Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Розторопша: все про користь та застосування

Своє життя більшість з нас проводить в досить агресивному середовищі. Ми дихаємо забрудненим повітрям, п'ємо воду не кращої якості, харчуємося продуктами, наповненими хімією. А якщо сюди додати ще й ліки, алкоголь і цигарки - вийде вбивчий коктейль. Все, що потрапляє до нашого організму, рано чи пізно разом з продуктами метаболізму і кров'ю опиняється в печінці. Цей орган нейтралізує шкідливі сполуки або як мінімум перетворює на менш отруйні речовини. Щодоби печінка очищує сотні літрів крові, звільняючи нас від токсинів. Для цього органу апокаліпсис, який ми з вами бачимо лише на екрані, вже настав. І хоча природа нагородила печінку високу зносостійкість, щоденна виснажлива робота повільно руйнує її. Саме продукти з розторопші є найкращим способом для природного очищення та оздоровлення цього багатостраждального органу.

Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші

Розторопша плямиста: цікаві факти

Батьківщиною розторопші плямистої вважаються середземноморські країни, звідки вона поширилася по інших регіонах. Ця рослина з сімейства айстрових відома під ботанічним найменуванням Sílybum mariánum, але в народі її часто називають Мар'їними будяками. Невибагливий бур'ян з кулястими квітками можна часто зустріти в садах і на городах. Якщо вчасно не вжити заходів по боротьбі, його висота може досягати людського зросту. Для виробництва препаратів, які використовуються з метою оздоровлення, розторопшу вирощують на спеціальних полях в регіонах з бездоганною екологією. У медицині є затребуваними головним чином плоди та насіння розторопші.

Ця рослина з округлими світло-фіолетовими суцвіттями та колючими стеблами у великій кількості росте на полях, на узбіччях і навіть на дачних ділянках. Більшість з нас вважають її непотрібним бур'яном, і тільки небагатьом відомо про надзвичайну ефективність розторопші. В Європі препарати з розторопші офіційна медицина рекомендує у складі комплексного лікування цирозу та інших патологій печінки, а також - для зміцнення імунного захисту організму.
Латинська назва рослини (Sílybum mariánum) мало кому знайома, але зустрічав її кожен. Розторопша плямиста - це справжнє джерело цінної речовини силімарину, яка нормалізує роботу печінки, виводить з неї токсини та сприяє регенерації. Відрізняється «колючий цілитель» і низкою інших корисних властивостей. Наприклад, він стане вірним союзником тих, хто прагне скинути вагу швидко і без негативних наслідків для організму.

Лікувальні властивості розторопші

Користь розторопші була відома багато тисячоліть тому. Чай з неї з успіхом застосовували для лікування печінки ще в Стародавньому Римі, про що можна дізнатися з трактатів Плінія Старшого. З ростом популярності синтетичних препаратів використання рослини поступово зменшилося. Однак, серйозне погіршення екологічної ситуації та формування нездорового раціону і, як наслідок, різкий стрибок захворювань печінки (який принесло 20 століття) змусили вчених знову шукати природні ліки. В останні роки розторопша вважається справжньою панацеєю... що також є невірним, адже у кожної лікарської рослини є обмежений перелік показань. Безумовно, в світі не існує «ліків від усіх хвороб», проте в сфері терапії захворювань печінки та низки інших ця непримітна рослина здатна конкурувати з дорогими інноваційними препаратами останнього покоління!

В процесі лабораторних досліджень розторопші в її насінні та плодах були виявлені речовини, що не мають аналогів та більше сотні необхідних людині мікро- і макроелементів. Наприкінці 60-х приклад німецьких фармакологів стали наслідувати їхні колеги з інших країн. Завдяки значній кількості лабораторних і клінічних досліджень вдалося довести дієвість розторопші у терапії та профілактиці захворювань печінки і жовчовивідних шляхів, в т.ч. цирозу та гепатиту. Сенсаційні результати досліджень властивостей розторопші плямистої та її окремих діючих компонентів відображені в монографіях таких міжнародних організацій, як Американська ботанічна рада, ВООЗ, Європейська наукова асоціація фітотерапії.

