Режим роботи магазину:
ПН - СБ: с 10:00 до 18:00
Консультація

Ялівець: простий, корисний і надійний

Вічнозелені кущі з сімейства кипарисових в народі називають вересом або тетеруком. У лісі він утворює густі зарості, на присадибних ділянках і в парках прикрашає ландшафт, в медицині багатьох країн використовується як лікарська сировина. Видів ялівцю більше 50. На території України частіше зустрічається ялівець звичайний (Juniperus communis L.).

Корисні властивості мають молоді пагони і ягоди, схожі на шишки. Хвою заготовляють у будь-яку пору року, плоди з насінням – восени. З них отримують натуральну ялівцеву олію.

У медицині настій плодів застосовується як сечогінний препарат при лікуванні захворювань сечового міхура й нирок, при набряках, пов’язаних із порушеннями кровообігу. Препарати ялівцю звичайного збільшують виділення шлункового соку та жовчі, збуджують перистальтику кишечнику, полегшують відхаркування, мають протизапальну та знеболюючу дію.

Біохімічний склад:

  • Фітонциди. Летючі з'єднання, що мають цілий комплекс корисних властивостей, у т.ч. антибактеріальні та фунгіцидні (дезінфікуючі). Завдяки цьому ялівець очищає повітря, ось чому в містах і парках, де висаджені ці кущі, дихається набагато легше. Колись ним обкурювали приміщення, якщо в будинку знаходився хворий, а стиглі ягоди жували при сезонних епідеміях в якості антисептика.
  • Ефірна і жирна олії. Найбільше її в плодах.
  • Мікроелементи: мідь, алюміній, марганець, залізо.
  • Аскорбінова кислота, також оцтова, яблучна, мурашина.
  • Цукор, крохмаль, смоли, дубильні, пектинові і ароматичні компоненти, юніперин (гіркий пігмент).

Відомі властивості ялівцю

  • Має протизапальну, дезінфікуючу, заспокійливу дію.
  • М'яко знижує тиск, сприяє нормалізації обміну речовин.
  • Позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, сечового міхура.
  • Натуральний сечогінний засіб при схильності до набряків.
  • Полегшує стан при болях у суглобах.

Варіанти застосування

  • Ефірна олія – ефективний засіб з ялівцю для зовнішнього застосування і аромотерапії. Нею розтирають суглоби і м'язи, застосовують для загоєння дерматитів, екземи, неглибоких шкірних ран (обов'язково змішати з олією-основою, наприклад, оливковою, інакше буде опік). По 2-3 краплі додають до інгаляції з лікувальною парою і розчин для промивання носа при застуді і гаймориті, змащують запалені мигдалини. Застосовують для розслабляючих ванн. У косметології - для збагачення кремів і масок, масажних сумішей, у т.ч. антицелюлітних, догляду за волоссям.
  • Ялівцева олія. Зазвичай виготовляють суміші на основі інших натуральних олій, наприклад, розторопші, льняної, кедрової. Така композиція посилює корисні властивості кожного компонента. Прийом дозволяє поліпшити травлення і роботу печінки, нормалізувати обмін речовин, підвищує еластичність судин, очищує кров від холестерину.
  • Відвар з подрібнених шишко-ягід покращує апетит і роботу печінки, корисний при застої жовчі, позбавляє від метеоризму.
  • Спиртову настоянку використовують для полоскань при запальних захворюваннях ротової порожнини і носоглотки, інгаляцій при хворобах верхніх дихальних шляхів, як відхаркувальне і заспокійливе при стресах. Змочену ватну турунду застосовують для зняття вушного болю і запалення. Можна розтирати суглоби і м'язи при ревматизмі, радикуліті, невралгіях, робити компреси.

Лікувальні ванни з додаванням хвої допомагають від болю в суглобах, покращують кровообіг, заспокоюють нервову систему, знімають алергічний свербіж. 

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
42 + ? = 43
Введіть число*
Рекомендовані товари
Олія з ягід ялівцю Знижка
Акція
Олія з ягід ялівцю
159 грн 143 грн
Гідролат "Смерека" Знижка
Акція
Гідролат "Смерека"
84 грн 59 грн
Інші статті автора
21.11.2022

Ця рослина здатна творити чудеса з волоссям, шкірою та організмом загалом.

30.10.2022

Ці ніжно фіолетові квіти активно використовуються у фармакології, косметології та навіть кулінарії.

14.09.2022

Неймовірний аромат та зрозуміла користь є відмінною особливістю цієї троянди від усіх інших.