Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Розторопша для схуднення

Її ботанічна назва більшості незнайома, але в дійсності ця рослина відома всім і дуже розповсюджена. Її ворсисті лілові квіти і великі, колючі стебла можна зустріти в полях, на узбіччях доріг, на власній дачній ділянці.

Таблетки "Розторопша"
61 грн
Таблетки "Розторопша"
Знижка 5%
Хіт продажу
Комплекс "Розторопша"
449 грн 427 грн
Комплекс "Розторопша"
Борошно розторопші
195 грн
Борошно розторопші

Розторопша для схуднення застосовується переважно як гепатопротектор і жовчогінне. Зазначені властивості роблять її особливо цінною і в медицині. А в кулінарії вона зайняла свою нішу завдяки смачній і соковитій, як у кульбаби, молодій листві.

Розторопша: що це таке?

Найширше вона відома як Мар'їн чортополох - великий (здатний вирости до пояса дорослій людині), колючий (шипами обнизані його стовбур, чашечка квітки і листя по краях і лініях прожилок знизу), що важко піддається корчуванню, городній бур'ян. Він невибагливий, швидко поширюється, витісняючи навколишні рослини та дратуючи городників обох Європ, Західної та Східної однаковою мірою. Не всім віриться, але через цінні лікарські властивості чортополох тепер ще й культивують, причому на значних площах, в тому числі і в Україні.

Застосування рослини в медицині обумовлено високим вмістом в ньому силімарину (загальна назва біофлавоноїдів силидианина, силібініну і силикристина) - основи однойменного препарату. Ця речовина містить в основному насіння розторопші, і воно здатне:

  • нейтралізувати вільні радикали;
  • стабілізувати структуру мембран гепатоцитів (клітин печінки);
  • стимулювати регенерацію пошкоджених тканин органу;
  • блокувати засвоєння і обмін отруйних на печінку сполук, в тому числі з їжі (міко- і фунгітоксінов, аміносахарідов, амідів оцтової кислоти), виступаючи їх хімічним конкурентом при спробі вступити в контакт з рецепторами клітини;
  • блокувати поширення всіх штамів вірусу гепатиту, включаючи невиліковний зараз С, зазначеним вище способом.

Розторопша має жовчогінні властивості, її квітки в кулінарії вельми вдало замінюють артишоки, а листя - шпинат, кропива і кульбаба. Їстівні і її коріння - сирі, смажені або варені. З нею потрібно бути обережним через наявність у складі гістаміну - медіатора (білка-посередника), що грає одну з «перших скрипок» в розвитку алергії.

Користь для охочих схуднути

У плані зниження ваги найбільшу користь дають жовчогінні властивості рослини. Це їдка речовина, яке синтезується в печінці і накопичується в жовчному міхурі, складається з холестерину з білірубіном і служить для розщеплення надходячих з їжею жирів всіх типів. Рослинний і тваринний жир перетворюється у власні рихлі запаси тіла пізніше і рідше вуглеводів, але не коли організм не може перетравити його своєчасно через відхилення в роботі печінки, і він годинами «штовхається» в кишечнику нарівні з вуглеводами.

Забезпечуваний печінкою ліпідний обмін важливий і при розмові про швидкість розвитку у пацієнта атеросклерозу та ожиріння останніх стадій, для якого найбільш характерно вражати печінку і м'язи. Приймати розторопшу для схуднення варто і тому, що, поряд з біофлавоноїдами, вона багата і алкалоїдами. Вони корисні в якості природного токсину з знезаражувальною, універсально протизапальною дією.

Своєрідна «антибіотикотерапія» з їх допомогою на дієті була б не дуже важлива, якби не здатність убогого раціону провокувати запальні процеси всюди в організмі (для прискореного руйнування власних тканин тіла, особливо м'язів і хрящів, в пошуках відсутніх елементів). Чортополох дозволяє поставити цей процес під контроль, і замість загострення всіх вже наявних патологій пацієнт отримує орієнтоване на розщеплення одних жирів зниження ваги.

