Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Квітки нагідок: чим корисна календула?

Лікувальні властивості нагідок були відомі вже кілька тисячоліть тому. Але і сьогодні ця знайома всім рослина продовжує широко використовуватися в народній медицині.

Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з листя розмарину
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули

Назва її походить від слова «календар», адже квіти завжди розкриваються в однаковий час. Ця рослина не тільки красива, але й є ефективним засобом для зміцнення організму і зцілення від багатьох поширених захворювань.

В Україні нагідки використовуються для приготування відварів і настоїв, спиртових настоянок, мазей, компресів, масляних екстрактів і інших лікувальних форм. Це натуральний та екологічно безпечний природний засіб. За своєю терапевтичною цінністю він ні в чому не поступається багатьом більш дороговартісним фітопрепаратам. У деяких країнах Європи рослину називають «шафраном бідняків», підкреслюючи його цінову доступність для будь-якої людини.

Календула та її лікувальні властивості

Склад рослини відрізняється збалансованістю та великою кількістю корисних елементів, що зумовлює високу ефективність нагідок. У них містяться:

  • каротиноїди
  • флавоноїди
  • ефірні олії
  • дубильні речовини
  • органічні кислоти
  • мікроелементи
  • ферменти
  • смоли
  • вітаміни
  • алкалоїди

Препарати з нагідок мають бактерицидний і противірусний ефект, а також - спазмолітичний, гіпотензивний та регенеруруючий. Нагідки здійснюють жовчогінну та спазмолітичну дію, вони здатні знизити почуття тривожності і нормалізувати роботу серця. Вагомою перевагою є мінімальний список протипоказань та низька здатність провокувати алергічні реакції.

При цьому слід враховувати: вражаючий перелік корисних речовин в складі збережеться тільки при правильній заготівлі сировини та вирощуванні рослини за всіма правилами. При порушенні технології виготовлення цілюща здатність нагідок катастрофічно знижується, що призводить до розчарування в ефективності препарату. Але ж «винні» не ліки!

Що лікують нагідки?

У всьому світі та Україні нагідки дуже поширені, що відкриває широкі можливості для постійних фітотерапевтичних експериментів і відкриттів. Завдяки цьому неможливо перерахувати всі показання до застосування цього дивного засобу. До списку найбільш популярних варіантів застосування нагідок входять наступні:

  • Ерозійні патології слизової (гастрити, виразкова хвороба, стоматити, гінгівіти тощо).
  • Запальні захворювання жовчовивідних шляхів і печінки, застійні явища в жовчному міхурі.
  • Респіраторні захворювання (бактеріальної та вірусної природи) - ангіни, ларингіти, трахеїти, бронхіти.
  • Проктологічних хвороби - геморої, парапроктити і проктити, анальні тріщини та виразки.
  • Порізи, удари, тріщини шкіри, рани та потертості, опрілості, обмороження, гнійничкові та алергічні висипання.
  • Венозні патології - тромбофлебіти, порушення еластичності стінок судин.
  • Гінекологічні хвороби - ерозії, порушення менструального циклу і хворобливі місячні, інфекційні та грибкові патології.
  • Косметичні дефекти - змарніла та «втомлена» шкіра, сонячний дерматит, чутлива і жирна шкіра. Випадання або тьмяність волосся.
  • Набряки різного походження, застій рідини в тканинах, одутлість обличчя, «мішки» під очима.
  • Офтальмологічні хвороби - блефарити, коньюктівіти.
  • Хвороби сечовивідних шляхів - цистити та пієлонефрити.
  • Безсоння, дратівливість, низька адаптивність до стресів, посилене серцебиття, запаморочення.

Квітки нагідок застосовуються і в якості ефективного профілактичного засобу. Відвари і настоянки рекомендуються для попередження появи вугрів і комедонів, ними протирають шкіру. Для профілактики атеросклерозу та стенокардії можна приймати олію календули або чаї. При активних фізичних і емоційних навантаженнях, при проживанні в регіонах з несприятливою екологією ця рослина також надасть свій ефект і захистить від поширених захворювань.

Відомі народні рецепти

  1. Для лікування запалення жовчовивідних шляхів потрібно взяти в рівних пропорціях звіробій, квітки ромашки та календули, безсмертник. До отриманої суміші додати спориш, цикорій і кору крушини (їх беруть удвічі менше, ніж попередніх рослин). Залити на ніч 1 столовою ложку отриманої суміші звичайною водою. Вранці збір прокип'ятити протягом 5 хвилин, остудити і процідити через марлю. Приймати по половині склянки тричі на добу за півгодини перед їжею або через 2 години після вживання їжі.
  2. Позбутися від больових відчуттів в період «критичних днів» допоможе трав'яний чай з додаванням квіток нагідок і просвирника. Суміш виготовляється в пропорції 6: 4. Для приготування настою столова ложка подрібнених і ретельно перемішаних рослин поміщається в термос або банку зі щільною кришкою та заливається окропом. Настій залишають в термосі на 1-2 години. Банку необхідно попередньо утеплити зовні ковдрою. Рекомендується приймати тричі на день по 1 склянці.
  3. Повернути шкірі здоров'я та позбутися від гнійних висипань можна за допомогою спеціального лосьйону. Для його приготування беруть 4 частини пелюсток нагідок і по 1 частини квіток ромашки, звіробою і петрушки. Суміш заливають спиртом або горілкою, настоюють не менше тижня. Протирають жирну і схильну до висипань шкіру 1 раз в день.

УВАГА!

1. Нагідки протипоказані вагітним і годуючим груддю жінкам.

2. Відмовитися від прийому препаратів рекомендується пацієнтам з індивідуальною непереносимістю складових компонентів рослини.

3. З обережністю слід поєднувати одночасний прийом нагідок і промислових седативних засобів.

4. Забороняється перевищувати встановлені дози та приймати препарат безперервно.

У колекції найпопулярніших лікарських засобів у наших предків завжди були препарати з «жарини», «сонцевороту», «балабана» - все це назви однієї квітки. Сировина збиралася в певний час доби, висушувалася або заливалася спиртом. Популярністю користувалися також різні мазі та олії з додаванням нагідок.

Конопляна олія
195 грн
Конопляна олія
Хіт продажу
Мигдальна олія
389 грн
Мигдальна олія
Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки

Сьогодні не обов'язково самостійно вирощувати лікарські рослини та займатися їх заготівлею. Вітчизняні виробники пропонують недорогі і різноманітні препарати на основі нагідок (настоянки, мазі, олії), а також - її квітки в сушеному вигляді.

Коментарі
Даша 03.11.2021, 10:02
Відвари з календули завжди рятують мене і всю мою родину при ангіні. Прочитала, що вона має антисептичну дію, відтоді завжди використовую.
Написати коментар
45 + ? = 49
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Гідролат "Календула"
Гідролат "Календула"
89 грн
Олія з листя розмарину
Олія з листя розмарину
168 грн
Олія з суцвіть ромашки Знижка
Акція
Олія з суцвіть ромашки
158 грн 142 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
09.04.2020

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря».

12.04.2020

Незважаючи на свій скромний вигляд, ромашку лікарську називають королевою.

02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.