Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Льон - незамінні властивості насіння і олії

Багато хто знає про комфорт тканин з льону, але не замислюється про користь лляного насіння і олії. Цей продукт насичений вітамінами, мікроелементами, незамінними амінокислотами і багатий Омега-3, тому дуже корисний. За кількістю білка не поступається м'ясу, завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот здатний замінити в раціоні рибу.

Акція
Шрот з насіння льону Знижка
59 грн 53 грн
Шрот з насіння льону
Акція
Хіт продажу
Омега-3 Natural Знижка
284 грн 256 грн
Омега-3 Natural
Акція
Лляна олія Знижка
110 грн 99 грн
Лляна олія

Що таке Льон

Рід Льон об'єднує близько сотні видів. Найчастіше культивується льон звичайний (прядильний). Однорічна трав'яниста рослина з квітками-парасольками в жаркому кліматі досягає метра у висоту. Утворює плід-коробочку з дрібними насінинами.

При збиранні льон висмикують з коренем, а не косять, потім сушать і обмолочують. Олію, яку отримують із насіння, можна вживати в їжу, використовувати для виготовлення натурального мила, а також основи для фарб і масел (оліфи).

Склад насіння

У разі дефіциту м'ясної їжі насіння льону забезпечить організм білком. У ньому немає крохмалю і є амінокислоти, незамінні для дорослого людського організму (валін, лейцин, лізин), а також:

  • Вітаміни: В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, РР, холін.
  • Мінерали: магній, кальцій, натрій, калій (більше, ніж в бананах), фтор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен.
  • Поліненасичені жирні кислоти, переважно Омега-3, а також Омега-6 і Омега-9. Їх концентрація в олії випереджає риб'ячий жир.

Корисні властивості

  • Завдяки вмісту Омега-3 льон нормалізує тиск, знімає спазм судин і очищає їх від холестеринових бляшок, служить профілактикою серцевих захворювань, атеросклерозу, тромбозу.
  • Допомагає позбутися хронічних закрепів, покращує роботу кишечника і відновлює слизову за рахунок огортаючої дії (при контакті з водою зерна покриваються безбарвним слизом). Полегшує стан при гастриті, коліті, виразці.
  • Очищає організм від холестерину, важких металів, паразитів і токсинів, утворених в результаті їх життєдіяльності, допомагає при отруєннях.
  • Забезпечує селеном, що особливо актуально для людей, які живуть в мегаполісах і (або) вживають багато простих вуглеводів. Цей мікроелемент важливий для роботи серця і зниження ризику онкологічних захворювань.

Застосування

Говорячи про користь льону, маємо на увазі вживання насіння та лляної олії.

  • Зерна можна додавати до кефіру, йогурту, каш, салатів, але без термічної обробки. З них готують настій, заливаючи гарячою кип'яченою водою, але для збереження максимальної концентрації полісахаридів льон в цьому випадку краще не подрібнювати. Настій не зберігається довго, кожен день потрібно готувати нову порцію.
  • Лляна каша з подрібненого насіння добре очищає кишечник, має легкий проносний ефект і допомагає схуднути. Відвар з льону використовують для очищення організму, для цього зерна заливають окропом, тримають на середньому вогні близько 30 хвилин і загортають у тепло. Потім приймають не більше 250 мл щодня.
  • Олія льону багата ненасиченими жирними кислотами - чудова альтернатива червоним сортам риби. Зберігає усі корисні властивості насіння, але нагрівати її не можна, для смаження не підходить. Можна додавати до салатів та готових, не надто гарячих страв. Або приймати приблизно по 1,5 столових ложок (згідно з інструкцією).
  • Завдяки бактерицидним і протизапальним властивостями, олія загоює дрібні рани і тріщини. Допомагає при опіках, прискорює регенерацію тканин. Застосовується в косметології для компресів, які відновлять суху і обвітрену шкіру, масок, збагачення кремів, поліпшення стану волосся.
Омега-3 для вагітних
249 грн
Омега-3 для вагітних
Конопляна олія
240 грн
Конопляна олія
Олія насіння конопель
225 грн
Олія насіння конопель

Протипоказання

Істотних протипоказань у льону немає, за винятком прийому людьми з гіперкальцемізаціею. Слід дотримуватися добових норм, щоб не перевантажити печінку. Не залишайте продукт під сонячним світлом, жирні кислоти швидко окислюються. Ні в якому разі не варто вживати прогіркле насіння та олію.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
31 + ? = 37
Введіть число*
Рекомендовані товари
Лляна олія Знижка
Акція
Лляна олія
110 грн 99 грн
Шрот з насіння льону Знижка
Акція
Шрот з насіння льону
59 грн 53 грн
Лляне борошно
Лляне борошно
41 грн
Інші статті автора
21.04.2021

Чудовий очисний ефект на людську печінку мають деякі натуральні олії. Гастроентерологи згодні з цим твердженням.

19.03.2021

В Україні цей засіб популярний при лікуванні сечового міхура та нирок, а на Тибеті шипшиною полегшують симптоматику туберкульозу.

16.06.2020

З позиції здорового харчування, проблема глютену залишається відкритою.

Також радимо почитати
02.04.2020

Олія, яка допомагає прекрасним дамам залишатися молодими та здоровими.

27.11.2018

Рекордний вміст незамінних кислот Омега 3 та Омега 6 в поєднанні з приємним смаком.

19.07.2021

Лляна олія є одним з найбільш дієвих проносних засобів природного походження.