Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Корисні властивості натуральних олій

У натуральних оліях міститься потужний енергетичний потенціал, закладений природою. Багато рослин мають цілющу силу, іноді унікальну. Підвищують імунітет, зміцнюють судини, покращують зір, позбавляють від безсоння й депресії, нормалізують тиск, уповільнюють процеси старіння і багато іншого.

Олія волоського горіха
149 грн
Олія волоського горіха
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн
Амарантова олія органічна

Завдяки цьому є можливість оздоровитися, вилікувати, навіть уникнути більшості хвороб без хімічних препаратів та побічних ефектів.

Склад визначає користь

Біологічна цінність тієї або іншої олії залежить від концентрації кислот, вітамінів і мікроелементів. На склад впливає сорт рослини, місце її життя, кліматичні умови.

Основні діючі речовини:

  • Насичені жирні кислоти. Якщо вони переважають, як в кокосовій олії, яскраво виражені антисептичні, антигрибкові властивості, здатність стимулювати синтез гіалуронової кислоти, еластину і колагену (знахідка для косметології).
  • Мононенасичені жирні кислоти, у т.ч. Омега 7, олеїнова та інші. Олії цієї категорії, наприклад, виноградних кісточок, очищають і захищають печінку, нормалізують обмін речовин, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок, регулюють проникність мембран клітин.
  • Поліненасичені жирні кислоти. Деякі з них є незамінними, як лінолева. Таких кислот багато в льняній, гарбузовій, кукурудзяній оліях. Вони корисні для профілактики атеросклерозу, зміцнюють судини, беруть участь у виробленні гормонів.
  • Супутні компоненти: вітаміни (A, D, E, групи B), фосфоліпіди, нікотинова кислота (PP), мікроелементи (залізо, кальцій, цинк і т.д.), інші.

У будь-якій олії є вищеперераховані речовини, але в різних співвідношеннях. Тому бажано не обмежуватися однією, краще поєднувати і розумно чергувати властивості різних рослин. Так вдасться отримати максимум користі, оздоровити усі системи організму, м'яко й безпечно.

Які бувають масла

Рослинні олії об'єднує натуральне походження, хоча сировина може бути різною. Найчастіше вони продаються в рідкому вигляді, значить, переважають ненасичені жирні кислоти. Для зручності застосування іноді випускають у капсулах, як олію амаранта. До речі, вона славиться наявністю унікальної речовини - сквалену, завдяки чому призупиняє процеси злоякісного ділення і окислення клітин.

Окрему групу складають так звані баттери. Це тверді олії, зазвичай екзотичні: пальмова, кокосова, какао, ши. Відрізняються підвищеною концентрацією жирних кислот. У теплі вони рідкі, коли температура опускається нижче 25-30°С, застигають як віск.

Консистенція не впливає на корисні властивості. Головне, на що варто звертати увагу - як одержали цю олію.

Методи одержання

Якщо не бажаєте вдаватися до подробиць, просто запам'ятайте - олія холодного віджиму (холодного пресу) завжди найкорисніша. Без винятків.

Порівняємо методи:

  • Холодний віджим. Сировину найвищої якості віджимають під пресом. Вона не піддається термічній обробці, зберігає біологічно активні речовини і користь. Хоча при такому способі вдається одержати лише до 27% жирів. Якщо виробник хоче заощадити, цей метод йому не вигідний.
  • Тепле пресування. Насіння спочатку нагрівають, щоб розтопити жири, потім віджимають. Так отримують більше продукту, до 47%. Проте корисні властивості частково втрачаються.
  • Екстракція. Найдешевше. Додають розчинник, як правило, фракції бензину. Під його дією жири розчиняються і їх випаровують. Залишки продуктів нафтопереробки видаляють за допомогою лугів. Неважко здогадатися, що навіть після ретельного очищення сліди шкідливих речовин залишаються.

Цілющі властивості

Про властивості рослинних олій можна розповідати годинами. Важко знайти проблему із здоров'ям, яку вони не допомогли б вирішити. Просто обирайте підходящі та дотримуйтеся схеми прийому.

Яку користь може принести натуральна олія:

  • Запобігти хворобі. Доведена ефективність олій в якості протипухлинних засобів. Вони корисні для профілактики діабету, інфаркту, простатиту і так далі. Зміцнюють судини, перешкоджають утворенню тромбів, очищають кров, нирки та печінку, нормалізують тиск. Сприятливо впливають на роботу сечостатевої системи.
  • Вилікувати захворювання або істотно полегшити стан. Тут перелік може бути нескінченним: нежить, кашель, отит, головний біль, стоматити, печія, проблеми з серцем та іншими органами, цукровий діабет, гастрит, коліт, жовчний застій, геморой, псоріаз, вугри, багато іншого. Наприклад, олію чорного кмину називають засобом від усіх хвороб, окрім смерті.
  • Знеболити, загоїти. Це актуально при болях у суглобах, різних ранах, укусах, опіках, попрілостях.
  • Зміцнити організм. Наситити його цінними речовинами, підвищити імунітет й опірність інфекціям. Олії зменшують ефект дії шкідливих чинників (екологія, умови роботи і так далі).
  • Поліпшити якість життя. Наприклад, підвищити гостроту зору і пам'яті, позбавити від безсоння і дратівливості, зміцнити потенцію, полегшити стан при похміллі.
  • Знизити вагу. Ефект досягається за рахунок дбайливого очищення організму, збагачення вітамінами, нормалізації обміну речовин, виведення шлаків і токсинів. Саме так діє олія розторопші, ефективний гепапротектор.
  • Поліпшити стан шкіри, волосся, вій, нігтів. Є олії, незамінні в косметології: жожоба розгладжує зморшки, макадамії та авокадо зволожує, кедрове надає пружність. Деякі з успіхом замінять дорогі креми й маски. Насичені фітоестрогенами олії уповільнюють природне старіння.

Це далеко не повний список корисних властивостей. Але зазначеного вище достатньо, щоб переконатися - відмовляючись від олій, ми позбавляємо себе доступної можливості зміцнити здоров'я і зберегти красу.

Особливості застосування

Важливо не лише підібрати підходящі олії, але й правильно їх використати. Варіантів декілька:

  • Внутрішньо, тобто пити. Дотримуйтеся дозування та часу прийому. Іноді дозволяється додавати в салати, йогурти, поєднувати з медом.
  • Зовнішньо. Вибірково на проблемні ділянки, приміром, при вугровому висипі, для протирань, втирань, збагачення кремів, масок для шкіри або волосся, компресів, масажів, у т.ч. антицелюлітних. Для приготування сумішей рекомендується не більше 4-5 компонентів.
  • Полоскання для ротової порожнини. Чудовий спосіб дезінфекції, зняття запалення ясен,  профілактики карієсу. При контакті з рослинною олією руйнується жирова оболонка патогенних мікробів. Підійде льняна, оливкова, кунжутна, нерафінована соняшникова.
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з насіння кропу
189 грн
Олія з насіння кропу
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину

Зберігають натуральні олії при температурі до +25°С у темному місці, щоб уникнути окислення. Металевий посуд не підходить, тільки скло. Відкриту пляшечку треба використати максимум за два місяці, враховуйте це, обираючи об'єм.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
41 + ? = 44
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантова олія органічна
Хіт продажу
Амарантова олія органічна
997 грн
Олія волоського горіха
Олія волоського горіха
149 грн
Конопляна олія
Конопляна олія
240 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

24.03.2020

Прості та надійні олії для догляду за волоссям.

04.04.2020

Вони можуть використовуватися для чутливої шкіри, для тіла і обличчя, волосся та нігтів.