Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Чи все корисно, що зветься "Ретинол"?

Ретинол вважається одним з найбільш суперечливих компонентів. Його хвалять і критикують. Причому одночасно. Провідні світові фахівці в галузі краси та здоров'я шкіри ставлять ретинол в один ряд з гіалуронової кислотою, коензимом Q10 і пептидами, дія яких спрямована на боротьбу з віковими змінами.

Ретинол, проникаючи в глибокі шари шкіри, допомагає, як би зсередини, протистояти старінню шкіри, стимулює вироблення колагену і еластину, розгладжує глибокі зморшки, зменшує пори, нормалізує вироблення себума, прискорює оновлення шкіри. Також допомагає підтримувати нормальний стан кісткової та хрящової тканини. Але, при цьому важливо відзначити, що інгредієнт потрібно використовувати з особливою обережністю і обов'язково під контролем дерматолога. Адже ретинол здатний підвищувати фоточутливість шкіри, і неправильне його застосування може спровокувати сухість, лущення шкіри і її стійку гіперпігментацію.

Що таке ретинол

Він же - жиророзчинний вітамін А, є найпотужнішим антиоксидантом, який допомагає нормалізувати обмін речовин, підвищити вироблення білка і кісткової матерії, стимулює зростання нових клітин, захищає організм людини від негативного впливу навколишнього середовища. Але головним його призначенням є внутрішньоклітинна активність, адже ретинол допомагає підтримувати молодість і красу шкіри. За рахунок невеликої молекулярної маси вітамін проникає в глибокі дермальні шари. Але в косметології використовується  тільки у зміненому вигляді, оскільки під впливом прямого сонячного світла і кисню він руйнується.

Продукти першоджерела вітаміну А

Він може бути у двох різних сполуках – у вигляді так званого а-вітамінного комплексу або ретиноїдів (ретинолу, ретиналю, ретиноєвої кислоти), і у вигляді каротиноїдів (провітаміну, який при потраплянні в організм людини перетворюється на вітамін А).

У цільної формі міститься в продуктах тваринного походження, а в рослинах у вигляді попередників, найсильніший з яких є - β-каротин:

  1. печінка тріски і яловича;
  2. болгарський перець;
  3. морква;
  4. томат;
  5. брокколі;
  6. персик;
  7. диня;
  8. виноград;
  9. петрушка.

Також вітамін А можна отримати, регулярно вживаючи такі запашні приправи, як паприка, каррі, материнка, більш відома нам як орегано.

Каротиноїди (природні органічні пігменти) містяться в овочах і фруктах червоного, жовтого та оранжевого кольору.
Варто відзначити, що при термічній обробці продуктів, вміст ретинолу в них зменшується приблизно на 30-40%. Взагалі вітамін А краще засвоюється з жирною їжею – м'ясом, печінковим паштетом, вершковим маслом жирністю не менше 72,2%.

Чим корисний вітамін для організму

Збагативши свій раціон продуктами, багатими на вітамін А і каратиноидами, можна помітити, що покращиться стан шкіри і волосся, швидше стануть проходити дерматити, запалення і рани, знизиться рівень холестерину, нормалізується сон і настрій, та й в цілому підвищаться захисні сили організму. Особливо важливо дотримуватися рекомендованої денної норму вітаміну А вагітним жінкам, адже він «відповідальний» за отримання ембріоном харчування і корисних компонентів. Лікарями призначається вживання вітаміну А при лікуванні таких захворювань, як:

  • бронхіт;
  • дизентерія;
  • псоріаз;
  • захворювання очей;
  • рахіт;
  • мастопатія;
  • цироз печінки;
  • серцево-судинні захворювання;
  • лейкоз.

Рекомендована добова норма вітаміну А

Для кого

Кількість, мкг

Чоловіки

600-900

Жінки

550-800

Вагітні

650-900

Жінки, що годують

800-1100

Діти

350-950

Наслідки нестачі вітаміну

На нестачу вітаміну А в організмі людини можуть вказувати такі симптоми, як суха шкіра, висипання, ламке волосся, сухість у роті або носовій порожнині, ослаблений імунітет, виникнення проблем у роботі шлунково-кишкового тракту – гастрит, безпричинна і тривала діарея.

Дуже «яскравою» ознакою вважають так звану «курячу сліпоту» – стан, при якому людина довго не може перебудувати сприйняття світла при переході з яскравого освітленого в темне приміщення. В нормі тривалість переходу становить близько 30 секунд. Якщо ж період адаптації більш тривалий, це може бути приводом звернутися до лікаря.

Проблеми при прийомі А-вітамінних добавок

Індивідуальна непереносимість компонента, жовчнокам'яна хвороба, панкреатит. Діти у віці до 12 років і вагітні жінки повинні приймати вітамін А суворо по рекомендації, а краще під наглядом лікаря.

У ході досліджень доведено, що вітамін А здатний накопичуватися в печінці і може бути токсичним. Тому тривале, а головне безконтрольне його застосування негативно позначиться на стані здоров'я і викличе гіпервітаміноз. До побічних ефектів передозування вітаміну А можна віднести млявість, нудоту, блювоту, гіперемію обличчя.

Значення ретинолу в косметології

Креми та засоби догляду за шкірою, у складі яких є ретинол, допомагають позбавитися від акне, бородавок, псоріазу, розгладити зморшки, освітлити пігментовані ділянки шкіри, вирівняти її тон і рельєф. Однак, важливо враховувати тонкощі правильно застосуванні подібної косметики:

  • Не рекомендується її використання до 25 років;
  • Необхідно поєднувати косметику з сонцезахисними засобами;
  • «Звикання» до ретинолових препаратів краще починати в осінньо-зимовий період, коли сонце найменш активне. Так можна вберегти шкіру від надмірної сухості і лущення;
  • Час доби теж важливий. Правильніше наносити засоби догляду перед сном виключно на суху шкіру, ретельно відзначаючи будь-які зміни – свербіж, почервоніння, висип. Причому спочатку обсяг засобу, якій наноситься, повинен бути мінімальним – приблизно з горошину. Якщо звикання йде нормально, збільшувати кількість засобу, якій буде використовуватися варто не раніше, ніж через 7-10 днів;
  • Використання ритиноловой косметики може бути протипоказано вагітним жінкам.

Вітамін допомагає нормалізувати роботу імунної, травної, дихальної, ендокринної системи, нормалізувати стан шкіри, волосся, нігтів. Використовується при лікуванні вугрового висипу, стабілізує обмін речовин, допомагає підвищити захисні сили організму.

Косметичні засоби, у складі яких є ретинол, допомагають активізувати процес оновлення шкіри. Їх наносять перед хімічним або механічним пілінгом, захищаючи шкіру від зайвої травматизації.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
19 + ? = 27
Введіть число*
Інші статті автора
23.08.2023

Найефективніші гідролати для зволоження сухої шкіри.

25.05.2023

Найефективніші гідролати для волосся. Вибираємо найкращі та справжні.

24.05.2023

Як правильно використовувати гідролати з користю для волосся.

Також радимо почитати
25.03.2020

Anti Age засоби не панацея від старості, але можуть мати чудовий ефект.

13.05.2020

Що таке ретинол та чим він відрізняється від бета-каротину.

04.04.2020

Вони можуть використовуватися для чутливої шкіри, для тіла і обличчя, волосся та нігтів.

02.05.2020

Вибір крему для обличчя - тема, яка цікавить жінок будь-якого віку.

26.03.2020

Вперше чуєте це слово? Воно наче складається з двох добре відомих термінів: "косметика" та "фармацевтика".