Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Ромашка лікує не всі, але дуже багато хвороб

Корисні властивості ромашки відомі багатьом українцям, завдяки чому вона входить до рейтингу найбільш популярних лікарських рослин України. Це невибаглива і дуже поширена трав'яниста рослина, що привертає увагу характерним запахом і скромною, ненав'язливою красою.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Олія з насіння фенхелю Знижка
189 грн 132 грн
Олія з насіння фенхелю
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули Знижка
189 грн 170 грн
Олія з квіток календули

Chamomilla recutita належить до сімейства айстрових. Росте практично у всіх країнах з жарким і помірним кліматом, від Європи і Азії до Південної Африки. У нашій країні з лікарським різновидом плутають ще два схожих види ромашки - непахуча та без'язичкова. Вони також відрізняються деякими лікарськими властивостями, проте в набагато меншому ступені.

Що відомо про ромашку лікарську

Рослина містить багато корисних біологічно активних речовин, серед яких:

  • Олїї ефірні
  • Флавоноїди
  • Полісахариди
  • Кумаріни
  • Мінеральні солі
  • Вітаміни
  • Органічні кислоти

Квітки багаті на матріцін, з якого утворюється хамазулен - одна з найбільш дієвих природних речовин при запаленнях. Вона активізує процеси регенерації та усуває вогнища запалення, здійснює протиалергічний ефект. Корисні властивості ромашки широко використовуються не тільки в народній, але і в офіційній медицині. Препарати призначені для зовнішнього та внутрішнього застосування. Ромашка відома своєю знеболючою та протизапальною здатністю, жовчогінною та секреторною дією. Препарати з ромашки активні щодо багатьох хвороботворних мікроорганізмів, а також здійснюють седативний і розслаблюючий вплив на організм. Перш ніж перейти до опису показань до застосування слід згадати про випадки, коли від використання Chamomilla recutita краще відмовитися. Один із секретів популярності ромашки саме в тому, що список протипоказань досить малий.

Протипоказання

Важливо пам’ятати і про можливу індивідуальну непереносимість компонентів ромашки, можливі алергічні реакції. Не рекомендується вживати при підвищеній кислотності шлунку.

Побічні дії ромашки аптечної: при дотриманні дозування не спостерігалися. При тривалому неконтрольованому застосуванні можливо нервове занепокоєння, запаморочення.

При вагітності ромашка не протипоказана, але її застосування повинно бути обмеженим і строго за рекомендацією лікаря.

Властивості аптечної ромашки

Мало хто знає, що незважаючи на свій скромний вигляд, ромашку називають ... королевою. Звичайно ж, мова йде про її унікальні терапевтичні властивості. Це одна з небагатьох лікарських рослин, яка відрізняється настільки широким спектром цілющого впливу. В першу чергу, це один з найбільш дієвих засобів для лікування шлунково-кишкових хвороб, органів дихання та сечовидільної системи.

Ця рослина присутня в складі багатьох аптечних препаратів і трав'яних зборів від різних виробників. Відвари та настої ромашки - вдалий варіант для лікування хронічних отитів, синуситів, не заживаючих ран, алергічних дерматитів, попрілостей. Завдяки глікозидам досягається розслаблення гладкої мускулатури та усунення спазмів шлунку, сечового міхура. Настої також підійдуть для очних ванночок, які рекомендуються для всіх, хто проводить більше 8 годин за комп'ютером. У народній медицині здавна застосовується для лікування ячменів і кон'юктивіту.

Чай з ромашкою показаний в складі комплексної терапії при застудних захворюваннях. Він має потогінний ефект, виводить токсини і продукти розпаду мікробів. Відвар має місцеву бактерицидну дію при полосканні та вживанні всередину. Засіб популярний при бронхітах і бронхіальній астмі, гастритах з підвищеною кислотністю, застої жовчі і холециститі, хронічних захворюваннях нирок і метеоризмі. Цілющий чай не тільки допоможе побороти інфекцію, але і втамує біль. Наші пращури купали малюків в ромашкових відварах для того, щоб дитина спала спокійно всю ніч.

У скарбничку корисних рецептів

Лікарська форма

Спосіб приготування

Сфера застосування

Чай

Залити 1 чайну ложку висушених квіток 200 мл крутого окропу. Після того, як чай настоїться 15-20 хвилин, процідити.

Лікування метеоризму і колітів, дуоденітів, безсоння і невралгії.

Відвар

Залити 1 столову ложку сухої сировини 500 мл окропу, довести до закипання і витримати на вогні 1-2 хвилини. Остудити і процідити.

Протирання ділянок шкіри, уражених екземою, псоріазом і гнійничкові інфекціями. Полоскання горла при ангінах.

Настій

Влити в ємність 200 мл холодної кип'яченої води, додати 1 столову ложку сухих квіток ромашки. Нагріти на водяній бані. Витримати 10-12 год при кімнатній температурі.

При аритмії, хронічних запаленнях сечостатевої сфери, застої лімфи, зниженому імунітеті.

Розчин для інгаляцій

Залити 1 л крутого окропу 2 столові ложки сировини, додати по ложці харчової соди і меду. Ретельно розмішати.

Лікування простудних захворювань дихальних шляхів (трахеїти, бронхіти, синусити, гайморити).

Настоянка спиртова

100 г свіжих, подрібнених квіток ромашки помістити в ємність з темного скла та залити медичним спиртом або горілкою. Настояти 24 дні, процідити.

Лікування захворювань ротової порожнини (стоматити, гінгівіти), усунення зубного болю, послаблення симптомів варикозного розширення вен. Профілактика атеросклерозу.

«Ромашкова» краса доступна кожному

Ромашка в косметології популярна як протиалергічний і протизапальний засіб. Вона добре поєднується зі шкірою будь-якого типу, крім дуже сухої. Протирання обличчя відварами допомагає усунути місцеві подразнення, запобігає появі вугрів. Вирішити проблему з мішками під очима або зробити їх менш помітними можна за допомогою місцевих компресів з Chamomilla. Ефірні олії додають до масок, губних помад і гелів для губ, кремів, тоніків.

Ромашка прискорює загоєння дрібних тріщин і порізів. Це справжня скарбничка корисних для шкіри речовин. Вона підвищує місцевий імунітет дерми проти бактеріальних і грибкових інфекцій. Ополіскування волосся відварами з ромашки не тільки оздоровить його і зробить більш блискучим, але і дещо освітлить.

Акція
Олія з суцвіть ромашки Знижка
158 грн 142 грн
Олія з суцвіть ромашки
Акція
Лляна олія Знижка
110 грн 99 грн
Лляна олія
Олія насіння конопель
225 грн
Олія насіння конопель

Для лікування випадіння волосся трихологи рекомендують ополіскувачі та маски з додаванням цієї рослини. Багато зборів для зниження ваги містять у своєму складі квітки аптечної ромашки.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
16 + ? = 26
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з суцвіть ромашки Знижка
Акція
Олія з суцвіть ромашки
158 грн 142 грн
Олія з квіток календули Знижка
Акція
Хіт продажу
Олія з квіток календули
189 грн 170 грн
Гідролат "Ромашка" Знижка
Акція
Гідролат "Ромашка"
95 грн 67 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
02.04.2020

Ці натуральні олії з успіхом використовуються в косметології, СПА процедурах та медицині.

09.04.2020

Назва цієї пікантної рослини перекладається як «роса моря».

12.04.2020

Майже неможливо перерахувати всі варіанти застосування календули лікарської.