Флавоноїди силімарин і його ізомер силібін є головними активними компонентами рослини. Найбільша їх концентрація знаходиться в плодах. Також користь приносять листя, кореневище і стебло,але їх ефективність не настільки висока. Серед інших біологічно активних елементів - сапоніни, алкалоїди, омега-6, 9 та інші жирні кислоти. Рослина багата на вітаміни С, Е, D, К і групу В, мікро- і макроелементами (переважно - йод, магній, цинк, марганець). У різних частинах рослини знаходиться до 28% жирних олій, органічні кислоти та інші речовини.

Чим корисна розторопша

  • Є потужним протектором печінки, відновлює орган на клітинному рівні, мінімізує хронічні запалення. Незамінна при гепатиті групи В, оскільки не дає вірусу розповсюджуватися. Ефективна в терапії початкових стадій цирозу, а при вже існуючому сприяє значному покращенню стану.
  • Активно виявляє себе як антиоксидант: бореться з вільними радикалами, заважає токсинам проникати в печінку, успішно виводить вже накопичені в печінці шкідливі речовини.
  • Використовується при отруєннях різної природи: харчових, алкогольних, лікарських та інтоксикаціях важкими металами. Показана людям, які працюють у шкідливих умовах і тим, хто живе в мегаполісах. Відрізняється потужною протиалергічною дією. Очищення печінки сприяє поліпшенню стану шкіри при вугровому висипу та акне.
  • Рекомендована при захворюваннях підшлункової залози, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Допомагає при панкреатитах, виразках, гастритах і колітах.
  • Позбавляє від хронічного кашлю.
  • Використовується для нормалізації цукру в крові.
  • Застосовується з метою схуднення за рахунок очищення організму і активізації роботи печінки. Допомагає покращити травлення і привести в норму обмін речовин.
  • Відрізняється остеотропною дією: підвищує ефективність засвоєння кальцію в кісткових тканинах.

Якщо на момент отруєння (незалежно від його природи) в організмі буде знаходитися силімарин, він не дасть токсичним з'єднанням проникнути в клітини печінки і таким чином допоможе максимально запобігти негативним наслідкам.

Як вживати розторопшу?

Основною умовою ефективного лікування Sílybum mariánum є дотримання дієти та відмова від спиртного, а також - чітке дотримання технології приготування та умов зберігання. До найбільш дієвих форм для терапії та профілактики можна віднести: борошно, шрот та олію.

Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші

При правильному застосуванні борошно розторопші виявляє воістину чудові властивості та має приємний смак. Його виготовляють з сухого і подрібненого насіння. У продукті спостерігається високий вміст силімарину. Такий порошок, як правило, приймають до їжі, запиваючи невеликою кількістю теплої води.

Шрот рослини має нейтральний смак, тому його їдять навіть діти. Продукт являє собою порошок світлого відтінку, який роблять з макухи, що залишилося після віджимання олії з рослини. Відповідний для цього продукту сорт на даний час культивується обмеженим числом компаній. Завдяки нейтральним смаковими якостями використовувати його можна для приготування їжі як звичайне борошно. Такі страви будуть неймовірно корисними, адже крім активного компоненту силімарину, в порошку залишається значна частина жирних складових і харчових волокон. Продукт є додатковим джерелом клітковини, білку і жирних кислот.

Не меншою популярністю користується і олія (в капсулах або рідка), сировиною для якої також слугує достигле насіння. Найціннішим видом справедливо вважається продукт холодного віджиму. Саме він здатний принести максимальну користь печінці, шлунку та жовчному міхуру. Крім того, олія розторопші холодного віджиму робить судини еластичнішими, здійснює благотворний вплив на репродуктивну функцію і буде ефективно перешкоджати передчасному старінню організма. Чудо-олією збагачують супи, салати, каші та інші не дуже гарячі страви. Її можна використовувати не тільки всередину, але і зовнішньо. Засіб чудово бореться з ознаками старіння шкіри та целюлітом, зменшує судинну сіточку (купероз), відрізняється чудовими ранозагоючими властивостями. Масляні тампони ефективні в лікуванні вагініту та геморою.

