коштує в рази дешевше, однак він не настільки повноцінно засвоюється.

Колагеновий порошок зазвичай розводять в рідини: воді, соках, супах або смузі. Одразу варто підготуватися до того, що запах у нього - не з найприємніших. Людям, особливо чутливим до ароматів, варто звернути увагу на рідкий колаген або капсули. Якщо ви хочете, щоб організм самостійно синтезував більше колагену, дотримуйтеся здорової дієти з достатнім вживанням протеїнів і вітамінів Е і С. Також колаген можна знайти в складі рибних продуктів, білків яєць, яловичині та курятині.

Показання до вживання

Відомий фібрилярний білок відрізняється винятковими властивостями, завдяки чому використовується в медицині для корекції та боротьби з різними захворюваннями і патологічними станами.

Для суглобів

Цей протеїн є незамінним у складі загальної терапії та профілактики проблем з опорно-руховою системою.

  • Біль у суглобах, колінах;
  • Артрити та інші дегенеративно-запальні процеси опорно-рухового апарату;
  • Дискомфорт і болі в суглобах в умовах високої вологості і перепадів тиску в атмосфері;
  • Запальні процеси опорно-рухової системи;
  • Травми різної природи;
  • Профілактика проблем з хребтом і суглобами;
  • Хвороба Бехтерєва.

Фахівці рекомендують вживати колаген одночасно з препаратами на основі сірки, оскільки це істотно посилює терапевтичний ефект. Сірка прекрасно зміцнює захисні сили організму та регулює клітинну активність. Крім того, цей елемент зменшує запалення, які негативно впливають на рухливість суглобів.

Для волосся

Косметичні продукти з колагеном утворюють на поверхні волосся невидиму захисну плівку, яка знижує шкідливий вплив середовища та ультрафіолетового випромінювання:

  • Допомагає відновити пошкоджену структуру;
  • Надає шевелюрі блиск, зволожує її;
  • Забезпечує пишність;
  • Робить волосся міцними і пружним;
  • Захищає кінчики від розщеплення.

Для шкіри

Дуже корисні колагенові волокна і для шкіри. Вони не тільки повертають епідермісу пружність, а й чудово тонізують і зволожують. Фібрилярний білок відмінно позначається на стані шкіри:

  • Сприяє виведенню токсинів;
  • Бореться з дрібними зморшками і вирівнює шкірний рельєф;
  • Прибирає набряки;
  • Нормалізує процеси метаболізму і кровообігу в епідермісі;
  • Допомагає уникнути появи нових зморшок;
  • Загоює рани і регенерує тканини;
  • Підвищує пружність шкіри.

При порушеннях сну

До складу колагену входить велика кількість гліцину, дія якого супроводжується заспокійливим і легким снодійним ефектом. Завдяки цьому колагенові добавки нормалізують сон, підвищують його якість і допомагають повноцінно відпочивати.

Колаген від розтяжок і целюліту

Розтяжки та целюліт - поширені косметичні проблеми: в тій або іншій кількості вони є у більшості жінок на планеті. Згідно з дослідженнями, колаген допомагає зменшувати їх прояви. Наприклад, більше сотні жінок у віці 25-55 років з помірним целюлітом півроку вживали запропоновані фахівцями препарати. Причому половині випробовуваних були призначені колагенові пептиди I типу, решта ж отримували плацебо. Наприкінці експерименту вчені виявили, що у представниць контрольної групи целюліт скоротився на 9%, а його зовнішні прояви зменшилися на 12%. До того ж у жінок, які вживали колаген, була відзначена більш висока щільність шкіри у порівнянні з представницями групи, яка вживала плацебо. Таким чином, вдалося з'ясувати, що колагенові волокна позитивно впливають ще й на стан підшкірно-жирового шару. Найбільш вдалим варіантом в боротьбі за стрункість стане поєднання прийому Collagen і помірних фізичних навантажень.

Завдяки комплексному підходу досягається подвійний результат - зниження проявів целюліту та забезпечення захисту зв'язок і сухожиль. Нерідко жорсткі дієти негативно позначаються на стані шкіри та волосся, тому для вирішення цієї поширеної проблеми фахівці також рекомендують купити колаген. Для досягнення максимальної користі варто звернути увагу на свій раціон. Дієтологам відомо багато низькокалорійних продуктів з високим вмістом колагену, вживання яких забезпечить відчуття тривалого насичення і принесе організму виняткову користь.

Форми випуску колагену

Сучасні виробники пропонують декілька промислових форм Collagen, кожна з яких має власні особливості і рекомендації до застосування. При підборі також необхідно орієнтуватися на власні вподобання, адже прийом колагену розрахований на довгострокову перспективу.

