Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Рідкісні властивості аронії чорноплідної

Аронія або горобина чорноплідна відома всім жителям України, оскільки вона широко поширена по всій території нашої країни. Ця невибаглива рослина зустрічається на багатьох дачних ділянках та біля приватних будинків. У перекладі з грецького її назва трактується як «користь» або «допомога» ... і цим все сказано! Лікувальні властивості чорноплідної горобини настільки різноманітні, що заслуговують на пильну увагу. Це справжня аптечка на гілці, яка стане в нагоді для профілактики і лікування багатьох недуг. З 60-х років минулого століття аронію офіційно занесено до міжнародного переліку лікарських рослин. У каталозі нашого інтернет-магазину можна купити олію з ягід аронії, якість і ціну яких можна з упевненістю назвати беззаперечною перевагою.

Aronia melanocarpa - скарбниця цілющих речовин

У цьому кущі корисно все - ягоди, кора, листя і квіти, проте кожну з частин використовують для лікування різних захворювань. У народній та офіційній медицині найбільш часто застосовують плоди. У них міститься збалансований склад вітамінів і мікроелементів:

  • Вітаміни: В (1, 2, 6), С, К, Е, А, Р, D, F, PР
  • марганець, кальцій, йод, залізо, магній, бор, мідь, фтор
  • Антиоксиданти, антоціани, флавоноїди
  • Глюкоза, фруктоза, сорбіт, пектини
  • Дубильні речовини

Одними з найбільш цінних елементів є антиоксиданти, що захищають наш організм від згубного впливу вільних радикалів.

Антоціани надають ягодам чорноплідної горобини характерного чорно-синього кольору. Вони мають протизапальний ефект і сприяють кращому перетравленню жирів і вуглеводів.

Пектини відомі своєю властивістю поглинати і виводити з організму токсини, а також - солі важких металів.

Сорбіт вважається природним замінником цукру і може бути рекомендований людям з діабетом. Важливою перевагою можна вважати малу кількість кислоти в ягодах, завдяки чому ці корисні ласощі практично не викликають алергії та не спричиняють проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Природний аналог дорогим лікам

Плоди Aronia melanocarpa здійснюють комплексний вплив на організм:

  • імуномодулюючий;
  • протипухлинний;
  • гепатопротекторний і жовчогінний;
  • судинозміцнюючий;
  • гіпотензивний;
  • антиалергенний;
  • протиревматичний.

Це широко відомий природний засіб для підвищення згортання крові, розширення і зміцнення кровоносних судин. Його призначають для профілактики атеросклерозу і ревматизму, гипоацидних гастритів і проблем з травленням. Для стимуляції вироблення жовчі рекомендується готувати відвар з листя аронії.

Високий вміст йоду в рослині обумовлює її ефективність для лікування і профілактики патологій щитовидної залози, які пов'язані з дефіцитом даного мікроелементу. Ягоди та сік в країнах Сходу здавна застосовують для відновлення нервової системи після перенесених стресів.

Присутні в плодах антиоксиданти перешкоджають старінню організму і розвитку ракових захворювань. У деяких регіонах черноплідку називають «молодильною ягодою», підкреслюючи її ефективність для збереження пружності шкіри. Протирання соком або накладення масок зроблять шкіру оксамитовою і здоровою, допоможуть відновити природний колір обличчя та позбутися набряклості. Маски з чорноплідної горобини особливо корисні жінкам бальзаківського віку. Протирання свіжовіджатим соком або відварами в народній медицині рекомендуються для усунення симптомів екземи, алергічного дерматиту, діатезу.

Клінічні спостереження довели ефективність настою ягід при лікуванні запальних процесів сечостатевої системи, що мають бактеріальну і грибкову етіологію. Препарати з Aronia melanocarpa використовуються також для призупинення розмноження ракових клітин товстої кишки і молочної залози.

Добрі результати показало застосування аронії при високому тиску і нормалізації роботи серцево-судинної системи при метаболічному синдромі. Це недорогий і натуральний засіб для зниження рівню холестерину і тригліцеридів. Присутня в складі елагова кислота згубно діє на вірус грипу, тому рекомендується для зміцнення імунітету в період сезонних респіраторних захворювань.

