Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Лікувальні властивості розторопші плямистої

Розторопша містить цінну речовину - силімарин. Вона сприяє регенерації печінки, нормалізації її функцій і виведенню токсинів. У Німеччині препарати з цієї рослини внесені до офіційного переліку засобів, рекомендованих для лікування захворювань печінки, у т.ч. цирозу.

Знижка 5%
Хіт продажу
Комплекс "Розторопша"
449 грн 427 грн
Комплекс "Розторопша"
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші

У колючого лікаря є й інші корисні властивості. Наприклад, це знахідка для тих, хто бажає схуднути без побічних ефектів.

Загальна інформація

Розторопша плямиста з сімейства Айстрових відома як Sílybum mariánum, в народі називають «мар'їн чортополох». Її батьківщина - країни Середземномор'я. Але невибаглива колюча рослина з кулястими квітками поширилася по всьому світу.

Як належить агресивному бур'яну, пробирається до садів та городів. Якщо вчасно не позбавитися, досягне людського зросту. Щоб отримувати натуральні засоби для зміцнення здоров'я, її культивують на спеціальних полях. У нашій країні такі посадки займають приблизно 5 тисяч га. В якості лікарської сировини використовують в основному плоди з насінням.

З історії

Роботи Плінія доводять, що ще у Стародавньому Римі розторопшу використовували для оздоровлення печінки. Разом з бумом на хімічні препарати популярність засобу пішла на спад. У минулому столітті, коли через погіршення екології багатьох почали турбувати проблеми з печінкою, вчені шукали натуральні ліки і звернули увагу на розторопшу. В результаті вивчення у плодах та насінні виявили речовини, які не мають аналогів, а також понад 100 мікроелементів, необхідних організму людини.

Після перших тестів у 1968 році до німецьких вчених-фармацевтів підключилися колеги з інших країн. Декілька сотень клінічних досліджень довели ефективність розторопші для профілактики і лікування гепатиту, цирозу, інших захворювань печінки й жовчовивідних шляхів.

Склад

  • Силімарин (флавоноїд) та його головний ізомер - силібін. Це основні діючі речовини, сконцентровані переважно у плодах. Корені, стебла й листя також корисні, але їх ефективність дещо нижча.
  • Алкалоїди, сапоніни.
  • Жирні кислоти, у т.ч. Омега-6, Омега-9.
  • Вітаміни: групи B, а також C, D, E, К.
  • Мікроелементи: магній, цинк, йод, марганець, інші.
  • До 28% жирної олії, інші компоненти.

Як діє розторопша

  • Захищає печінку, знімає запалення, відновлює пошкоджені клітини. Ефективна при гепатиті В, запобігає розвитку вірусу. Лікує цироз у початковій стадії, при яскраво вираженому захворюванні сприяє поліпшенням.
  • Працює як антиоксидант. Руйнує вільні радикали, перешкоджає проникненню токсичних речовин, виводить токсини, що вже накопичилися.
  • Застосовується при отруєнні їжею, ліками, особливо антибіотиками, алкоголем, важкими металами. Рекомендована людям, які працюють в шкідливих умовах та/або мешкають в мегаполісах.
  • Має протиалергічну дію.
  • Показана при проблемах з жовчним, жовчовивідними шляхами, селезінкою.
  • Покращує стан при гастриті, коліті, виразці, панкреатиті.
  • Допоможе позбавитися від хронічного кашлю.
  • Нормалізує рівень цукру в крові.
  • Сприяє схудненню, оскільки очищає організм і активізує роботу печінки. Це дозволяє поліпшити травлення, нормалізувати обмін речовин та позбутися зайвих кілограмів.
  • За рахунок очищення печінки покращує стан шкіри при акне, вугровій хворобі.

Як використовувати

Головна умова - під час прийому дотримуватися дієти і повністю виключити алкоголь. Найбільш ефективні форми для лікування та профілактики:

  1. Сухий порошок (шрот або борошно).

    Як говорять фахівці, борошно розторопші творить дива. Воно виготовляється з висушеного й подрібненого насіння, в якому, як ми пам'ятаємо, найбільш високий вміст силімарину. Порошок зазвичай приймають до їжі, запиваючи теплою або мінеральною водою.

    Шрот розторопші не має гіркого присмаку й сподобається навіть дітям. Його можна використати для приготування їжі, як звичайне борошно. Страви отримають додаткову користь.

  2. Олія (рідка або в капсулах).

    Її також отримують зі зрілого насіння. Вибирайте олію холодного віджиму - найціннішу. Корисно не лише для печінки, жовчного, шлунку й дванадцятипалої кишки, але також покращує еластичність судин, допомагає уникнути передчасного старіння, сприятливо позначається на репродуктивних функціях.

    Олію можна додавати до готових, не занадто гарячих страв: супів, каш, салатів. Застосовується не лише внутрішньо, але й зовнішньо. Омолоджує шкіру, зменшує прояв судинних зірочок, бореться з целюлітом, загоює рани. Лікує геморой і вагініт, для цього застосовують змочені в олії ватні тампони.

    Також використовується екстракт розторопші, з якого роблять настоянки або приймають в капсулах. Він входить до складу таких препаратів, як Карсил Форте, Гепабене, Силімар. Можна заварювати сухе насіння.

Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші

Протипоказання

Не можна приймати розторопшу у будь-якій формі при індивідуальній непереносимості, жінкам у період вагітності та лактації, дітям до трьох років. Ще одне протипоказання - патологія жовчних шляхів у гострій формі. При загостренні будь-яких хронічних захворюваннях рекомендується заздалегідь проконсультуватися з лікарем. Важливо уважно читати інструкцію і не допускати передозування.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
31 + ? = 40
Введіть число*
Рекомендовані товари
Таблетки "Розторопша"
Таблетки "Розторопша"
61 грн
Шрот з насіння розторопші
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Борошно розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Олія розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Інші статті автора
21.04.2021

Чудовий очисний ефект на людську печінку мають деякі натуральні олії. Гастроентерологи згодні з цим твердженням.

19.03.2021

В Україні цей засіб популярний при лікуванні сечового міхура та нирок, а на Тибеті шипшиною полегшують симптоматику туберкульозу.

16.06.2020

З позиції здорового харчування, проблема глютену залишається відкритою.

Також радимо почитати
03.04.2020

За допомогою розторопші, можна істотно поліпшити стан шкіри, продовжити її молодість та свіжість.

08.01.2020

Порошок (борошно, шрот, клітковина) та олія. Зовсім різні продукти зі своїми ефектами та тонкими нюансами.

18.05.2020

Чи є харчові волокна з особливими властивостями?

18.08.2020

Про лікувальні властивості та користь продуктів на основі розторопші.