Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

В чому секрет Хаменерію вузьколистого?

Хаменерій вузьколистий — це рослина, яка росте практично на всій території України. Під час цвітіння її збирають та висушують. Потім роблять смачний чай, який має безліч корисних властивостей. Напій з Хаменерію ще називають Іван-чаєм, і його не можна купити в будь-якому магазині чи супермаркеті, адже масового виробництва в Україні немає. Існують лише невеликі компанії, які займаються крафтовим виробництвом цього продукту. Їхня кількість щороку росте, адже шалено зростає й попит на Іван-чай. Численні дослідження доводять, що рослина дійсно має безліч цілющих властивостей, та здатна попереджати багато проблем зі здоров’ям. То в чому секрет Хаменерію? Спробуємо розгадати.

Хаменерій — рослина з рекордною кількістю назв

Хаменерій — це рослина, яка має дуже багато різних назв в Україні, та за кордоном. В Україні його ще називають Кипрій, Іван-чай, Іван-трава, Зніт, Хаменерій вузьколистий, Верба-чай та інші. По-різному називають цю рослину й в Карпатах, де її є найбільше. Там вона: плакун, кирпиць, юрик, хвостач і тд. Саме карпатський високогірний Хаменерій, який збирають вручну, вважається найкориснішим. До слова, такий продукт є й у нашому асортименті.

Щодо наукової назви Кипрію, то це Epilobium angustifolium. Під цим складним словосполученням криється красива квітка, висока (до двох метрів), з прямими міцними стеблами та яскравими рожевими бутонами. Хаменерій не поодинока рослина, він росте цілими заростями.

Чаї з Хаменерію популярні не лише в Україні, а й в США, в арабських країнах, і Азії та на інших континентах. Кожен народ по своєму лікується Кипрієм. Наприклад, в арабських країнах прийнято пити Іван-чай коли висока температура та різноманітні вірусні хвороби. В Азії чай з Кипрію популярний засіб при проблемах з шлунком. Там же з квітів роблять настоянки для лікування хвороб ротової порожнини. В Україні Іван-чай це відоме заспокійливе, це популярний напій для покращення травлення, лікування проносів та багато іншого.

Що відомо про користь Хаменерію

Популярність якоїсь рослини в народній медицині привертає до неї увагу науковців. Так сталося й з Хаменерієм. Його довго вивчали, цікавились його складом, щоб зрозуміти звідки стільки корисних ефектів. Секрет в компонентах, які містяться в листках Кипрію. В першу чергу в них є велика кількість танінів, тобто дубильних речовин. Вони мають дуже складну хімічну структуру і багато корисних властивостей. Серед не менш визначного:

  1. Флавоноїди. Це елементи, які мають багато ефектів: кардіопротекторні, холеретичні (жовчогінні) та інші.
  2. Пектини. Це натуральний потужний сорбент, який діє подібно до смекти або активованого вугілля. Саме пектини сприяють тому, що іван-чай лікує діарею. Його рекомендують пити при отруєннях, щоб швидше вивести токсини з організму.
  3. Тритерпеноїди, які покращують імунітет та знищують хвороботворні мікроби.
  4. Кумарини — елементи, які перешкоджають або сповільнюють зсідання крові, тобто попереджають підвищене утворення тромбів.
  5. Жирні поліненасичені кислоти до яких відноситься олеїнова та пальмітинова кислота, арахідонова та ряд інших, які є далеко не у всіх продуктах харчування, але їх потребує людський організм для нормального функціонування.

Крім цих складних елементів Хаменерій має в складі велику кількість вітаміну С, В і Р. Також, присутні такі елементи, як каротин, клітковина і протеїн, калій, мідь, марганець, кальцій та багато іншого.

Який ефект на організм має чай з Кипрію?

Хаменерій має безліч позитивних ефектів для організму. Іван-чай рекомендують пити, як повністю здоровим людям, щоб попередити розвиток різноманітних болячок, так і тим в яких вже є певні проблеми зі здоров’ям.

Хаменерій корисний при комплексному лікуванні:

  • депресії, тривожних розладів, та сильних стресів;
  • при порушенні менструального циклу, гормональних розладах;
  • авітамінозу, синдрому постійної втоми, емоційного вигорання;
  • отруєнь, в тому числі алкогольної інтоксикації;
  • при комплексному лікуванні гастриту, панкреатиту та проблем з травленням;
  • цей чай рекомендують при лікуванні тонзиліту, ангіни різноманітних інфекційних чи вірусних захворювань.
Хіт продажу
Іван-чай
730 грн
Іван-чай
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Іван-чай "Карпатський"

З листя Хаменерію можна робити примочки, компреси та лікувати ними дрібні рани чи запальні процеси на шкірі.
Завдяки своєму потужному хімічному складу та великій кількості антиоксидантів Кипрій відмінно тонізує, очищає кров, має антибактеріальний та протизапальний ефект. Нормалізує тиск, допомагає усунути головний біль і навіть може бути ефективним при мігренях. Не можемо не згадати ще одну неймовірну властивість Іван-чаю. Він дуже ефективний при лікуванні або попередженні запалення простати. Тож чоловікам, в яких є подібна проблема — дуже рекомендується.

В Таблиці 1 також наведемо деякі дослідження, які проводили вчені стосовно Хаменерію та його впливу на окремі хвороботворні мікроорганізми. Це дійсно цікаво.

Таблиця 1

Назва мікроорганізму

Вплив Хаменерію

Staphilococcus aureus (Золотистий стафілокок)

Доведено, що Хаменерій має достатню кількість антибактеріальних компонентів у складі, щоб боротися з цим стафілококом. Він, як правило, є збудником запальних процесів в першу чергу в сечовивідних і дихальних шляхах.

Pseudomonas aeruginosa

Хаменерій активний й проти цієї палички, яка є збудником отитів, артритів та навіть сепсису.

Іван-чай та коронавірус: цікаві дослідження

Останні кілька років світ береться з пандемією Covid-19 і звісно ж вчені активно досліджують вірус та ліки чи засоби, які могли б бути проти нього ефективними. Іван-чай не лікує коронавірус, але тим не менш може посприяти легкому його перебігу. Це зумовлено тим, що Кипрій має вплив на певний білок в організмі людини АПФ 2, який відповідає за нормалізацію тиску. Вчені вважають, що через цей білок вірус потрапляє в клітини. Якщо тиск високий, то й кількість білка в організмі збільшується. А Хаменерій має здатність зменшувати та нормалізувати тиск. Такі от цікаві результати, але звісно ж вони потребують додаткового вивчення.

Хіт продажу
Іван-чай
730 грн
Іван-чай
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Іван-чай "Карпатський"

Як не крути, а чашка запашного Іван-чаю з високогір’я Карпат буде корисною абсолютно всім, хто любить натуральні та екологічно чисті продукти. Його корисність все ще продовжує вивчатися, але й те, що вже відомо це неабияка причина прикупити собі цього чайку, особливо в очікуванні холодних зимових вечорів.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
44 + ? = 46
Введіть число*
Рекомендовані товари
Іван-чай "Карпатський"
Хіт продажу
Іван-чай "Карпатський"
259 грн
Іван-чай "Троянда"
Іван-чай "Троянда"
249 грн
Іван-чай "Духмяний"
Хіт продажу
Іван-чай "Духмяний"
249 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.

Також радимо почитати
18.08.2022

Про Іван-чаю чули багато хто, але не всі знають про користь цього продукту та його цілющі властивості.