Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Кунжут - джерело рослинних антиоксидантів

З давніх-давен його охрестили «королем олій Заходу» і «імператором зерен Сходу», а сьогодні називають суперфудом. Кунжут - виключно корисний, навіть лікувальний продукт. Містить речовини, включаючи найцінніші сезамін і сезамолін, які потрібні людині, щоб підтримувати здоров'я і бадьорість.

Шрот з насіння кунжуту
59 грн
Шрот з насіння кунжуту
Акція
Кунжутна олія Знижка
189 грн 170 грн
Кунжутна олія

Що ж таке кунжут

Сезам (Sesamum) - трав'янистий однорічний чагарник з великими квітками і плодами-стручками. Дозріваючи, вони розкриваються і можна отримати крихітні насіння.

Рослину культивують переважно в тропічних і субтропічних районах. Протягом століть насіння використовували жителі Африки (батьківщина сезаму), Азії, арабського Сходу та Індії: в їжу, для натуральної косметики, виготовлення олій і мила. Сьогодні кунжут цінують прихильники здорового харчування в усьому світі.

Цінні речовини в складі кунжуту

Містить унікальні речовини, а також вітаміни і мікроелементи:

  • Сезамін, сезамолін. Потужні водорозчинні лінгани, діють як антиоксиданти. Уповільнюють процеси старіння клітин, служать профілактикою виникнення пухлин і захворювань серцево-судинної системи.
  • Мікроелементи: мідь, кальцій, марганець, магній, залізо, цинк, фосфор, молібден, селен. У 35 грамах насіння 165% міді від добової норми дорослої людини, інших перерахованих вище мікроелементів 23-45%.
  • Насичені і ненасичені жирні кислоти: стеаринова, арахінова, лінолева, олеїнова, міристинова. Їх особливо багато у кунжутній олії.
  • Вітаміни В1 і Е, лецитин.

Користь

У кунжутному насінні 32% - рослинний білок, 52% - жири. Воно досить калорійне (560 Ккал / 100 грамів). Щоденно рекомендується з'їдати не більше 2-3 чайних ложок.

Корисне насіння, які не піддавали термічній обробці. Також корисні властивості має олія кунжуту, але тільки холодного (першого) віджиму.

Цілющих властивостей кунжуту, доведених сучасними експертами, близько 30. Наведемо основні:

  • Безпечне зниження тиску. Заміна харчових олій на кунжутну в раціоні людей, які страждають на артеріальну гіпертензію, повертає тиск до нормальних показників і покращує стан за рахунок антиоксидантного ефекту (2006, Єльський Журнал Біологічної Медицини).
  • Рекомендується людям з діабетом, знижує рівень глюкози, у т.ч. у діабетиків з підвищеним тиском (2006, Med Foods; 2011, Nutrition).
  • Служить профілактикою розсіяного склерозу (2000, Indian J Med Res.).
  • Завдяки сезамоліну запобігає розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань (2006, J Med Food). Ця речовина в якості вільного радикалу у 20 разів ефективніша за інші антиоксиданти, наприклад, мелатонін. Частково захищає організм від гамма-випромінювання (2011, Radiat Res.), нирки - від ураження антибіотиками (2006, J Med Food).
  • Завдяки вмісту сезаміну блокує розвиток ракових клітин в крові, товстій кишці, легенях, молочних залозах, простаті (2010, Mol Cancer Res.).
  • Має заспокійливий ефект з властивостями антидепресанту (2000, Indian J Med Res .; 2011, Psychopharmacology). Покращує сон, допомагає впоратися зі стресами, дратівливістю.

Варіанти застосування

Насіння можна додавати до салатів і готових страв, бажано не піддаючи термічній обробці. Ними посипають випічку, десерти. Готують приправу з подрібненого насіння і морської солі, змішують з лимонним соком, часником, рисовим оцтом для пікантних заправок.

Концентровану користь містить олія сезаму. У нього приємний смак з горіховими нотками. Доповнить салати і закуски, в поєднанні з розмарином, петрушкою, імбиром підкреслить смак рибних страв. Підходить для маринадів, але не для смаження.

Олію застосовують і зовнішньо, наприклад, для гігієни порожнини рота у вигляді полоскань. Знижує рівень стрептококів, перешкоджаючи утворенню зубного нальоту, використовується для профілактики і лікування гінгівіту. Підходить для лікувально-профілактичного масажу при захворюваннях суглобів, ревматизмі, артриті.

Кунжутну олію використовують в косметології для масок, кремів, зняття макіяжу. За рахунок лецитину вона пом'якшує і зволожує, завдяки амінокислотам робить шкіру більш еластичною і пружною. Звужує пори, загоює ранки і тріщини, зміцнює нігті, надає волоссю блиск і шовковистість.

Шрот з насіння кунжуту
59 грн
Шрот з насіння кунжуту
Акція
Кунжутна олія Знижка
189 грн 170 грн
Кунжутна олія

Протипоказання

Не рекомендується людям з астмою, алергією, схильністю до сечокам'яної хвороби, при індивідуальній непереносимості продукту. Вкрай важливо приймати згідно з інструкцією, не перевищуючи зазначених норм. Надлишок може привести до зайвої ваги та інших проблем.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
30 + ? = 38
Введіть число*
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.