Форма випуску

Найбільше медицина цінує насіння чортополоху - за максимальну концентрацію силімарину саме в них. На їх основі виготовляють:

  • олію;
  • водний екстракт;
  • спиртовий екстракт;
  • сироп;
  • порошок (т. зв. шрот).

У чаї в пакетиках його насіння застосовуються в суміші з травою. За задумом виробників, шрот розторопші для схуднення найбільш зручний для додавання в різноманітні страви. Але останнім часом з'явилися і варіанти його фасування в капсули - для вживання зовсім без фіксації смаку добавки.

Розторопша для схуднення: інструкція щодо застосування

Потрібно пам'ятати, що медицина випускає екстракти чортополоху для оздоровлення та терапії печінки при різноманітних патологіях - алкогольному цирозі, жировому гепатозі, гепатиті, жовчних каменях. Зниження ваги з їх допомогою вона не передбачає, і вказівок на такі випадки не дає. У народній же медицині вважається, що дозування і графік прийому препаратів розторопші залежать від обраної лікарської форми:

  • олію приймають по 1 ч. л., вранці і ввечері, перед їжею, 10 діб. Потім подвоюють його дозу (якщо немає побічних ефектів) ще на 7 діб. Цей варіант - оптимальний при наявності патологій печінки або відхилень синтезу жовчі;
  • насіння (сушені цільні або у вигляді шроту) дозують по 1 ч. л. 4 рази / добу, з їжею. Даний варіант не рекомендований при запаленнях і ерозіях шлунка / кишечника;
  • порошок з насіння при виразці краще заварити - 2 ст. л. залити 500 мл окропу і варити при мінімальному кипінні до випарювання половини розчину. Ретельно відцідити через марлю, приймати по 1 ст. л. раз в 1-2 ч., 30 діб;
  • пакетовану «заварку» заливають не крутим окропом, а близькою до закипання гарячою водою, настоюють 20 хв., вживають по 2 склянки на добу, 2-3 тижні;
  • сироп для застосування на дієті підходить не дуже добре (це більше дитяча форма препарату), але дорослому його потрібно вживати по 4 ч. л. в день, 3 тижні.
Таблетки "Розторопша"
61 грн
Таблетки "Розторопша"
Хіт продажу
Шрот з насіння розторопші
60 грн
Шрот з насіння розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Олія розторопші

В магазині GreenHeal ви можете ознайомитися з більш докладним описом і замовити олію та натуральне борошно розторопші.

Коментарі
Виктория 17.01.2021, 11:44
Худела я на муке расторопши, как и положено, месяц. Аппетит она разгоняет на раз, и не думаю, чтобы это было очень полезно на диете. В первую неделю чаще обычного бегала в туалет, но потом, как и читала в сети, все прошло. Не скажу, чтобы я сильно быстрее с нею скинула, не набирала точно. Сил как-то побольше оставалось, чем обычно, когда голодаешь. В целом результатами довольна.
Написати коментар
3 + ? = 10
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія розторопші
Хіт продажу
Олія розторопші
259 грн
Борошно розторопші
Борошно розторопші
195 грн
Комплекс "Розторопша"
Знижка 5%
Хіт продажу
Комплекс "Розторопша"
449 грн 427 грн
Таблетки "Розторопша"
Таблетки "Розторопша"
61 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
30.10.2018

У Німеччині препарати з розторопші внесені до офіційного переліку засобів, рекомендованих для лікування захворювань печінки.

18.08.2020

Про лікувальні властивості та користь продуктів на основі розторопші.

05.11.2019

Ваше активне бажання схуднути, Омега-3 і вітамін D3 можуть створити диво. Як це працює.

08.02.2021

Найбажаніша олія для вашої печінки. Про користь та застосування олії розторопші.