При лікуванні печінки та підшлункової залози часто вживають також екстракт розторопші, на основі якого робляться настоянки; приймають його і в капсулах. Даний компонент можна побачити в складі відомих (і досить дорогих) препаратів - Гепабене, Сілімара, Карсилу та інших.

Не менш ефективним є сухе насіння, яке вживають у завареному вигляді.

Запобіжні заходи і протипоказання

Протипоказань для прийому розторопші є досить небагато, однак все ж-таки вони існують. Починати вживання будь-яких лікарських форм Sílybum mariánum рекомендується в малих дозах. Дане правило стосується як внутрішнього вживання, так і зовнішнього застосування. Скориставшись нашою таблицею, можна швидко зорієнтуватися зі списком тих, кому не можна приймати розторопшу:

Загальні протипоказання

Спеціальні протипоказання

Весь період вагітності. Період годування груддю.

Алергічні реакції на рослину з боку травної системи або шкіри. Інші нездужання.

Діти до трирічного віку.

Захворювання печінки та жовчовивідних шляхів в гострій фазі.

Дорослі та діти з синдромом Жильбера.

Під час загострення хронічних недуг розторопшу приймають тільки після попередньої консультації лікаря. Перед вживанням необхідно уважно вивчити інструкцію, щоб виключити передозування. Істотні побічні ефекти Sílybum mariánum за час досліджень не виявлено. Однак людям, які вирішили вперше спробувати, наприклад, борошно цієї рослини, варто почати з малих кількостей. Прийміть чайну ложку продукту з достатньою кількістю рідини і кілька днів поспостерігайте за своїм самопочуттям. Незначний послаблюючий ефект в цьому випадку вважається нормою, оскільки організм під впливом активних речовин починає очищатися від токсинів. При жовчнокам'яній хворобі від прийому олії варто зовсім відмовитися, оскільки вона може викликати рух каменів. Борошно і шрот є більш «м'якою» альтернативою, яка підійде широкому колу пацієнтів. Крім цього в їх складі багато клітковини, яка швидше допомагає худнути.

Схуднення з розторопшею

У більшості випадків для зниження ваги використовується порошок або олія рослини. Дія розторопші обумовлена її гепатопротекторними та жовчогінними властивостями, вона нормалізує білковий і жировий обмін і прискорює метаболізм. Крім цього відзначено таку корисну властивість рослини, як зниження апетиту. Це особливо важливо для тих, хто перебуває на дієті та потерпає від відчуття голоду. У гонитві за швидкими результатами не варто зловживати засобом, в складі якого присутні настільки активні компоненти. Так, сукупна щоденна норма прийому будь-яких похідних Sílybum mariánum не повинна перевищувати 2-3 десертні ложки. Якщо ви вирішите приймати капсули розторопші для схуднення, необхідно суворо дотримуватися інструкції. У чому ж секрет популярного природного засобу і чому ця рослина є такою ефективною при боротьбі з зайвими кілограмами? Відповідь - в збалансованому складі біологічно активних речовин і їх комплексній дії на організм:

