Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Що таке каша і з чим її їдять

Якщо ви вирішили дотримуватися здорового харчування, без круп та каш не обійтися. Користь приносять не усі. Деякими краще не захоплюватися, інші підійдуть на кожен день. Є й унікально корисні, наприклад, каша із зерен амаранту.

Амарантова крупа органічна
199 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантові пластівці органічні

Чим корисні

Через невпинну метушню міські жителі піддаються спокусі економити час за рахунок продуктів швидкого приготування. Після них у шлунку відчувається дискомфорт, здоров'я точно не стає міцнішим. З кашами усе інакше. Навіть очищений білий рис принесе більше користі, ніж дешеві макарони.

Зернові - натуральні постачальники вітамінів B, E, а також клітковини, сорбентів, мікроелементів. Така їжа допомагає:

  • Підвищити імунітет.
  • Зміцнити нервову систему.
  • Очистити кишечник від токсичних продуктів гниття.
  • Вивести з організму вільні радикали й шлаки.
  • Уникнути порушень в роботі серцево-судинної системи.
  • Покращити циркуляцію крові.
  • Підтримувати тіло у бадьорому та енергійному стані.
  • Освіжити колір обличчя, омолодити клітини шкіри.

Дослідження довели, що при систематичному вживанні каш з цілісного зерна ризик захворіти діабетом зменшується на 51%, вірогідність захворювань серця - на 22%.

Каші добре перетравлюються і діють зсередини на стінки кишечника, як щітка. Тому важливо віддавати перевагу не шліфованому зерну, тобто не позбавленому оболонки. Саме у ній багато цінних речовин.

Яку кашу вибрати

Майже усі каші чимось корисні, тому їх бажано чергувати, щоб раціон був різноманітним.

  • Рисова. Чудова для травлення, легенів і нервової системи, наповнює енергією. Не підходить людям, які страждають кольками.
  • Пшенична. Містить багато білку, а також мікроелементи: марганець, мідь, цинк. Підійде при недугах серцево-судинної системи.
  • Гречана. Корисна за рахунок вітамінів групи B, містить залізо, магній, кальцій. Поліпшить стан при збоях у роботі підшлункової і виразці, нормалізує обмін речовин.
  • Вівсяна. Ефективно очищає шлунок від токсинів, що накопичилися. Підійде при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, сприятливо позначається на стані шкіри. Відмінно заряджає енергією. Бажано вибирати саме крупу, не модні сьогодні пластівці. Їсти постійно її не можна, кістки стануть крихкішими, адже вона вимиває кальцій.
  • Ячна та перлова досить важкі для організму, на кожен день не підходять.

Властивості каші залежать ще й від способу приготування. Приміром, недоварену не можна давати людям зі слабким шлунком. Збагачуйте страву фруктами, медом, рослинною олією (додавати не в киплячу каструлю, а в тарілку).

Каша без користі – буває й така

Каші швидкого приготування не несуть користі, навіть якщо реклама переконує у зворотному. Дієтологи називають таку їжу «мертвою». Вона швидко насичує організм за рахунок високого вмісту крохмалю. Це шкодить підшлунковій, підвищує ризик розвитку діабету, з роками обертається зайвою вагою.

Манка, яку деякі люди обожнюють, дуже швидко готується, але корисних речовин у ній майже немає. Це подрібнені серединки пшеничного зерна, в основному крохмаль та клейковина. Якщо готувати на молоці, та ще й додавати олію з цукром, виходить справжня калорійна бомба. З'їсти близько 100 грамів такої каші те саме, що поласувати цілим шматком шоколадного торта.

Цілюща крупа амаранту

Деякі крупи не можна назвати традиційними для українців, але в плані користі це справжні рекордсмени. Наприклад, амарантова. Складе конкуренцію будь-яким злаковим і, поза сумнівом, виграє. Не містить глютену, багата протеїном, незамінними амінокислотами, включаючи лізин, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами А, групи В, З, С, Р і мінералами.

Але головне, містить унікальну речовину - сквален. Вона служить для профілактики атеросклерозу, регулює стероїдний обмін, насичує клітини киснем, запобігає зростанню ракових утворень і навіть уповільнює старіння. Часто говорять, що сквалену багато в печінці акули. Але там лише 2%. У амарантовій крупі - до 8%.

Амарантова каша легко засвоюється та оздоровлює усі системи організму. Підвищує імунітет, захищає печінку, очищає від важких металів та радіонуклідів, знижує рівень «поганого» холестерину. Перешкоджає утворенню тромбів, робить шкіру еластичною. Усього в одній чашці 82% добової норми заліза і 31% - кальцію. У неї приємний смак з горіховими нотками. Можна варити окремо або додавати до випічки.

Як «подружитися» з кашами

Дізнавшись про користь, багато хто намагається різко змінити харчові звички. Так робити не можна. Якщо раніше каш майже не було у вашому раціоні, починайте звикати поступово. Запасіться крупою, яка сподобалася, та час від часу готуйте її. Потім додайте інші.

Амарантові пластівці "Експрес"
166 грн
Амарантові пластівці "Експрес"
Хіт продажу
Амарантова крупа шліфована
219 грн
Амарантова крупа шліфована

Не обмежуйтеся однією кашею. Здорове харчування має бути різноманітним. Якщо бажаєте схуднути, каші можна їсти замість хлібу та картоплі.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
37 + ? = 38
Введіть число*
Рекомендовані товари
Амарантові пластівці органічні
Амарантові пластівці органічні
169 грн
Амарантова крупа органічна
Амарантова крупа органічна
199 грн
Інші статті автора
10.12.2021

Омега-3, риб'ячий жир та вітамін D. Багато хто помилково вважає, що це слова-синоніми. Насправді це зовсім не так, хоча в деяких випадках грань буває тонка.

17.11.2021

Що насправді може містити риб'ячий жир і в якій кількості? Омега-3 чи вітаміни А, Д та Е?

05.05.2021

Амінокислоти, вітаміни, багатий вміст мінералів та легка засвоюваність, роблять його кращим серед рослинних протеїнів.

Також радимо почитати
08.11.2018

Ця унікальна рослина ні в чому не поступається, але багато в чому перевершує відому всім пшеницю.

03.05.2019

Ця рослина конкурує з м'ясом та рибою. Що відомо про продукти з льону та їх використанні. Насіння або лляна олія?