  • Рідкий колаген. Так званий питний колаген отримують у більшості випадків з риби. Такий білок пропонується як в чистому вигляді, так і з добавками у вигляді вітамінів та інших корисних інгредієнтів. Чистий колаген позбавлений запаху і смаку, а протеїн з добавками відрізняється фруктовим або ягідним присмаком. Речовина у рідкому вигляді прекрасно засвоюється, а позитивний ефект можна помітити вже у перший тиждень вживання. Завдяки прекрасним властивостям його прийом позитивно позначається на загальному стані здоров'я. Крім того, протеїн активно допомагає відновлювати первинну структуру епідермісу, суглобів і тканин. Продукт виготовляють в компактних скляних пляшках або в зручних упаковках з дозатором.
  • Порошок. Порошкоподібний білок засвоюється дещо довше, ніж питний. Його необхідно розвести в йогурті, соку, супі, в іншій рідини або теплій страві. Білки, які входять до складу колагену, не засвояться без рідини, тому вживати порошок у сухому вигляді фахівці не радять. Ефект від колагену у такій формі ви помітите не так швидко, як від рідкого. При цьому за своєю результативністю порошок колагену нічим не поступається іншим аналогам. Після курсу вживання цього продукту відзначалося значне покращення стану шкіри, нігтів, волосся тощо.
  • Капсули і таблетки. Дана форма протеїну є пресованим (якщо говорити про таблетки) або розфасованим (у вигляді капсул) варіантом порошкоподібного колагену. У такому вигляді речовина також позитивно діє на організм. Оскільки дозування діючої речовини в цьому випадку є меншим, результат прийому можна буде помітити дещо пізніше, ніж від вживання порошкового продукту. Багато фахівців рекомендують починати вживання чудо-препарату саме з цієї легкої форми.
  • Цукерки. Так званий «солодкий колаген» сьогодні користується величезною популярністю. Цукерки, жуйка, мармелад, пастила та інші форми ласощів за смаковими якостями нічим не поступаються нашим звичним смаколикам. Вони приваблюють чудовим фруктовим ароматом, а вживати їх легко та дуже просто - по цукерці на день. При цьому багато прихильників здорового харчування категорично проти подібного тандему, наводячи як аргумент приказку «одне лікуємо - інше калічимо». Йдеться про присутність цукру, ароматизаторів та інших не надто корисних харчових добавок.
  • Креми. Протягом останніх десятиліть в косметології широко використовується колаген у вигляді крему. Основна його функція - створити на поверхні епідермісу надійний захист, завдяки якому буде формуватися еластичний колагеновий шар. Результатом стане підтягнутий овал і більш здоровий вигляд шкіри. Продукти з колагеновими волокнами дозволяють уповільнити старіння, розгладити дрібні зморшки та уникнути появи нових. Крем допоможе зволожити шкіру, відновити її еластичність, повернути втрачений тонус. Цей ефективний засіб здатний навіть прибрати невеликі шрами і рубці, зменшити пігментні плями. Окремі виробники випускають і лікувальні креми з протеїном, які попереджають і лікують захворювання опорно-рухової системи. Однак багато фахівців відзначають, що більш ефективним для таких випадків стане пероральний прийом препарату.
  • Колагенові ін'єкції. «Уколи краси» сьогодні неймовірно затребувані. Зокрема, великим попитом користуються ін'єкції колагену, адже вони дозволяють доставляти протеїн безпосередньо в дерму. Такі процедури вимагають відповідального підходу. Проводити їх повинен кваліфікований фахівець, який не тільки грамотно підбере дозування, виходячи з проблем конкретного пацієнта, але попередить про можливі побічні ефекти таких уколів.

Як вживати колаген?

Добова норма колагену залежить від того, з якою метою вживається речовина. Так, з профілактичною метою фахівці рекомендують приймати 5г такого протеїну. Якщо мова йде про терапію, то добова норма повинна складати 10г. Препарати на основі колагену найкраще вживати за 30 хвилин до прийому їжі. Якщо білок приймається перед сном, то після їжі повинно пройти 2-2,5 години. Під час курсу лікування або профілактики приймати засоби на основі різних типів колагену слід окремо. Якщо ви вживаєте гіалуронову кислоту, яка належить до II типу, не варто разом з нею пити колаген морського або тваринного походження (I і III типи). Щоб різні типи протеїну повноцінно засвоїлися, необхідно зробити як мінімум годинну перерву між їх прийомом.

Дієтологи радять вживати препарати на основі колагену курсами. Для профілактики після трьох місяців прийому роблять таку ж по тривалості перерву. З терапевтичною метою курс повинен тривати півроку, після чого необхідна перерва на два місяці. Саме така схема забезпечить організм необхідною кількістю амінокислот, які братимуть участь в синтезі «рідного» колагену. У складі продукту дуже бажаний вітамін С, адже без нього синтез цього білку неможливий. Наявність даної добавки забезпечить зв'язування амінокислот і правильне формування нових колагенових волокон.

Протипоказання та запобіжні заходи

Як і більшість біодобавок, колаген має деякі протипоказання. У будь-якому випадку перед вживанням препарату краще отримати консультацію лікаря та розповісти йому про стан здоров'я і хронічні захворювання. Неодмінно варто записатися на прийом у лікаря вагітним і годуючим жінкам, які планують почати прийом колагену. Основним протипоказанням до прийому продуктів з колагеном є індивідуальна непереносимість білків рибного та тваринного походження. Крім того, слід звертати увагу на склад обраної добавки. Так, організм може погано відреагувати, наприклад, на вітамін С, всілякі екстракти або гіалуронову кислоту, якими часто збагачують біодобавки. Алергічна реакція на колаген - це дуже рідкісне явище. Але якщо з початком прийому препарату з'явилися хоча б найменші ознаки непереносимості, вживання варто негайно припинити.

До супутніх обмежень можна віднести:

  1. Тромбози і тромбофлебіт - колаген підвищує згортання крові.
  2. Камені в жовчному або сечовому міхурах - існує загроза збільшення в розмірі вже наявних відкладень і утворення нових.
  3. Серцева недостатність і атеросклероз - речовина може потовщувати стінки судин, таким чином, сприяючи розвитку ускладнень.

Зберігати препарати з протеїном варто у сухому місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Після вживання кришку пляшки з порошком або таблетками щільно закривають. Порцію рідкого колагену після відкривання слід повністю випити, не залишаючи на потім.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
29 + ? = 36
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
01.06.2020

Вигадка спритних маркетологів або реальна користь?

22.04.2020

У перекладі з давньогрецької протеїн означає унікальний, перший або єдиний.