  1. Розщеплює жир і виводить токсини. Виражені жовчогінні властивості рослини є незамінними в процесі схуднення. Завдяки їм набагато швидше розщеплюються та виводяться з організму надлишкові жири, істотно знижується рівень холестерину - вірного супутника зайвої ваги. Їдка речовина під назвою жовч синтезується в печінці та накопичується в жовчному міхурі. Вона є незамінною в процесах шлункового і кишкового травлення. Крім того, жовч успішно розщеплює жири різних типів, які надходять в організм з їжею. При збої в роботі печінки рослинні та тваринні жири не в повному обсязі перетравлюються і розщеплюються, перетворюючись на ненависні жирові відкладення. Розторопша та її похідні допомагають організму разом з жовчю виводити зайвий жир, а також холестерин, білірубін та інші шкідливі продукти метаболізму. Для цього краще приймати порошок рослини, оскільки він, на відміну від олії, діє м'яко.
  2. Відновлює метаболізм і підвищує імунітет. Розторопша є ефективною в боротьбі з зайвими кілограмами, завдяки її багатому корисними речовинами (вітамінами, кислотами та іншими елементами) складу. Щоб досягти кращого результату, фахівці рекомендують поєднувати вживання олії та шроту розторопші, адже ці два продукти різняться як за складом, так і за ефектом. Під час дієт така цілюща рослина є незамінною завдяки її унікальній здатності нейтралізувати запальні процеси в тканинах. Адже саме хронічні запалення - нерідке явище у тих, хто скидає вагу за допомогою суттєвого скорочення звичного раціону.

Розторопша для зниження ваги: як обрати?

Цього «колючого помічника» в офіційній медицині застосовують переважно для лікування та профілактики таких захворювань печінки як цироз, ожиріння печінки, гепатити тощо. Про ефект схуднення в інструкціях до таких препаратів не згадується, тому і докладні рекомендації для подібних випадків не передбачені. Бажаючі скинути вагу використовують натуральні похідні Sílybum mariánum – порошок і олію. Саме тому деякі фахівці впевнені: брати до уваги всі протипоказання з листків-вкладишів до хімічних препаратів не варто.

  • Чай. Настої та чаї розторопші вважаються найбільш «слабким» за лікувальним ефектом варіантом, тому вони підійдуть більшості пацієнтів. Їх можна заварювати за «класичною» схемою (як і більшість лікарських рослин) - 1 чайна ложка подрібнених плодів на 200-250 мл окропу. Деякі виробники пропонують пакетовану форму зі стандартним дозуванням, що ще більш спрощує процес. У такому випадку покупцю залишається тільки правильно визначитися з кількістю гарячої води і витримати час настоювання розчину.
  • Олія. Існує два види олії розторопші плямистої: екстракційна та холодного віджиму. Обидва види є високо корисними, навіть при вживанні у дуже помірних кількостях. Однак, для оздоровлення та схуднення фахівці радять віддати перевагу другому варіанту. Перші кілька днів краще обмежитися однією чайною ложкою олії на добу. Якщо протягом декількох днів не спостерігається ніяких негативних наслідків, можна приступати до повноцінного курсу. У перший тиждень олію розторопші приймають 2-3 рази на день по чайній ложечці (перший прийом проводиться натщесерце). Далі, якщо організм добре реагує, можна подвоїти дозу. Вживати продукт слід не більше двох місяців. Сукупно це допоможе вирішити проблеми з печінкою і жовчним міхуром. Єдине протипоказання курсу - жовчнокам'яна хвороба.
  • Порошок. Джерелом розторопші в сухому вигляді є її насіння. Макуха та шрот є натуральними продуктами переробки при віджиманні олії з насіння рослини. Показник жиру в них відносно невеликий - від 3% до 8%. Існує також цільнозернове борошно, яке відрізняється високим вмістом жиру (приблизно 30%). Всі три форми багаті клітковиною, без якої не обійтися в процесі боротьби із зайвою вагою. Їх можна як приймати окремо, так і додавати у всілякі страви та напої.

Розторопша для імунітету

Завдяки своїм цінним складовим, лікарська рослина виводить шкідливі токсини, що часто стають причиною цілого ряду захворювань. Як потужний антиоксидант це «чудо природи» цілком може скласти конкуренцію не тільки вітамінам А і С, але й риб'ячому жиру. Ось чому розторопша сприяє також зміцненню імунітету, бореться з вільними радикалами і уповільнює процеси старіння організму. Підвищує Sílybum mariánum наші захисні сили ще й зважаючи на високий вміст ліпофільних екстрактів в її складі. Їх дія багато в чому є схожою з біофлавоноїдами. Однак найбільш сильним і дієвим помічником у зміцненні опору організму до всіляких захворювань справедливо вважається силімарин.