Аронія: протипоказання існують!

Незважаючи на величезну користь черноплідки, медики не рекомендують її вживати в деяких випадках. До групи ризику входять люди, які мають наступні захворювання:

  1. Гіпотензія (низький артеріальний тиск).
  2. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.
  3. Тромбофлебіт і варикозне розширення вен.
  4. Підвищене згортання крові.
  5. Ішемічна хвороба серця.
  6. Період реабілітації після інсультів і інфарктів.
  7. Гастрит з підвищеною кислотністю, коліти, проктити.
  8. Жовчнокам'яна та сечокам'яна хвороби.
  9. Розлад випорожнення.
  10. Індивідуальна непереносимість компонентів, що входять до складу.

Тут наведено загальні застереження, адже кожен організм індивідуальний. У деяких випадках рекомендується повна відмова від вживання, в інших же необхідно лише обмежитися невеликими дозами без шкоди для здоров'я.

Аронія корисна дітям, але до шестирічного віку краще піддавати ягоди попередній тепловій обробці. Це допоможе знизити ймовірність виникнення алергічних реакцій і зробить процес засвоєння більш м'яким і природним.

Рецепти наших бабусь

В Україні не тільки люблять, але і вміють готувати цю дивовижну ягоду. З неї роблять компоти та варення, цукати і желе, мармелад і навіть соуси до м'ясних страв.

  • З урахуванням в'яжучих властивостей продукту, ягоди краще вживати в складі інших страв. Їх можна змішувати з йогуртами або солодкими кашами, варити багатокомпонентні компоти або робити соки з кількох інгредієнтів.
  • Багатьом подобається черноплідка в складі алкогольних напоїв, яким вона надає пікантної терпкості та кислинки.
  • Людям, що стежать за власною вагою, не варто побоюватися з приводу зайвих калорій, адже в 100 г свіжих плодів міститься всього лише 52 ккал.

Крім кулінарних шедеврів великою популярністю користуються лікарські форми - настоянки і настої, відвари і маски, масляні екстракти. Скориставшись нашою таблицею, ви зможете самостійно приготувати цілющі засоби.

Лікувальна форма

Спосіб приготування

Показання до застосування

Медове пюре

200 г ягід подрібнити блендером або товкачем, додати 4 ст. л. меду.

Гіпертонія, зниження імунітету, ламкість судин.

Бальзам

Додати в 1 л окропу 2 кг чистих ягід і 60 шт. листків вишні. Витримати на мінімальному вогні 10 хв., додати 1 ч.л. лимонної кислоти. Настоювати добу в холоді, процідити і змішати з 1 кг цукрового піску, ретельно розмішати.

Профілактика гіпертонії, зміцнення серцевого м'яза, виведення холестерину.

Відвар

В 1 л окропу додати 5 ст. л. ягід, кип'ятити на малому нагріванні 5 хвилин. Дати настоятися 2-3 години, процідити, зберігати в прохолодному місці.

Виведення важких металів і радіонуклідів, лікування гастритів і колітів.

Спиртова настоянка

До 1 кг чистих і сухих ягід додати 1 л горілки, настояти в темному прохолодному місці 60 днів. Періодично струшувати.

Протирання проблемної шкіри, лікування гнійних інфекцій, в складі масок для шкіри та волосся.

Для отримання якісних та ефективних ліків велике значення має екологічна чистота сировини та правильний сезон збору. Зривати чорноплідну горобину краще не раніше вересня і навіть після перших заморозків. У каталозі нашого інтернет-магазину можна придбати готовий масляний екстракт, який відомий своєю високою біологічною цінністю. Це прекрасний засіб для здоров'я та краси, виготовлений на основі кращої вітчизняної продукції.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
18 + ? = 22
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з ягід аронії
Олія з ягід аронії
140 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
02.05.2019

Йододефіцит або гіпертонія? А може просто подобаються солодощі, але не можна? Вам варто звернути увагу на ці ягоди.