Величезною перевагою натуральних препаратів, виготовлених з рослин, є максимально обмежений список протипоказань. На відміну від промислових синтетичних медпрепаратів, порошки та олії з розторопші м'яко і дбайливо впливають на ослаблений організм. Вони підійдуть людям будь-якого віку, від маленьких дошкільнят до людей похилого віку. При зниженому імунітеті особливої актуальності набуває давня заповідь «Не нашкодь!», тому більшість досвідчених лікарів рекомендують пацієнтам натуральні продукти.

Корисні поради щодо застосування

Вранці Sílybum mariánum приймають по чайній або десертній ложці (залежно від виду лікарської форми та стану організму). Запивати продукт рекомендується звичайною теплою водою, як частина сніданку або окремо.

В обід радимо поекспериментувати і додати борошно або олію розторопші до готових страв. Порошок рослини не боїться нагріву, а ось олією краще збагачувати трохи охододжені супи, помірно теплі каші і т.п. Ці продукти відрізняються нейтральним смаком, тому ніяк не позначаться на органолептичних характеристиках страв.

Якщо не брати до уваги препарати на основі рослини, розторопша - це не лікарський засіб, а скоріше біологічно активна добавка. Кількість активних компонентів у її складі обумовлено багатьма факторами, зокрема способом виготовлення того чи іншого продукту. І хоча єдина система дозування розторопші поки не виведена, більшість фахівців сходиться на думці, що оптимальною кількістю препарату є 20-150 г щодня в залежності від проблеми, яку ви прагнете вирішити.

У формі борошна або шрота розторопшу радять приймати:

  • як засіб для детоксикації - 150 г щодня.
  • для підтримки печінки - 50 г на день.
Таблетки "Розторопша"
61 грн
Таблетки "Розторопша"
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші

Часто розторопшу вживають і в формі чаю. Такий напій позитивно впливає на травлення, роботу печінки. До того ж він підбадьорить і підвищить настрій. Чайну ложку подрібненого насіння залийте склянкою окропу, дайте настоятися 10-15 хвилин, потім процідіть. Для поліпшення смакових якостей можна додати в чай щіпку меліси або м'яти. Напій приймають в помірно гарячому вигляді по склянці тричі на день, за півгодини до прийому їжі.

Коментарі
Greenheal 23.08.2023, 16:23
Эдуард, спасибо за вопрос. Не строгий ответ может быть следующим. Есть информация, что с синдромом Жильбера может быть связано развитие желчнокаменной болезни, наличие которой является противопоказанием для использования масла расторопши. Это обзорная статья, в которой описаны известные и не очень свойства продуктов из расторопши, многие из которых подтверждены реальными исследованиями. Также, исходя из принципа "не навреди", мы всегда фиксируем реальные и возможные ограничения.
Эдуард 06.08.2023, 19:55
Почему людям с синдромом Жильбера,
Расторопша противопоказана?
Написати коментар
34 + ? = 42
Введіть число*
Рекомендовані товари
Борошно розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Комплекс "Розторопша"
Знижка 5%
Хіт продажу
Комплекс "Розторопша"
449 грн 427 грн
Олія розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Капсули "Олія розторопші"
Капсули "Олія розторопші"
86 грн
Шрот з насіння розторопші
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Таблетки "Розторопша"
Таблетки "Розторопша"
61 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
30.10.2018

У Німеччині препарати з розторопші внесені до офіційного переліку засобів, рекомендованих для лікування захворювань печінки.

08.01.2020

Порошок (борошно, шрот, клітковина) та олія. Зовсім різні продукти зі своїми ефектами та тонкими нюансами.

12.08.2021

Які саме ефекти на організм надає розторопша? Як правильно вживати та кому варто відмовитися.

08.02.2021

Найбажаніша олія для вашої печінки. Про користь та застосування олії розторопші.